Skip to content

Tur virtual gratuit in Casa Jane Austen, locul in care a creat in ultimii ani din viata autoarea romanelor “Mandrie si prejudecata” sau “Ratiune si simtire”

Un cadou pentru pasionatii de literatura clasica este un tur virtual gratuit prin Casa Jane Austen. Initiativa apartine muzeului care are in grija casa memoriala, iar pe 16 decembrie, aceastia vor organiza inclusiv o petrecere online aniversara ca celebrare a 245 de ani de la nastrea autoarei. Petrecerea aniversara este disponibila online aici, iar turul virtual gratuit se poate accesa aici.

Casa Jane Austen este situata in satul Chawton, Hampshire, Marea Britanie si este destul de aproape de Londra, a devenit un loc de pelerinaj pentru fanii romanelor autoarei.

Daca anii trecuti peste 40.000 de persoane veneau sa viziteze aceasta casa memoriala, criza medicala a redus semnificativ numarul vizitatorilor. Insa reprezentantii muzeului au mutat toate experientele in online, totul culminand cu un tur virtual la 360 de grade in casa autoarei.

In perioada carantinei, reprezentantii muzeului au initiat mai multe proiecte online: un proiect colectiv #StayatHomeandReadJane, prin care au difuzat filmari de pe mapamond cu oameni recitand scrisorile lui Jane Austen, un proiect de scriitura pentru fani, “Journaling with Jane”, prin care zilnic scriau diferite eseuri privind teme din romanele autoarei,  dar si “Austen Wednesdays”, prin care fanii descopereau video perspectiva asupra scriiturii autoarei din partea unui expert literar sau chiar o serie de lecturi din cartile Austen de catre actori, ca acum sa prezinte intr-o formula destul de interactiva turul virtual al casei.

Turul virtual gratuit al casei memoriale cuprinde si sectiuni audio interpretate de diferiti actori, pe care vizitatorii trebuie sa le descopere in website, o forma de storytelling pe care fanii o plac foarte mult. Exista si optiunea de tur virtual ghidat, insa de obicei acest tip de tur se vinde rapid.

La petrecerea aniversara din 16 decembrie, fanii Jane Austen vor descoperi cativa invitati ca Paula Byrne, autoarea volumului „The Real Jane Austen: A Life in Small Things”; istoricul specializat in moda Hilary Davidson; istoricul gastronom Julienne Gehrer, alaturi de muzicianul Georgina White, care vor completa cu detaliile specifice atmosferei de sfarsit de secol 18.

De asemenea, publicul o va auzi pe Emma Thomposon citind „The Twelve Days of Christmas: A Jane Austen Special,” insa o serie de alte surprize vor fi disponibile pentru public.

Majoritatea povestilor din “Mandrie si prejudecata” este inspirata din viata lui Jane Austen si a celor apropiati.

Romanul “Mandrie si prejudecata” apare constant in lista celor mai iubite carti din toate timpurile cu peste 20 de milioane de exemplare vandute. A fost adaptat in zeci de ecranizari, cele mai celebre sunt serialul din 1995 cu Colin Firth in rolul lui Darcy si filmul din 2005, nominalizat la Oscar, cu Keira Knightley in rolul lui Elizabeth. Personajele Mister Darcy si Elizabeth sunt folosite deseori ca referinta de regizorii de la Hollywood.

Pe langa structura exceptionala si stilul inconfundabil al lui Austen, succesul cartii este pus si pe seama faptului ca este puternic inspirata din viata scriitoarei si a cunostintelor sale. Asa cum li se intampla personajelor din carte, Austen a fost respinsa in propunerile de casatorie pentru ca nu era indeajuns de bogata, lucru care i-a frant inima.

Fuga Lydiei cu soldatul George Wickham este inspirata de obiceiurile din Gretna Green, primul oras de dupa granita Angliei cu Scotia. Era locul in care tinerii sub 21 de ani care isi doreau sa se casatoreasca fara acordul parintilor, fugeau pentru a se cununa ilegal.

Relatia apropiata dintre Jane si sora ei, Cassandra a inspirat legaturile stranse dintre personajele din carte. In alte familii, surorile nu erau incurajate sa fie atat de apropiate. Jane si Cassandra dormeau deseori in aceeasi camera si isi scriau scrisori in fiecare zi in care nu erau in acelasi oras.

Citește în continuare