Skip to content

(video) Primul trailer cu noua versiune a filmului Nasul: Partea III, productia care a schimbat istoria cinematografiei acum 30 de ani

Pe 5 decembrie anul acesta, publicul cinefil va putea vedea noua versiune a celei de-a treia parti din trilogia Nasul, lansata in cinematografe in 1990, care a fost refacuta de Francis Ford Coppola.

Michael Corleone, interpretat de Al Pacino, revine pe marile ecrane, dar si pe platformele de streaming, filmul fiind programat pentru lansare intr-un numar limitat de cinematografe din cauza restrictiilor impuse de noul coronavirus.

Intr-un interviu despre noua versiune a ultimii parti din “Nasul”, Francis Ford Coppola a declarat ca „Nasul, Coda: Moartea lui Michael Corleone (titlul original: „Mario Puzo’s The Godfather Coda: The Death of Michael Corleone”) este o recunoastere a mea si a lui Mario (Mario Puzo, creatorul romanelor Nasul) vizavi de titlul preferat si fata de intentiile initiale pentru ceea ce a devenit Nasul: Partea a III-a. Pentru aceasta versiune a finalului, am creat un nou inceput si un nou sfarsit, am rearanjat unele scene si cadre. Filmului i s-a dat o noua viata”.

Versiunea restaurata a ultimei parti a trilogiei Nasul are rolul de a se revansa fata de varianta originala, nu prea apreciata de critici si de fani. Conform informatiilor aparute in presa de-a lungul timpului, insusi Coppola nu a fost nemultumit de ce a iesit, iar acum montajul cel nou va fi apropiat de varianta scrisa de scenaristul Mario Puzo. In aceasta versiune, imaginile sunt mai bogate, sunetul a fost restaurat si atmosfera este una mai credibila.

Noul film a presupus o „restaurare minutioasa, cadru cu cadru” a filmului original si cu imagini nevazute anterior. Pe parcursul a sase luni, a fost restaurat in format 4K si au fost aduse imbunatatiri la sunet. Modificarile au inclus repararea petelor si a zgarieturilor de pe negativele initiale. 

Coppola a supravegheat fiecare aspect al restaurarii in timp ce lucra la noua versiune, asigurandu-se ca filmul nu numai ca arata si suna clar, ci indeplineste si standardele sale personale si viziunea regizorala.

In versiunea din 1990, Michael Corleone a ajuns la 60 de ani si cauta un inlocuitor pentru capul familiei Corleone. El incearca sa legalizeze toate afacerile familiei, insa este bantuit de fantomele trecutului. Celelalte familii vor razbunare si incearca sa-l asasineze cand iese de la opera. Cea care moare este fiica lui, iar el moare de batranete in curtea vilei lui Don Tommasino. In versiunea noua a filmului lui Coppola, Michael Corleone va avea alt sfarsit.

Nasul: Partea a III-a a fost lansat initial la 20 decembrie 1990 si a avut incasari de 136,8 milioane de dolari, din distributie fiind parte Al Pacino, Diane Keaton, Andy Garcia, Bridget Fonda si Talia Shire, printre altii. Desi a fost nominalizat la 7 categorii ale Premiilor Oscar din 1991, filmul nu a castigat nicio statueta, insa a primit doua premii Zmeura de Aur, unde fiica lui Francis Coppola, Sofia, distribuita si ea in film, a fost declarata „cea mai neinspirata actrita in rol secundar” si „cea mai neinspirata actrita debutanta”.

Primul film „Nasul” a fost lansat pe 15 martie 1972 si se bazeaza pe romanul cu acelasi nume al lui Mario Puzo din 1969. 

Actiunea se desfasoara intre 1945 si 1955 si relateaza povestea familiei Corleone cu Vito Corleone (Marlon Brando) ca lider, concentrandu-se pe transformarea celui mai tanar fiu al sau, Michael Corleone (Al Pacino), intr-un nemilos sef al mafiei.

Productia a castigat premiile Oscar la categoriile cel mai bun film, cel mai bun actor in rol principal (Brando), cel mai bun scenariu si a creat un cult si o armata de fani in jurul „Nasului”.

In 1990, filmul a fost selectat pentru arhivare in Registrul National al Filmelor din Statele Unite al Bibliotecii Congresului, fiind considerat „semnificativ din punct de vedere cultural, istoric si estetic”. Este clasat pe locul al doilea ca importanta a unui film din cinematografia americana de catre American Film Institut (dupa drama de mister din 1941 „Citizen Kane”).

Nasul: partea a II-a a debutat doi ani mai tarziu, pe 20 decembrie 1974.

Al doilea film din trilogie prezinta doua drame paralele. Povestea principala se desfasoara in urma evenimentelor primului film, care se concentreaza pe Michael Corleone, noul sef al familiei Corleone. Cealalta parte este o serie de amintiri cu viata tatalui sau, Vito Corleone (interpretat de Robert De Niro), din copilaria sa din Sicilia in 1901 pana la infiintarea familiei Corleone din New York.

Filmul a fost nominalizat la 11 premii Oscar, castigand sase dintre ele printre care trofeele pentru cea mai buna imagine, cel mai bun regizor pentru Coppola, cel mai bun actor in rol secundar pentru De Niro si cel mai bun scenariu adaptat. Al Pacino a castigat premiul BAFTA pentru cel mai bun actor si a fost nominalizat la Oscar la aceeasi categorie.

In 2008, Coppola a restaurat ambele filme si le-a relansat in cinematografe. In mai 2011, a lansat si o versiune restaurata a dramei de razboi din 1979, „Apocalypse Now”, considerat astazi unul dintre cele mai mari filme realizate vreodata. 

Lungmetrajul a avut opt nominalizari in cadrul celei de-a 52-a editie a Premiilor Oscar inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor (Coppola) si cel mai bun actor in rol secundar pentru Robert Duvall.

Citește în continuare