Skip to content

Teatru radiofonic de la BBC si radiourile americane, acum, gratuit online. Sunt disponibile inregistrari incepand cu 1930, cu Cary Grant si Orson Welles printre protagonisti

Pasionatii de continut audio au posibilitatea sa asculte o serie de spectacole radiofonice incepand cu ani 1930 din arhiva radioului american, printre spectacole fiind Aventurile lui Sherlock Holmes, povestea investigatorului Johnny Dollar, faimos in anii 50’, o arhiva impresionanta de teatru radiofonic adunata sub denumirea de Lux Radio Theater, dar si spectacole audio oferite de BBC.

Aventurile lui Sherlock Holmes sunt inca povesti de actualitate, in care publicul urmareste indeaproape investigatiile celebrului inspector.

O productie care a facut parte atat din portofoliul BBC cat si a celor de la NBC este povestea “Aventurile lui Sherlock Holmes”, narata de John Gielgud in perioada 1954-1955. Ralph Richardson a fost Dr. Watson, si Orson Welles a facut parte partial din productie, interpretandu-l pe profesorul Moriarty. Intreaga serie este disponibila gratuit aici.

Mai aproape de publicul american, insa cu referinte in multe filme si limbaj urban, Jhonny Dollar a fost unul dintre personajele care au animat spectacolele radiofonice din America anilor 50’, cu peste 500 de episoade inregistrate. 

Seria a fost produsa de CBS Radio si spunea povestea unui inspector celebru, Johnny Dollar, care nu doar ca rezolva cazurile pe teritoriul Americii, dar acesta a calatorit si in strainatate, in Nicaragua si Paris, unde actori cu accente specifice au fost parte din distributie. Puteti asculta seria “Yours Trully, Johnny Dollar” aici.

O colectie impresionanta de comentarii privind filmele vremii sunt arhivate si oferite gratuit publicului sub denumirea de Lux Radio Theater, iar primele inregistrari dateaza din 1936. 

Din 1936 pana in 1945, Cecil B. DeMille, cunoscut producator de film si castigator a numeroase premii, printre care trei Globuri de Aur, a fost producatorul si realizatorul seriei pe care ascultatorii o pot descoperi ca Lux Radio Theater. O parte dintre inregistrari cuprind si opere de proza scurta dezbatute la radio, care ulterior au devenit filme, unul dintre personaje fiind interpretat chiar de actorul Cary Grant. Comentariile lui DeMille legate de filmele din vremea respectiva pot fi ascultate aici.

In Romania, radioul public are un program special dedicat teatrului radiofonic, Radio Romania Teatru National Radiofonic, care emite atat pe unde radio, cat si online, pe platforma eteatru.ro.

Programul romanesc cuprinde atat povesti pentru copii, cat si biografii si spectacole de teatru special create pentru radio. Toma Caragiu, Gheorghe Dinica, Marin Moraru,Dem Radulescu, Dan Condurache, Valentin Teodosiu, Eugen Cristea, Nae Lazarescu, Vasile Muraru, Cornel Vulpe, Florin Petrini, Adrian Titieni, Petre Lupu, Alexandru Jitea, Dorina Chiriacsunt cateva nume pe care le puteti reasculta in format audio. 

Citește în continuare