Skip to content

Premiera la teatrul din Targu Mures: „Dostoievski-Trip“ de Vladimir Sorokin in regia lui Horatiu Mihaiu prezinta un spectacol despre iluzii si realitate. Rares Budileanu, Mihai Craciun, Alexandru-Andrei Chiran sunt in distributie

Subiectul celui mai nou spectacol pus in scena de Compania „Liviu Rebreanu” din Targu Mures este legat de modul in care ar arata o societate in care cetatenii sunt dependenti de lectura la propriu, iar privarea produce un sevraj cumplit. Piesa lui Vladimir Sorokin, unul dintre cei mai importanti si mai provocatori scriitori rusi contemporani, prezinta personaje care traiesc cu si din literatura si a caror viata depinde de operele pe care le consuma.

Piesa lui Vladimir Sorokin investigheaza natura realitatii, puterea fictiunii si felul in care raportarea noastra la niste produse ale imaginatiei ne poate schimba viata.

In momenul in care li se ofera lectura „Idiotul“ de Dostoievski, realitatea lor se intrepatrunde cu universul romanului, iar personajele din „Dostoievski-Trip“ devin la randul lor personaje intr-o alta poveste. Astfel, publicul este provocat sa isi chestioneze relatia cu propria fantezie, cu dependentele si reflexele sale, dar si raporturile cu arta in general si, nu in ultimul rand, cu semenii si cu propria persoana.

Despre acest spectacol, regizorul Horatiu Mihaiu spune ca: „Daca as fi inca tanar probabil mi-as pune intrebari, mai mult despre prezent sau despre un viitor mai apropiat, decat sa-mi fac probleme cu privire la viitorul  indepartat al lumii. (…)Tentatia de a compara ceea ce a fost cu ceea ce este sau va fi, creste odata cu varsta. (…) Cu toate acestea, retrasi tot mai mult in lumi virtuale, in aparatura inteligenta, in device-uri din ce in ce mai sofisticate, lumea pare sa nu simta pericolele ce ne pandesc si se afunda intr-un izolationism hedonistic”.

Din distributia proiectului fac parte actorii Rares Budileanu, Mihai Craciun, Alexandru-Andrei Chiran, Csaba Ciugulitu, Costin Gavaza, Laura Mihalache, Anca Loghin, Bianca Farcas, Ion Vantu si Delia Balasa. Regia artistica si scenografia ii apartin lui Horatiu Mihaiu, traducerea textului e semnata de Ion Vantu, miscarea scenica a fost realizata de Attila Bordas, video design-ul a fost creat de Noiseloop Studio.

Premiera spectacolului „Dostoievski-Trip” va avea loc miercuri, 19 mai, ora 18.00, la Sala Mica, iar urmatoarea reprezentatie va avea loc joi, 20 mai, de la ora 18.00. Biletele pot fi achizitionate de aici

Citește în continuare