Skip to content

(galerie foto) Pictorul Stefan Caltia si designerul Mihaela Glavan au colaborat pentru o colectie capsula. Include pantofi, balerini, sandale, ghete si genti inspirate de creatiile maestrului.

Maestrul Stefan Caltia si designerul Mihaela Glavan au colaborat pentru o colectie capsula care surprinde interesul comun al celor 2 artisti: elementele naturale. Piesele de incaltaminte si accesoriile din marochinarie au fost inspirate de universul realist-magic caracteristic pictorului domnului Caltia, includ laitmotive si detalii inspirate din picturi, desene si serigrafiile sale. 

Colectia a fost lansata pe 7 aprilie in Bucuresti printr-o expozitie-eveniment desfasurata in camerele istorice ale cladirii Ordinului Arhitectilor Romani, in fosta casa a arhitectului Ion Mincu. Expozitia va mai putea fi vizitata vineri si sambata, 8, 9 aprilie, in intervalul orar 16:00-21:00 la adresa din strada Pictor Arthur Verona, nr.19.

Piesele create de Mihaela Glavan pastreaza ADN-ul brandului sau prin modele devenite deja repere pentru colectiile sale printre iubitorii de design romanesc. In acelasi timp, fiecare pantof sau rucsac face referire la personajele maestrului Stefan Caltia pe care dansul le numeste „Calatori”. Este vorba de o serie de prezente, devenite laitmotive in lucrarile sale, care sunt fie cu picioarele aproape de pamant, fie plutind in aer, o specie de oameni suspendati intre 2 lumi, care nu ating pamantul.

Expozitia reia directia naturii ca un refugiu din lumea agitate si are parte de un decor deosebit care include flori uscate, snururi de dantela si catifea, vase de sticla, rodii sau spicuri de grau stranse in manunchi.

Creatiile Mihaelei Glavan sunt expuse alaturi de cateva dintre lucrarile maestrului Caltia – picturi, serigrafii si desene reprezentative pentru conceptul expozitional si pentru colectia de incaltaminte – in dulapuri rustice, aduse de la Sona, satul de poveste in care a crescut pictorul si care a devenit o Mecca a iubitorilor de Caltia. Scenografia este speciala si neobisnuita atat pentru o expozitie de pictura cat si pentru una de moda, fiind slab luminata, cu muzica clasica pe fundal.

„Calatorii” domnului Caltia au inspirat o colectie destinata mersului, piesele din piele fiind decorate in cu plante indigene cu nume care inca scapa unui limbaj formal precum cicoarea, carciumaresele, galbenelele sau coada soricelului care sunt brodate pe gleznele creatiilor realizate in stilul deconstructivist, definit de calitatea materialelor si a executiei specifice designerului Mihaela Glavan.

Autoarea colectiei a integrat si semnatura formala a artistului, pestele, care apare supradimensionat pe o borseta sau deconstruit pe varful unei perechi de cizme. Aceste tipare preluate identic, asemeni unui colaj, sunt tratate de la caz la caz, fie ca integrante, fie contrastant prin jocul cu scara si paleta cromatica.

Conceptul expozitional apartine Cristianei Raluca Draghici care a initiat si coordonat proiectul, Matei Caltia s-a ocupat de organizare si administrarea persoanelor implicate, Manuela Zbarcea s-a ocupat de selectii, calitate si implicarea in procesul de productie al produselor iar Ella Costache a realizat fotografiile care promoveaza colaborarea Caltia-Glavan, Madalina Ghileschi fiind modelul care a pozat pentru campanie. 

Piesele din colectie – inclusiv accesoriile pentru cap acoperite cu piele intoarsa, balerini cu bile transparente, cizme, sandale si genti – pot fi achizitionate de aici, avand preturi intre 400 si 1000 de lei.

Citește în continuare