Skip to content

In octombrie calatoriti la Timisoara. Celebrarea orasului va include peste 100 de evenimente, in 50 de locuri de pe apa si in apropierea canalului Bega. Printre ele se numara expozitia Constantin Brancusi.

Luna viitoare, intre 6 si 8 octombrie 2023, Timisoara va atinge punctul culminant al programului „Capitala Europeana a Culturii” printr-o celebrare oficiala a orasului. Este vorba despre o sarbatoare care va evidentia abundenta si diversitatea evenimentelor desfasurate in orasul de pe Bega.

Timp de trei zile, vor avea loc peste 100 de evenimente culturale, educative si sportive, organizate de operatori publici si privati, locali si internationali, in peste 50 de locuri, in aer liber si la interior, pe apa, pe maluri si in apropierea canalului Bega, in Fabric, Iosefin, Cetate, Complexul Studentesc si Elisabetin. 

Programul complet al evenimentelor va fi anuntat public in data de 12 septembrie 2023. 

Perioada aleasa — de vineri, 6 octombrie si pana duminica, 8 octombrie 2023 — va coincide cu primul weekend de dupa deschiderea marii expozitii Constantin Brancusi cand sunt asteptati la Timisoara mii de invitati din Romania si din intreaga lume. Cel mai probabil, evenimentele din jurul vernisajului care va avea loc in weekendul 30 septembrie — 1 octombrie vor ocupa programul Muzeului National de Arta al orasului, astfel ca vizitatorii se vor putea bucura de expozitie incepand cu al doilea weekend. 

Muzeul va fi inchis in zilele imediat urmatoare vernisajului — luni, marti, miercuri — vizitele pot fi rezervate incepand de joi. Mai jos puteti afla tot ce trebuie sa stiti despre bilete. 

Merita adaugat ca va fi cea mai importanta expunere a operelor lui Constantin Brancusi din ultimele decenii deci este un eveniment care nu trebuie ratat de iubitorii de arta dar si de cei care vor sa-si construiasca o cultura generala cu privire la arta romaneasca. Este o ocazie de a vedea pe viu sculpturi care au schimbat cursul istoriei artei secolului trecut la un nivel mult mai profund decat se stie pe scara larga.

Celebrarea Timisoarei va include un program bogat si complex de manifestari culturale, reprezentari ale diferitelor sectoare ale artei care au transformat orasul de pe Bega in capitala culturala a Europei in ultimele noua luni.

Weekendul 6-8 octombrie va include concerte, spectacole de teatru, expozitii, competitii sportive si instalatii de arta si va invita publicul timisorean, romanesc si international sa descopere orasul intr-o alta lumina.

Despre maratonul cultural, Cosmina Goagea, membra a echipei curatoriale Timisoara 2023 a declarat ca „evenimentul propune un traseu de explorare a programului cultural Timisoara 2023 de-a lungul Canalului Bega, refacand conexiunile pe apa si pe maluri intre cartierele Timisoarei. Bega este o resursa fantastica de transformare urbana si, totodata, un martor tacut al tuturor schimbarilor petrecute de-a lungul timpului. Identitatea urbana a Timisoarei este data in mare masura de Bega, in diverse ipostaze: canal navigabil, peisaj natural si cultural. «Timisoara 2023. Celebrarea orasului» urmareste redescoperirea unor legaturi pierdute intre locuitorii Timisoarei si lumea lor naturala, intelegerea raului ca valoare pentru oras, si experimentarea schimbarilor aduse de evenimentele culturale.” 

Programul pe larg va fi anuntat pe site-ul celebrare.timisoara2023.eu, il veti regasi si pe Urban.ro.

Citește în continuare