Skip to content

Tilda Swinton si Pedro Almodovar au povestit la Venetia despre filmarile din izolare: „Trebuie sa le spuneti oamenilor sa revina la cinema.”

Tilda Swinton si Pedro Almodovar au sustinut o conferinta de presa in care au vorbit despre filmarile din perioada izolarii si necesitatea ca publicul sa mearga sa vada filmele in cinema.

Cei doi cineasti s-au adresat presei in cadrul Festivalului de Film de la Venetia unde se afla de cateva zile pentru a lansa scurtmetrajul „The Human Voice”, productie filmata in Spania, in perioada izolarii.

„Cinematografele nu trec prin cea mai buna perioada si de aceea trebuie sa invitam oamenii sa revina in cinema.” – Pedro Almodovar

Almodovar, desi este cunoscut ca un ipohondru, si-a intrerupt carantina din Spania pentru a se adresa publicului si presei la Venetia. Regizorul se considera responsabil de lupta pentru supravietuirea cinematografelor.

Spaniolul si-a continuat pledoaria pentru redeschiderea cinematografelor si revenirea publicului in sali: „Izolarea ne-a demonstrat foarte multe lucruri. Ne-a aratat cat de mult depindem de fictiune ca sa ne umplem timpul… de experientele scrise de altcineva, interpretate de altcineva, intr-un film sau in teatru si chiar intr-un ziar. Aceste forme culturale joaca un rol esential in timpul si vietile noastre. Izolarea ne-a aratat cum casele noastre ne pot face sa ne simti prizonieri. Unde poti sa mananci, sa lucrezi si sa traiesti. Antidotul este cinema-ul. Este opusul a ceea ce am trait in ultimele luni. Sa mergi la cinema inseamna sa pleci intr-o aventura… sa faci parte dintr-un loc intunecat pe care il impartasesti cu alte persoane pe care nu le cunosti. Grecii vorbesc despre catharsis, asa ca te trezesti plangand sau bucurandu-te cu alti oameni si devine un eveniment important din vietile noastre.

„The Human Voice” este prima colaborare dintre Swinton si Almodovar. Filmul este bazat pe o piesa a lui Jean Cocteau despre ultima conversatie telefonica pe care personajul principal o are cu iubitul ei.

Despre lucrul cu Almodovar, Swinton a declarat ca un prieten de-al ei care este calugar in Scotia a facut rugaciuni ca Tilda sa joace cu regizorul spaniol: „Mi s-a parut ridicol pentru ca nu sunt actrita spaniola, nu vorbesc spaniola. Dar eu si Pedro folosim acelasi limbaj cinematic.”

Almodovar a spus ca „am simtit o conexiune speciala cu ea si sper sa mai lucram din nou impreuna. Dar inainte de toate, avem nevoie de un scenariu.”

„The Human Voice” este prima productie in limba engleza regizata de Almodovar.

Intre timp, Almodovar se pregateste sa intre in productie cu filmul „Madres paralelas” care o are in rolul principal pe Penelopez Cruz.

Regizorul a scris alte doua scenarii pe care urmeaza sa le filmeze in lunile urmatoare, unul de 45 de minute si unul de 15-20 de minute.

Unul dintre ele se numeste „A strange form of life” si este o distopie despre impactul pe care il au disparitia teatrelor si a centrelor culturale asupra societatii. Actiunea se intampla in Spania, in timpul unui eveniment social.

Al doilea este o adaptare dupa „A Manual for Cleaning Women” de Lucia Berlin.

„In ciuda nesigurantei, trebuie sa mergem mai departe, trebuie sa continuam sa facem filme, sa facem cinema”.- a incheiat Almodovar discursul de la Venetia.

Citește în continuare