Skip to content

SPECIAL PRIDE. Steagul LGBTQ+ implineste 53 de ani. Semnificatia fiecarei culori si istoria complexa a steagului. Primul simbol de identificare al barbatilor homosexuali a fost triunghiul roz inversat, utilizat in lagarele naziste.

Luna iunie este marcata anual printr-o serie larga de evenimente care celebreaza PRIDE, un fenomen de constientizare al comunitatii LGBTQ+. 

La nivel mondial, inclusiv in Romania, este o luna intreaga dedicata activistilor LGBTQ+ care au schimbat lumea spre o atitudine mai toleranta, promovarii culturii LGBTQ+ si sustinerii drepturilor comunitatii queer care, pana in urma cu 50-100 de ani, era persecutata si chiar condamnata la moarte.

PRIDE este marcat prin zeci de mii de evenimente desfasurate in intreaga lume: festivaluri muzicale, conferinte, workshop-uri, proteste, spectacole de teatru, dans si drag (travesti). Cele mai cunoscute evenimente sunt paradele colorate care se remarca prin steagurile LGBT+ fluturate pe cele mai mari bulevarde din New York, Londra, Paris, Berlin sau Bucuresti.

Anul acesta se implinesc 53 de ani de la prima parada a „Mandriei” (PRIDE) care a pornit dintr-o nevoie a comunitatii LGBTQ+ de a-si face simtita existenta intr-o societate care o marginaliza si inca tinde sa face acest lucru. Cand a inceput in 1970, nu a fost atat de mult despre „mandrie” cat despre o incercare de a-i convinge pe oamenii din jur ca orientarea sexuala nu este o alegere si nu dispare in urma unor persecutii si agresiuni fizice sau verbale – asa cum s-a intamplat la Stonewall. PRIDE-ul este deopotriva activism politic, o sarbatoare a diversitatii, o comemorare a celor care si-au pierdut viata din cauza HIV/SIDA si o celebrare a progresului pe care comunitatea LGBTQ+ l-a realizat de-a lungul anilor.

Cel mai recognoscibil simbol al lunii PRIDE este steagul LGBTQ+ care a devenit si o reprezentare a schimbarilor accelerate prin care trece lumea intreaga. Astfel, de la celebrul steag colorat in dungile curcubeului si creat in anii ’70, s-a ajuns la o formula mult mai complexa in care fiecare element are o simbolistica aparte. 

Unul dintre cele mai vechi simboluri atribuite comunitatii LGBTQ+ este triunghiul roz, indreptat in jos, pe care barbatii homosexuali din lagarele de concentrare naziste trebuiau sa il poarte pe haine. 

Triunghiul roz era unul dintre numeroasele semne pe care prizonierii din lagarele naziste le purtau pentru a fi identificati. Se estimeaza ca intre 5.0000 si 15.000 de persoane considerate homosexuale au fost inchise si ucise in lagarele naziste. 

Triunghiul negru, indreptat in jos, se regasea pe hainele indivizilor considerati „asociali” in lagare precum lesbiene, nonconformisti, lucratori sexuali, nomazi sau romi. Iar triunghiul roz, indreptat in jos, suprapus peste un triunghi galben, indreptat in sus, era menit sa diferentieze prizonierii homosexuali care erau evrei.

Ulterior, triunghiul roz a fost revendicat de barbatii gay si de unele lesbiene, in diferite miscari politice, drept un simbol al comemorarii si mandriei personale. Mutl mai tarziu, AIDS Coalition to Unleash Power a adoptat triunghiul pentru a simboliza „lupta activa” impotriva HIV/SIDA „mai degraba decat o resemnare pasiva fata de soarta”.

In 1977, artistul Gilbert Baker care activa in jurul unor activisti precum Harvey Milk sau Artie Bressan, a fost convins de prietenii sai din San Francisco sa creeze o imagine a ideii de PRIDE pentru comunitatea gay. Initial, Baker s-a opus ideii unui steag pentru ca il considera o reprezentare a patriotismului. 

Anul anterior, 1976, marcase 200 de ani de la crearea Statele Unite ca o republica independenta, fiind celebrat prin expunerea steagului american in toate spatiile publice. Ideea l-a inspirat pe Baker care a privit steagul ca o metafora pentru legatura emotionala dintre oameni, o profunzime transcendentala si o putere transformativa pe care o au asupra mintii umane.

Inspirat de o petrecere tinuta la Winterland Ballroom in care a vazut membrii ai comunitatii LGBTQ+ dansand in jurul lui, bucurandu-se de petrecerile restranse in care se puteau exprima liber si putea fi ei insisi, a asociat ideea de PRIDE: „Dansul era eliberator, era magic. Cu totii parca eram inconjurati de culori, ca un curcubeu.”

Astfel, a cusut culorile curcubeului pentru a crea primul steag PRIDE, fiecarei din cele 8 nuante i-a fost acordata o importanta specifica: violet pentru spiritualitate, indigo pentru serenitate, turcoaz pentru magie si arta, verde pentru natura, galben pentru lumina soarelui, portocaliu pentru vindecare, rosu pentru viata si roz intens pentru sex.

Steagul lui Baker a devenit popular anul urmator, in 1978 cand Harvey Milk, primul barbat declarat gay care a fost ales in consiliul local, a fost asasinat. Ulterior, numeroase organizatii au adoptat steagul pentru a-i comemora realizarile lui Milk. 

Devenind tot mai popular, steagul a avut nevoie de schimbari practice deoarece nu erau produse indeajuns de multe materiale colorate in roz pentru a acoperi cererile de steaguri. Astfel, a aparut versiunea cu 7 nuante, fara roz. 

O a doua schimbare a venit in 1979 cand, din motive logistice, s-a decis sa ramana un numar par de dungi colorate iar nuantele de turcoaz si indigo au fost combinate intr-o dunga de albastru regal. Astfel, au ramas 6 nuante care formeaza steagul PRIDE pe care il veti regasi cele mai des luna aceasta arborat in fata institutiilor care sprijina comunitatea LGBTQ+.

In ultimii 5 ani, in umbra framantarilor sociale intense din SUA, s-a cerut modificare steagului pentru a marca deopotriva diversitatea din cadrul comunitatii LGBTQ+ dar si problemele care ii macina pe acestia. 

Astfel, in 2017, primaria din Philadelphia a adaugat 2 dungi noi care au fost plasate in partea de sus a steagului: negru si brun, care simbolizeaza luptele oamenilor de culoare si diferitele nuante ale pielii acestora. Designul a fost preluat imediat de alte orase mari care celebreaza PRIDE-ul, inclusiv Manchester in Marea Britanie.

In paralel, Monca Helms a creat in 1999 steagul comunitatii transgender format din 5 dungi: 2 de albastru deschis pe margine, 2 roz pe interior si una alba la mijloc.

Dupa cresterea in popularitatea a steagului din Philadelphia, designerul Daniel Quasar a creat o noua versiune a steagului care incorporeaza culorile steagului transgender dar si nuantele de brun si negru.

Versiunea steagului lui Quasar se numeste „Progress Pride Flag”, iar dunga neagra ii reprezenta deopotriva pe cei afectati de HIV/SIDA. Iar toate aceste schimbari ale steagului au fost justificate ca fiind necesare pentru a reprezenta problemele si nevoile actuale ale comunitatii si lumii in care traim.

Cea mai recenta versiune a steagului LGBTQ+ a fost creata in 2021 de catre Valentino Vechhiette pentru a include si comunitatea intersex.

Vechhiette, fondatorul unui ONG din Marea Britanie, a adaugat un cerc purpuriu pe un fundal galben pentru a marca prezenta acestora.

Intersex este un termen care desemneaza persoanele nascute cu caracteristici sexuale care nu sunt asociate exclusiv cu o definitie binara de masculin sau feminin. Aceste caracteristici sexuale pot fi interne, cum ar fi organele sexuala sau cromozomii sau pot fi semnificatori externi, cum ar fi parul corporal sau cresterea sanilor.

Citește în continuare