Skip to content

Tabata, antrenamentul care va ajuta sa ardeti mai multe calorii, intr-un timp mai scurt

Traim in secolul vitezei, iar asta se aplica inclusiv la sala fitness, asteptandu-ne deseori la rezultate spectaculoase intr-un timp record. Ei bine, daca pana acum vi se spunea ca efectele unui antrenament fizic cer timp si efort, Tabata vine sa contrazica acest punct de vedere.

Tabata, o modalitate de executare diferita a exercitiile fizice – validat si introdus ca antrenament, dupa ce a fost studiat in cadrul unei cercetari din 1996

Un antrenament intens”, realizat “in intervale”, Tabata este de fapt o modalitate ceva mai speciala de realizare a exercitiilor fizice. Acest procedeu a fost studiat de profesorul Tabata in 1996, pe un grup de patinatori de viteza, iar rezultatele au fost mai mult decat concludente. Sportivii care practicasera exercitii aerobice la o intensitate foarte ridicata, pe o durata mai scurta de timp si repetasera acest mecanism intr-un anumit interval isi imbunatatisera cu mult performantele sportive decat ceilalti care fusesera inclusi intr-un antrenament “clasic”.

Ce inseamna de fapt antrenamentul Tabata?

Salile sau cluburile de sport ofera clase de Tabata, sedinte desfasurate alaturi de un instructor specializat. In cazul in care aveti hipertesiune sau probleme cardiace, ar fi mai bine sa optati pentru un alt tip de miscare sau sa va sfatuiti mai intai cu medicul specialist.

Asadar, in linii mari, Tabata inseamna executarea unui exercitiu la intensitate maxima timp de 20 secunde, dupa care urmeaza o pauza de 10 secunde si repetarea procedeului de inca 8 ori. Tot antrenamentul ar trebui sa se incadreze intr-un timp de 4-5 minute, iar intre exercitii se face o pauza de 1 minut.

Atentia cade aici pe intensitate: conteaza foarte mult calitatea, nu cantitatea exercitiilor, asa ca respectati tot ceea ce va spune antrenorul. In Tabata este foarte important ca exercitiile propriu-zise sa fie executate foarte intens, dar si sa va incalziti bine inainte (cateva minute de cardio intens) si sa “reveniti” la starea de repaus cu alte cateva exercitii usoare, la final.

Puteti alege sa executati flotari, rasuciri, urcare trepte, sarit coarda, fandari cu sarituri, sarituri pe loc sarituri-genuflexiuni sau orice altceva va sfatuieste antrenorul si se potriveste preferintelor voastre.

Mai multe calorii arse, intr-un timp mai scurt – principalul beneficiu al antrenamentului Tabata

Tabata este in principal pentru sportivi sau cei obisnuiti cu antrenamentele fizice mai intense. Sub supravegherea corecta, insa, si cei aflati undeva la mijloc pot opta pentru Tabata, mai ales ca beneficiile sunt pe masura. Astfel, aceste exercitii “in intervale” stimuleaza foarte mult metabolismul, ceea ce inseamna ca veti arde foarte multe calorii atat in timpul antrenamentului, cat si dupa. In plus, orice alta forma de miscare veti face apoi (sau sport de performanta), rezultatele vor fi mult potentate de Tabata.

Rezultate mai rapide intr-un timp mai scurt cu Tabata se pot obtine si in Bucuresti, la centrele fitness care ofera astfel de antrenamente. Iata mai jos cateva detalii despre acestea.

FitClass

Adresa: Strada Rotunda 6A, Sector 3, Bucuresti
Website: https://fitclass.ro

FitClass ofera programe personalizate pentru adulti si copii, iar Tabata nu face exceptie de la regula. „Tabata cu Iulian” se desfasoara in fiecare luni, de la orele 18:00 si pastreaza aceeasi “formula magica” de 20 secunde exercitii executate intens + 10 secunde odihna – x 8 seturi = antrenament 4 minute.

Better Body – Better Life – Doina Iosif

Adresa: Blvd. Pache Protopopescu nr.30, Bucuresti
Website: https://www.doinaiosif.ro

Studioul Doina Iosif este unul specializat pe clase de Pilates (Pilates Mat & Reformer), insa ofera si sedinte de Tabata, Circuit Cardio, 108 Dinamic, Abs&But. Mai multe detalii despre orar si pret puteti gasi pe site, iar pentru Tabata trebuie sa sunati inainte pentru o programare.

Downtown Fitness

Adresa: Bulevardul Ion Mihalache 60, Bucuresti
Website: https://downtownfitness.ro/

Momentan, Downtown Fitness doar integreaza exercitiile Tabata in cadrul unor programe mai largi, insa Elena Dan, unul dintre instructorii Downtown, este specializata in Tabata. Asadar, puteti opta pentru ore de Personal Training cu ea sau puteti suna pentru a va programa la antrenamente ulterioare.

Orhideea Sport

Adresa: Calea Plevnei, nr. 145 B, Bucuresti
Website: https://www.orhideeasport.ro/

Orhideea Sport este locul in care veti redescoperi bucuria de a face sport, obtinand totodata si rezultate maxime alaturi de un antrenor. Asa se intampla si in cazul antrenamentelor de Tabata care au loc, in general, in fiecare zi de marti, de la 19:00 la 20:00, insa verificati aceste date atunci cand va veti programa.

Stay Fit Gym

Website: https://stayfit.ro

Stay Fit Gym include 5 cluburi in Bucuresti (Liberty, Cocor, Vitan, Titulescu, Teiul Doamnei si Pantelimon). In functie de preferinta si locatie, puteti opta aici pentru clasele de Tabata, desfasurate sub indrumarea unui instructor specializat. Tot la Stay Fit Gym mai puteti practica si Yogalates, Aerobic Choreography  sau Fitball.

Citește în continuare