Skip to content

Intr-o Polonie care merge spre dictatura, o statuie cu Papa Ioan Paul II despre lupta impotriva comunismului inflameaza oficialitatile locale

O sculptura reprezentandu-l pe Papa Ioan Paul al II-lea ridicand un meteorit a fost dezvaluita saptamana trecuta la Varsovia, starnind numeroase controverse.

Instalatia apartine artistului Jerzy Kalina si este amplasata la intrarea in Muzeul National. Numele lucrarii este „Izvorul otravit” si il infatiseaza pe Papa in mijlocul unei ape inrosite ca sangele, tinand deasupra capului o roca. Statuia lui Jerzy Kalina, care are marime naturala, a fost realizata pentru a marca 100 de ani de la nasterea lui Ioan Paul al II-lea. 

De cand a fost amplasata lucrarea, aceasta a starnit replici si comentarii in mediul online care vad in aceasta instalatie o reflectare a pozitiilor ultra-catolice ale guvernului populist al Poloniei.

In viziunea artistului, sculptura Papei Ioan Paul II simbolizeaza confruntarea cu regimul comunist care a controlat tara o mare parte din secolul XX. Kalina descrie lucrarea si ca un raspuns la lucrarea “La Nona Ora” a artistului italian Maurizio Cattelan, care la randul sau a starnit controverse tot in Polonia cu instalatia sa, de altfel prezentata si la Bienala de la Venetia in 1999. Respectiva lucrare era o statuie a fostului Papa Ioan Paul al II-lea din ceara, strivita de un meteorit, care atunci cand a fost expusa la galeria de arta Zacheta din Varsovia a fost subiectul unui incident foarte mediatizat: doi deputati au incercat sa inlature piatra si sa indrepte statuia.

O parte dintre reactii subliniaza mesajul politic al lucrarii, mai ales in conditiile actualei guvernari. Pentru polonezi, Papa Ioan Paul II a fost unul dintre liderii care atunci cand s-a reintors in tara sa dupa investirea ca Papa, in 1978, a tinut un discurs cu adevarat revelator pentru popor. 

Viata lui Papa Ioan Paul II a fost o oglinda a ultimilor o suta de ani, inca din vremea cand s-a nascut, pe numele Karol Wojtyla, la Wadowice, langa Cracovia. Ramas orfan de mama de mic, Karol a avut mai multe inclinari artistice, scria poezii si juca in piese de teatru scrise tot de el, ca tanar student la teologie. Studiile i-au fost oprite de ocupatia nazista si a prestat munca fortata intr-o cariera de piatra si intr-o fabrica. Wojtyla a fost hirotonisit preot in secret, in 1946, cand incepuse deja o lupta impotriva Bisericii de catre noua dictatura comunista din Polonia.  A urmat ascensiunea in ierarhia bisericeasca si mereu le-a cerut guvernantilor polonezi sa permita populatiei exercitarea libera a religiei.

In 1978, Karol Wojtyla a fost ales papa ca fiind primul papa neitalian din 1523 pana atunci, o numire in plin Razboi Rece intre Est si Vest, un papa trecut prin doua sisteme totalitare majore: national-socialism si comunism.

Dupa investirea ca cel mai important om al Bisericii Catolice, el si-a vizitat mereu patria comunista, unde a indemnat Biserica sa se implice in dialogul social, contribuind astfel in felul sau la caderea comunismului in Europa, la prabusirea Cortinei de Fier si a Zidului Berlinului.

Papa Ioan Paul II a militat mereu impotriva ideologiilor totalitare, practicand o religie inclusiva pentru toata lumea, cu numeroase deplasari in zone unde populatia catolica era minoritara, transformand astfel Biserica Catolica intr-o Biserica Universala.

Statuia apare intr-un moment politic important pentru Polonia, cand tara se indreapta spre o noua forma de autoritarism, cu un presedinte reales care sustine protectia bisericii si a familiei traditionale, insa are si comentarii anti-semite, xenofobe si anti-LGBTQ.

Cu toate acestea, directorul muzeului, Łukasz Gaweł, a explicat pentru presa internationala ca disputele ideologice in care este mentionat muzeul nu au legatura cu libertatea artistica de exprimare. In schimb, si-ar dori ca aceste dezbateri sa fie despre rolul artei in societate.  

Citește în continuare