Skip to content

Un turn de veghe in forma de scara a fost deschis publicului in Danemarca pentru a admira Parcul National Wadden Sea, aflat pe lista UNESCO

In Danemarca, aproape de Marea Nordului, turistii pot admira intregul Parc National Wadden Sea, aflat pe lista UNESCO, dintr-un turn de veghe in forma de scara. Scara este in forma de spirala, are 25 de metri inaltime si 146 de trepte pana in varf.

Noua destinatie a fost deschisa la sfarsitul lunii iulie 2021, iar in curand va fi amplasat si un lift, fiind astfel accesibila cladirea si persoanelor care nu pot urca scarile. Pentru a urca pana in varf, turistii trebuie sa plateasca un bilet care costa 90 DKK (aproximativ 10 euro) si este nevoie de rezervare in avans, pentru a nu se supra-aglomera terasa.

Din turn, se poate observa Parcul National Wadden Sea – parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, renumit pentru natura sa distinctiva si viata animala spectaculoasa. In conditii meteorologice bune, cu cer senin, vizitatorii pot observa chiar si localitatile din apropiere Esbjerg, Sild si Rømø.

Turnul face parte dintr-un proiect mai amplu, zona urmand sa ofere si facilitati de camping pentru rulote, un restaurant, loc de joaca, dar si teren de minigolf.

Parcul National Wadden Sea este unul dintre obiectivele turistice naturale din Danemarca unde turistii se pot plimba fara a plati vreo taxa. Acesta este cel mai mare parc national din Danemarca, acoperind 146.600 de hectare. Parcul cuprinde Marea Wadden, insulele Marii Wadden, Skallingen, Varde Ådal, zona din jurul Marbæk si o parte a mlastinilor din spatele digurilor de pe continent, inclusiv Tjæreborgmarsken, Ribemarsken, Margrethekogen si „kogs”-urile exterioare din Tøndermarsken, un fel de insule existente datorita faptului ca sunt facute din pamant recuperat din mare.

In Danemarca mai exista un proiect similar, tot in zona naturala, unde un turn vegheaza din mijlocul padurii.

Effekt Tower este amplasat in padurea Gisselfeld Klosters – o padure glaciara caracterizata de dealuri, paraie, lacuri, zone umede si pajisti. Pana la turn se ajunge folosind un trotuar improvizat de 900 metri, iar turnul are 45 de metri, fiind prevazut si cu o rampa in forma de spirala lunga de 650 de metri, care ofera vederi panoramice.

„Ideea din spatele trotuarului care duce la turn este de a face padurea accesibila tuturor fara a perturba mediul natural”, au povestit initiatorii proiectului pentru platforma designboom.

Citește în continuare