Skip to content

Still Life, colectia de fotografii semnate de Annie Leibovitz, este disponibila online. Puteti cumpara dintre lucrari

Unul dintre cei mai cunoscuti fotografi ai lumii cu o cariera in fotografie de peste 50 de ani, cunoscuta in special pentru fotoreportaje si portrete, Annie Leibovitz, prezinta o alta perspectiva a fotografiei pe care o practica in expozitia Still Life, o explorare a importantei unui simt al locului. Expozitia include imagini dintr-un proiect finalizat de artista inainte de debutul pandemiei, alaturi de o serie de fotografii realizate in timpul carantinei.

Fotografiile expozitiei fac parte dintr-un proiect pe care Leibovitz l-a realizat pentru ea insasi, pentru a explora locurile oamenilor din trecut care inseamna ceva pentru ea. „Nu a fost o misiune”, descrie artista demersul fotografic. „A fost foarte personal. Am calatorit singura in locuri care ma interesau. Nu erau oameni in poze. Am fotografiat case si peisaje si obiecte care apartineau unor persoane care nu mai erau acolo.”

Intr-un articol aparut chiar inainte de expozitia online a galeriei Hauser & Wirth in Financial Times, Annie Leibovitz povesteste cum carantina nu i-a amplificat cheful de a face fotografii, insa i-a atras atentia initiativa galeriei care o reprezinta de a face expozitii online, asadar a acceptat provocarea.

Still Life este exact momentul pe care il traieste acum artista, la cei 70 de ani ai sai, alaturi de cei trei copii adolescenti, cu care a trebuit sa isi recalibreze atat spatiul de acasa, cat si prezenta ei fizica continua, neintrerupta de niciun shooting foto, in viata lor.

Still Life este o descriere pe care a gasit-o citind zilnic New York Times si descoperind fotoreportaje incredibil de vii, iar fotografiile facute pe strada sunt extraordinar de bune. In acel articol despre fotografie, se mentiona faptul ca cea mai buna descriere a vremurilor pe care le traim ar putea fi aceasta natura moarta (still life).

Site-ul galeriei care o reprezinta poate fi gasit aici.

Cei  pe care si Leibovitz i-a ales pentru acest studiu au fost o serie de artisti, accentul fiind pe preocuparile lor mai putin cunoscute publicului.

Astfel, Annie Leibovitz a fotografiat florile delicate si presate din ierbarul copilariei lui Emily Dickinson, suprafata uzata a biroului lui Virginia Woolf, pasari impanate de Charles Darwin, un schelet de soarece descoperit acasa la artista Georgia O’Keeffe, dar si dealul care apare preponderent in lucrarile artistei. Intreagul fotoreportaj dedicat artistilor este in cartea sa Pilgrimage, aparuta in 2011.

Leibovitz mentioneaza importanta intoarcerii la lucrurile din trecut, daca vrei sa evoluezi, aceta fiind un sfat pe care l-a primit de la un art director cu care a lucrat in perioada 1970-1980, si pe care l-a urmat atat in viata persoanala, cat si in cariera, rezumand astfel alegerea ei pentru fotografiile din expozitia Still Life.

Odata cu lansarea expozitiei Still Life, Annie Leibovitz ofera spre vanzare Upstate (2020), o grila de fotografii pe care artista le-a realizat in timpul carantinei. Fotografiile din care este desenata grila Upstate documenteaza peisajul care inconjoara locuinta artistei din New York, unde a locuit in perioada de carantina.

Veniturile din vanzarea celor 100 de fotografii vor fi oferite integral si impartite intre Fondul de solidaritate COVID-19 al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Black Lives Matter si Equal Justice Initiative. Pretul unei lucrari este de 1000 dolari.

Annie Leibovitz a obtinut recunoasterea internationala pentru fotografiile sale inca din 1970, de la primele fotoreportaje din revista Rolling Stone, cand era inca studenta la San Francisco Art Institute. In scurt timp, ea a devenit fotograful principal al revistei. In 1983, imediat dupa rebrandingul revistei Vanity Fair, a fost unul dintre fotografii colaboratori, iar de la inceputul anilor 1990, a contribuit in mod regulat si la Vogue, fiind recunoscut ca unul dintre fotografii cu cele mai cunoscute portrete ale secolului.

Initiativa #artforbetter a galeriei Hauser & Wirth sustine financiar cu 10% din profitul vanzarii lucrarilor galeriei Fondul de solidaritate COVID-19 al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Citește în continuare