Skip to content

Special Urban TIFF, Razvan Penescu, selectioner in 10 pentru FILM „Punem 70 de nume de actori de teatru pe masa in fiecare an si discutam pâna ramân 10 participanti”

Urban.ro a lansat prima carte despre un festival, “20 de ani de TIFF. Echipa, actori & invitati”, care poate fi descarcata gratuit de aici.

“20 de ani de TIFF. Echipa, actori & invitati” contine zeci de povesti emotionante de la cei care au creat festivalul, dar si de la actori si regizori pentru care prezenta in festival a insemnat un punct de cotitura in cariera, un proiect realizat cu sprijinul Lidl Romania.

Iata amintirile lui Razvan Penescu, unul dintre selectionerii din proiectul 10 pentru film

Care e cea mai frumoasa amintire a ta legata de TIFF?

Of, mai ca imi vine sa incep cu o injuratura (si stiu cât de socant ar fi asta pentru cei care ma cunosc). Urasc genul asta de intrebare pentru ca e atât de nedreapta. Vin la TIFF de mai bine de 15 ani si in viata mea cu multe zile egale cu ele insele, TIFF e o bula de neomogenitate, in care o editie nu seamana cu alta, o zi nu seamana cu alta, un om nu seamana cu altul. Si, desigur, o amintire nu seamana cu alta si nu poate exista o ierarhie intre ele. Cele mai multe amintiri nu sunt legate de film, pentru ca TIFF e mai mult un festival de intâlniri si experiente, si doar apoi un festival de film.

Jumatatea de zi in care Alex. Leo Serban m-a scos din malaxorul de filme in care intrasem cu dorinta sa vad tot si mi-a aratat Gradina Botanica dupa ploaie, cu regasirea linistii si a povestilor (cele mai multe despre film, desigur). Aceeasi Gradina Botanica cu câtiva prieteni ai lui Leo, bând un pic de vin si varsând un pic si pentru el, niste ani mai târziu. Marie-France Ionesco strigând la Lucian Pintilie: „Lucian, uite-l pe editorul tau”, când i-am fost prezentat (Lucian Pintilie a publicat pe LiterNet un text foarte personal „Pompa de morfina”). Intâlnirea fata in fata cu Geraldine Chaplin, o doamna fina ca o printesa. Un baschet nocturn la intoarcerea de la Cazino cu echipa de la 10 pentru FILM si un grup de clujeni. O saorma la miez de noapte cu una dintre cele mai frumoase si mai inteligente femei din România (dintre foarte multele care se potrivesc de minune la TIFF). Coada la inghetata cu Wim Wenders, unul dintre cei ale caror filme mi-au ravasit adolescenta. Durerea Roland Garros-urilor pierdute de Simona Halep. Discutiile celor 10 pentru FILM cu Cristi Puiu, unul dintre cei mai abrazivi invitati la acest program si unul dintre cei de care toata lumea se indragostea inevitabil. Regasirea lui Carmen Galin, care a acceptat invitatia de a fi onorata la TIFF, si speranta ca va mai face film. Generozitatea si bunatatea lui Vlad Ivanov, gata mereu sa spuna o poveste si sa dea un sfat. Fiecare din discutiile indelungi si fabuloase din ultima noapte de festival, de multe ori rascolitor de sincere. Gala de premiere si feedback la concursul de cronici organizat de EducaTIFF pentru clasele I-XII, in care zeci de mâini de pusti entuziasti, curati, pasionati au notat pe zeci de carnetele toate sfaturile pe care m-am priceput sa le dau. Clipa aceea in care o sala de pici sau adolescenti e captivata si redusa la tacere de un film si care se prelungeste pâna la genericul final, când toti izbucnesc in urale (cea mai sigura infuzie de entuziasm, de optimism, de lumina din tot TIFF-ul). Omniprezenta Oanei Giurgiu si eleganta calma a lui Tudor Giurgiu. O ploaie cu spume pe care am decis sa o infrunt ca sa nu intârzii la o proiectie. Felul in care cadea lumina pe fotografiile din expozitia Fellini. Triplul Q&A pe care l-am facut cu un dublu nominalizat la Oscar, plus Emmy si BAFTA. Salile pline, in care oamenii respira impreuna (in anii normali) si se bucura impreuna, refacând o parte din tesatura sociala pe care tindem sa o lasam sa se desire când ne retragem in singuratatea bulelor noastre.

Ce a insemnat sa fii parte din proiectul 10 pentru FILM?

O responsabilitate uriasa, pentru ca nu se depun candidaturi pentru acest proiect, suntem un grup de selectioneri care vedem mult teatru, punem 70 de nume de actori de teatru pe masa in fiecare an si discutam pâna ramân 10 participanti. Si o tristete majora in fiecare an pentru cei 60 de actori care merita, dar nu vor ajunge (inca) in program. Din punct de vedere personal, o confirmare ca daca faci lucrurile cum trebuie, universul o sa afle cumva, dar afla mult mai repede daca il ajuti putin.

Dintre rezultatele acestui proiect, de care este cel mai mândru?

Paradoxal nu sunt mândru ca unii dintre actorii din program (foarte multi, probabil peste 90%) au facut film dupa ce au participat la program. Stiam ca au potential – de asta au ajuns in program – era de asteptat ca programul acesta sa ii ajute sa faca niste mici ajustari la felul in care abordau castingurile, sa ii pozitioneze ceva mai bine in raport cu lumea filmului si sa ii puna in postura sa ajunga sa faca film. Deci faptul ca ei au facut film e parte din normalitate.

Când insa un tânar actor mi-a spus ca ceea ce a aflat de la un prieten care a fost in programul 10 pentru FILM l-a ajutat sa faca pasii necesari ca sa ia un rol important, atunci chiar am simtit ca ceea ce se intâmpla in program e mai mult decât o simpla intâlnire intre niste oameni, ca e ceva ce are forta de a iradia intr-o intreaga comunitate, dincolo de grupul celor 100 care au trecut prin acest program in cele 10 editii de pâna acum. Sunt lucruri care lipsesc din scoala si care tin de ABC-ul unei meserii care nu e doar despre a juca, ci si despre a te informa, despre a te face vizibil, despre a avea stomac tare si despre a fi dispus sa o iei mereu de la capat, cu speranta, indârjire si convingere ca munca facuta serios te va duce acolo unde iti doresti sa ajungi.

Puteti citi mai multe amintiri din TIFF de-a lungul anior din cartea “20 de ani de TIFF. Echipa, actori & invitati” pe care o puteti descarca gratuit de aici.

“20 de ani de TIFF. Echipa, actori & invitati” este un proiect realizat cu sprijinul Lidl Romania care este partener TIFF de multi ani; regasiti LIDL in sectiunea TIFF Film Food – unde filme care au trimiteri la gastronomie sunt insotite de cine gandite si pregatite de chef-i premiati.

In acest an in Piata Unirii din Cluj, fix langa Lounge-ul TIFF, se afla un Lidl HUB cu produse proaspete si gustari din gama Alesto, perfecte pentru vizionarile in aer liber.

Citește în continuare