Skip to content

Teatrul Nottara ofera cartea-monografie a institutiei gratuit celor care, de Ziua Nationala a Lecturii, vin sa cumpere bilete la teatru

De Ziua Nationala a Lecturii, Teatrul Nottaraofera cadou celor care vor cumpara bilete de la agentie pentru spectacolele programate in perioada următoare.  Acestia vor primi cadou „In pas de teatru pe bulevard”de Claudia Dimiu si Daria Dimiu, o monografie a teatrului realizata cu prilejul implinirii a 70 de ani de existenta, aniversare sarbatorita in 2017.

„Orice demers care incurajeaza cititul nu poate decat sa ne bucure, iar acest cadou este modul nostru de a sustine aceasta initiativa. Teatrul Nottara isi propune sa ajute oamenii sa descopere placerea lecturii, prin spectacole-lectura cu intrare gratuita si prin proiecte speciale. Am realizat un audiobook cu romanul „Enigma Otiliei” de George Calinescu, am inregistrat, in timpul pandemiei, povesti citite de actorii teatrului si le-am distribuit in mediul on line”, a declarat Marinela Tepus, managerul institutiei.

Agentia de bilete a Teatrului Nottara are program marti, 15 februarie 2022, intre orele 10.00-20.00. Primii 20 de cumparatori de bilete vor primi cartea.

In anul 1947, Teatrul Armatei (azi Nottara) isi incepea activitatea intr-o fosta arena de circ din Bucuresti, pe Calea 13 septembrie. Apoi, la scurtă vreme, s-a mutat in cladirea actuala de pe bulevardul Magheru, construita de inginerul-arhitect Liviu Ciulley (tatal regizorului Liviu Ciulei), sub conducerea directorului de scena Alexandru  Finti, regizor si actor roman, profesor la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti. In 1960, institutia iese de sub tutela Armatei si este pusa sub egida Consiliului Municipal al Capitalei. Acum se si redenumeste, devenind Teatrul „C. I. Nottara”, dupa numel actorului Constantin I. Nottara (1859-1935).

Muzeul National al Literaturii Romane va marca pe 15 februarie Ziua Nationala a Lecturii, prin organizarea unei serii de evenimente la sediu si la casele memoriale.

Acestia vor organiza un maraton al lecturii, care vizeaza lectura in multiplele sale intelesuri: lectura cu voce tare, in fata unui public, lectura in singuratate, lectura in Braille si in limbaj mimico-gestual, lectura ca decodificare a sensului unui text literar in diferite epoci si perioade istorice, lectura unei ilustratii de carte pentru copii, lectura unui text vechi scris de mana (caligrafic), lectura unui tablou sau a unui peisaj (tipurile de compozitie), lectura unei partituri, semnele identitare ale unei comunitati si ale unui oras (lectura si interpretarea antropologica). Maratonul de lectura va avea loc la sediul muzeului din Strada Nicolae Creţulescu 8, in intervalul 10,00 – 21,30.

De asemenea, personalităţi ale lumii culturale – academicieni, cercetatori, scriitori si artisti ca Ana Blandiana, Ioan-Aurel Pop, Mircia Dumitrescu, Victor Voicu, Mircea Dumitru, Ioana Nicolaie, Doina Rusti, Horia Garbea, Maia Morgenstern, Horatiu Malaele, George Mihaita, Nicu Alifantis, Adriana Trandafir, Marius Bodochi, Sandu Pop si Anghel Damian vor purta un dialog despre importanta lecturii cu elevi din colegii si licee bucurestene.

Expozitia de baza si Casele Memoriale ale MNLR pot fi vizitate gratuit, in baza unei rezervări. Participantii trebuie sa prezinte la intrare dovada certificatului verde.

Muzeul National al Literaturii Romane din Bucuresti este situat in centrul Capitalei, pe Strada Nicolae Cretulescu nr. 8, intr-o cladire gazduita in eleganta locuinta de inceput de secol XX, care a apartinut generalului de divizie Leon Mavrocordat.

Dispus pe patru niveluri, fiecare sala ofera posibilitatea unui dialog elegant si subtil intre literatura (manuscrisele, cartile, fotografiile si obiectele personale ale scriitorilor), arhitectura (preocuparea pentru structura saloanelor si ornamentatia plafoanelor), arte vizuale (tablouri, sculpturi) si instalatiile virtuale moderne (holodeck, holopixel, plasme interactive si informative). Recent, muzeul a primit distinctia Premiul European Museum Award.

Citește în continuare