Skip to content

Textplay – o productie londoneza care surprinde prin realizarea ingenioasa: Samuel Beckett si Tom Stoppard dialogheaza prin sms. Spectacolul se vede online de oriunde in lume pana pe 3 decembrie.

Una dintre cele mai surprinzatoare productii teatrale internationale e realizata la Londra si poate fi vazuta online, oriunde in lume.

Gandit ca conversatie virtuala intre Samuel Beckett si Tom Stoppard, spectacolul Textplay imagineaza despre ce ar vorbi doi giganti ai teatrului – sau, mai degraba, despre ce si-ar scrie unul altuia. Spectacolul e si o explorare a vietii noastre din secolul XXI – cum ne luptam cu totii sa gasim legaturi adevarate in lumile digitale. Piesa poate fi vizionata doar pe mobil si pe desktop si poate fi urmarita de oriunde in lume. Dialogul apare pe dispozitivul personal sub forma unui schimb de mesaje text.

Scrisa de pseudonimul Archer Eland, piesa transformata in spectacol pentru online se desfasoara in dialoguri prin mesaje pe durata a 35 de minute, cu emoji cu o fata trista (Beckett), zambete pe tastatura (Stoppard) si inimioare de dragoste (amandoi), reflectand propriile noastre divagatii de pe WhatsApp.

Scriitorii sunt razboinici prin mesajele dintr-un alt univers pe care nu-l pot evita; in spirit, schimbul lor de mesaje se aseamana cu trancaneala inconsecventa a batranilor lui Beckett din The Old Tune, desi nu este la fel de emotionant. Beckett spune FFS si inventeaza o drama fara intriga; Stoppard scrie FUCK YOU si vorbeste despre piese in piese.

Spectatorul vede cum cuvintele sunt tastate, sterse si rescrise si se recunoaste modul in care ne exprimam sau ne autocenzuram cand vorbele se tranforma in text.

Presa britanica, intrigata de directia in care merge teatrul ca miscare prin expunerea sa in forme gandite pentru online scrie ca “Umorul si glumele literare sunt manierate si cu accent pe ego, concepute pentru ca autorul sa-si etaleze cunostintele si pentru a atrage un club de cititori suficient de urbani pentru a intelege referintele literare si teatrale. Doar ca aceste referinte sunt destul de elementare; exista mizeria caracteristica lui Beckett si jocurile caracteristice lui Stoppard.”

Dar dincolo de experiment in sine, ca metafora spectacolul e despre a da un sens vietilor si mostenirilor celor doi scriitori, luptand cu un mediu care ne-a consumat pe toti.

Textplay este un spectacol virtual la cerere care se desfasoara pana pe 3 decembrie. Biletele trebuie achizitionate in ziua vizionarii.

Piesa va fi disponibila pentru vizionare din momentul cumpararii pana la ora 23:59 in ziua respectiva. Durata de desfasurare este de 35 de minute. Piesa poate fi vizionata pe dispozitive mobile si desktop si poate fi urmarita de oriunde. Puteti sa va cumparati bilet de aici