Skip to content

Tudor Chirila are turneu cu spectacolul „Visul American’’. Productia va ajunge in 17 orase

One-man show-ul „Visul American” („Drinking in America”) cu Tudor Chirila, in regia Iarinei Demian, va avea primul turneu national, in perioada 2 aprilie – 18 mai, in 17 orase din tara.


Spectacolul este bazat pe un text de Eric Bogosian si are noua monologuri in care Tudor Chirila se transforma in tot atatea personaje, oferind, timp de o ora si jumatate, „o radiografie brutal de sincera, comica si cinica a Americii si a lumii in care traim”, dupa cum mentioneaza Teatrul de Comedie.

„Teatrul este efemer. Energia care se naste din relatia public – actor este unica. Ea nu poate fi fixata pe niciun suport. Nu poate fi transmisa de o camera video. Teatrul se naste, traieste si moare. Si apoi vine alt spectacol, alt teatru. De aia orice actor isi doreste sa arate un spectacol cat mai multor oameni. Sa se asigure ca el a fost vazut si ca oamenii aia vor tine minte seara aia speciala. (…) ‘Visul American’ este oglinda in care trebuie sa avem curaj sa ne uitam cu totii”, a afirmat Tudor Chirila.

Tudor Chirila mentioneaza si ca „N-as fi crezut ca un text scris in 1986 poate sa fie atat de actual, de parca ar fi fost scris in 2021, la fel cum nu-mi imaginam ca visul american devine visul romanesc, o himera care continua sa lase urme in noi toti”.

Spectacolul a avut premiera pe 2 decembrie 2021, la Teatrul de Comedie, care este si producatorul „Visului American”.

Productia montata la Teatrul de Comedie va ajunge in 17 orase din Romania, iar primul spectacol este pe 2 aprilie la Caracal.

„Veniti la teatru, ramane una din cele mai frumoase forme de a ne oglindi cu bunele si relele noastre”.

Spectacolul va avea reprezentatii pe 2 aprilie la Teatrul National Caracal, 3 aprilie – Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova, 8 aprilie – Casa de Cultura a Sindicatelor din Ploiesti, 12 aprilie – Palatul Culturii din Bistrita, 13 aprilie – Casa de Cultura a Sindicatelor din Alba Iulia, 19 aprilie – Teatrul de Nord din Satu Mare, 20 aprilie – Teatrul Municipal Baia Mare, 2 aprilie – Teatrul National „Vasile Alecsandri” Iasi, 29 aprilie – Teatrul Municipal „Matei Visniec” din Suceava, 5 mai – Casa de Cultura a Sindicatelor din Pitesti, 7 mai – Casa de Cultura a Sindicatelor din Galati, 8 mai – Teatrul National de Opera „Oleg Danovski” din Constanta, 10 si 11 mai – Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, 17 mai – Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad, 18 mai – Teatrul „Regina Maria” din Oradea. Pentru reprezentatiile din Brasov si Cluj, data si locul spectacolului urmeaza sa fie anuntate.

Scenografia si costumele spectacolului apartin Irinei Moscu; lighting design – Daniel Klinger; iar  video design – Dilmana Iordanova. Biletele se pot achizitiona exclusiv online de pe platforma www.iabilet.ro, https://www.iabilet.ro/bilete-visulamerican/. Accesul la spectacol este permis persoanelor cu varsta de peste 16 ani. In timpul spectacolului se folosesc lumini stroboscopice, care pot afecta persoanele cu epilepsie sau sensibilitate la acest tip de lumina.

Tudor Chirila este actor, muzician, compozitor si producator. A jucat in peste 20 de spectacole de teatru in regia unora dintre cei mai valorosi regizori romani, printre care Alexandru Tocilescu, Alexandru Darie, Alexandru Dabija, Iarina Demian, Gelu Colceag, Horatiu Malaele, Victor Ioan Frunza.

In 2004 a castigat un premiu UNITER pentru rolul Malvolio din „A douasprezecea noapte” de William Shakespeare, in regia lui Gelu Colceag, fiind cel mai tanar actor care a obtinut aceasta distinctie pana in acel moment.

Printre productiile de film in care a jucat se afla „Legaturi bolnavicioase”, in regia lui Tudor Giurgiu, „Milionari de weekend”, in regia lui Catalin Saizescu, si „Nordrand”, coproductia austro-germana regizata de Barbara Albert.

In 1996 a fondat si a devenit solistul uneia dintre cele mai iubite formatii rock din Romania, Vama Veche, care a devenit ulterior VAMA. Alaturi de colegii lui, a produs prima opera rock din Romania de dupa 1989, „Am sa ma-ntorc barbat”. Impreuna cu Gelu Ionescu a compus muzica pentru „Chirita of Barzoieni”, musical in adaptarea si regia Iarinei Demian, in care a si jucat. In prezent, Tudor Chirila poate fi vazut pe scena Teatrului de Comedie, iar in ultimii ani, a jucat in mai multe productii montate de mama lui, Iarina Demian.

Dincolo de cariera artistica, Tudor Chirila a initiat si a sustinut diverse campanii sociale si proiecte culturale, iar din 2007 a inceput sa scrie constant pe propriul blog, fiind unul dintre liderii informali de opinie.

Anul trecut, Tudor Chirila a acordat un interviu urban.ro despre perioada pandemica si intoarcerea pe scena alaturi de VAMA, intr-o productie montata la Arenele Romane.

„Am inca o doza de idealism si de speranta care cred ca nu sunt doar prostie, ci sunt mai degraba o forma a mea de a interpreta well being -ul emotional. Cred ca sunt satul de toti profetii de pe internet care ne spun cum sa traim si cum sa fim in echilibru cu noi si cum sa meditam, de toti coach-ii astia de dezvoltare personala, de dezvoltare profesionala; sigur ca sunt bine venite niste sfaturi atunci cand sunt cerute, dar deja e o inflatie.

Nu exista one size fits all si oamenii trebuie sa stie ca eu nu sunt un individ echilibrat, dimpotriva sunt un individ care are multe dezechilibre emotionale.

Sunt o fiinta care a avut norocul sa se poata exprima si niste oameni sa iubeasca ce fac eu – sau ce am facut noi ca Vama Veche, ulterior ca Vama – si pentru asta sa am un pic de notorietate. Aceasta notorietate nu ma diferentiaza emotional cu nimic fata de alti oameni, nu stiu de ce exista asteptarea asta ca un individ care public poate sa performeze mai bine in niste chestii, in care se presupune ca altii nu performeaza, e altfel decat ceilalti”, povestea Tudor.

Citește în continuare