Skip to content

Din 17 februarie, la Timisoara va fi deschisa cea mai importanta expozitie Victor Brauner in Romania. Artistul de origine din Piatra Neamt a fost considerat „pictorul vizionar” al miscarii suprarealiste dupa ce si-a pierdut ochiul.

Pe parcursul intregului an, urban.ro va va prezenta evenimentele din cadrul Timisoara Capitala Europeana, intr-un proiect sustinut de Vodafone

Programul Cultural Timisoara, Capitala Europeana a Culturii include cea mai importanta expozitie retrospectiva dedicata artistului suprarealist de origine romana Victor Brauner.

Intitulata “Victor Brauner: inventii si magie”, expozitia este curatoriata de Camille Morando, unul din curatorii celei mai recente expozitii de amploare dedicate artistului, gazduita in 2019 la Muzeul National de Arta Moderna – Centrul Pompidou, Paris. Este coorganizata de Fundatia Art Encounters si va fi gazduita de Muzeul National de Arta Timisoara incepand cu 17 februarie 2023.

Evenimentul aduce pentru prima data in Romania peste 90 de lucrari – picturi, desene, sculpturi si obiecte reprezentative pentru intreg parcursul carierei lui Victor Brauner, atat din perioada romaneasca, cat si din perioada de la Paris. 

Muzeul National de Arta Timisoara va beneficia de un imprumut de 40 de lucrari parte din prestigioasa colectie a Centrului Pompidou, alaturi de lucrari din colectiile muzeelor Saint-Étienne Métropole (MAMC+), Musée Cantini Marseille, din alte muzee din Romania si colectii private din tara si strainatate.

Expozitia retrospectiva isi propune sa functioneze ca un omagiu adus acestei figuri centrale, extrem de relevante pentru suprarealismul international. Aducerea lui Brauner in tara sa de origine constituie o ocazie unica pentru vizitatori de a descoperi pasiunea artistului pentru magie si universul ocult.

Din perspectiva curatoarei Camille Morando, Victor Brauner este unul din cei mai mari artisti suprarealisti: „El este un artist deosebit in istoria artei cu o opera originala, complexa, erudita, plina de umor si inventivitate, hranita de originile sale romanesti, de ezoterisme din cele mai secrete, de arta parietala si de arta primitiva.”

Cu ocazia programului cultural „Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii”, la Muzeul National de Arta din Timisoara va fi organizata si una dintre cele mai ample expozitii dedicate lui Constantin Brancusi din ultimii 50 de ani.

Expozitia intitulata „Brancusi: surse romanesti si perspective universale” va putea fi vizitata in perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024.

Va reuni pentru prima data, dupa 50 de ani in Romania, sculpturi emblematice din perioada de maturitate a artistului, de la mari muzee ale lumii, precum Centrul Pompidou sau Tate Gallery, dar si din tineretea lui Brancusi, din colectii muzeale si private din Romania. In dialog cu sculpturile va fi expusa si o selectie de fotografii si fragmente filmate de artist.

In total vor fi prezentate peste 100 de opere brancusiene iar garantia unui eveniment care va fi cu siguranta inclus pe lista celor mai asteptate expozitii ale anului 2023 la nivel mondial o constituie implicarea doamnei Doina Lemny.

Victor Brauner s-a nascut la Piatra Neamt si s-a afirmat ca figura emblematica a avangardei bucurestene in anii 1920. Dupa doua sederi in Franta (1925-1926 si 1930-1935), Brauner se alatura in 1933 miscarii suprarealiste initiate de Andre Breton, si in 1938 se muta definitiv la Paris. In acelasi an, artistul pierde un ochi si devine, pentru miscarea suprarealista, „pictorul vizionar”, capabil de premonitii.

Victor Brauner s-a nascut in 1903 in Piatra Neamt ca fiu al unui fabricant de cherestea si a devenit unul dintre liderii miscarii Suprarealiste din Paris. Temele artistice pe care le-a abordat in opera sa si integrarea limbajelor de comunicare dadaiste i-au marcat influenta in cercul de artisti suprarealisti care dominau Europa in perioada interbelica. 

Desi nu a devenit la fel de popular in Romania precum Salvador Dali sau Andre Breton, care l-a exclus din cercul Suprarealist in ultima parte a vietii sale, Brauner a deschis usile lumii artistice catre un stil mai amplu, mai deschis catre tehnici si teme noi. A creat colaje in care a imbinat lemnul cu metale, pietre, panza si ceara de albine si a lasat in urma cateva mii de desene, gravuri, sculpturi si poezii scrise de el care insoteau lucrarile sale.

Imaginatia lui Brauner l-a propulsat in avantgarda europeana prin introducerea temelor care i-au marcat copilaria: filozofie, antropologie, metafizica, spiritualitate si motive religioase evreiesti si Kabbalah.

Va invitam sa descoperiti povestea lui Victor Brauner si cele mai captivante tablouri create pana in 1966, anul in care a decedat la Paris.

Un articol realizat cu sprijinul Vodafone

Citește în continuare