Skip to content

Un artist de la Teatrul Bolshoi a decedat pe scena, in timpul spectacolului de opera. Este al treilea deces in accidente in acest teatru in ultimii 10 ani.

Presa internationala culturala titreaza un eveniment nefericit de la Teatrul Bolsoi din Moscova care a avut loc in acest weekend: un artist a murit pe scena in timpul spectacolului de opera Sadko, o opera a compozitorului rus Nikolai Rimsky-Korsakov, in timpul schimbarii decorului.

„Reprezentatia a fost oprita imediat si publicului i s-a cerut sa paraseasca sala”, a precizat serviciul de presa al teatrului pentru agentia Interfax. Potrivit informatiilor aparute in presa, reprezentantii teatrului au mentionat faptul ca barbatul a decedat inainte ca o ambulanta sa soseasca la teatru, acesta fiind strivit de un decor.

Nu este prima data cand se intampla tragedii la Teatrul Bolshoi. In urma cu sase ani, un fost dansator a fost condamnat la sase ani pentru ca a orchestrat un atac cu acid asupra directorului artistic al teatrului in 2013. In 2011, un violonist a murit dupa ce a cazut in fosa orchestrei Bolshoi.

Pe perioada pandemiei, Teatrul Bolshoi a oferit spectacole de opera si balet pe canalul de Youtube pentru publicul din intreaga lume, o initiativa unica in istoria teatrului rusesc. 

Bolshoi are una dintre cele mai zbuciumate istorii, cu incendii care au dus la reconstruirea din temelie a centrului cultural. Povestea constructiei incepe in 1776, cand imparateasa Ecaterina al II-lea a permis Printului P. Urusov sa se angajeze in intretinerea si dezvoltarea spectacolelor teatrale. Un mic teatru a fost construit pe strada Petrovka care a fost distrus de flacari inainte de deschiderea oficiala. 

In perioada celor doua razboaie mondiale, Teatrului Bolshoi i-a fost intrerupta activitatea, fiind deseori mutat, insa pastrat ca referinta culturala.

In perioada sovietica, au existat mai multe initiative care priveau inchiderea teatrului, insa au fost gasite solutii pentru salvarea lui. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Teatrul Bolshoi s-a redeschis, avand noi interioare si o cortina luxoasa, extrem de scumpa din brocart, fiind modul in care rusii au sarbatorit triumful asupra celorlalte puteri ale lumii.

Inceputul anilor 2000 a adus Teatrului Bolshoi o noua scena, creata cu cea mai recenta tehnologie, cu scaune confortabile si o acustica bine proiectata.

Scena principala, numita Scena Istorica, a intrat si ea in reconstructie, fiind redata publicului abia in 2011. Restaurarea a constat in aproximativ 5 kg de aur si munca a sute dintre cei mai buni restauratori din Rusia, pastrand decorul exterior si interior, chiar daca cladirea a fost dublata ca suprafata.

Citește în continuare