Skip to content

„Now and Then”, ultimul cantec The Beatles, a fost lansat astazi cu un videoclip regizat de Peter Jackson. Melodia a fost finalizata cu ajutorul Inteligentei Artificiale iar clipul include imagini nemaivazute cu membrii trupei.

Un nou cantec The Beatles intitulat „Now and Then”, prezentat ca fiind ultimul cantec al legendarei trupe, va fi lansat maine, 2 noiembrie. In ziua imediat urmatoare, pe 3 noiembrie, va avea loc premiera unui videoclip pentru aceasta melodie, realizat de regizorul Peter Jackson, laureat al premiului Oscar.

Jackson a semnat anterior documentarul The Beatles din 2021 “Get Back”, care a prezentat realizarea albumului “Let It Be” din 1970.

UPDATE 3 noiembrie, 17:00: A fost lansat videoclipul, il puteti urmari mai jos.

Videoclipul va contine imagini inedite ale trupei, inclusiv ceea ce Jackson descrie ca fiind „cateva secunde pretioase ale The Beatles cantand in costumele lor de piele, cea mai veche inregistrare video cunoscuta a trupei, nemaivazuta pana acum in public”.

“Now and Then” cuprinde interpretari ale tuturor celor patru Beatles, inclusiv parti de chitara inregistrate de regretatul George Harrison in 1995, precum si vocea lui John Lennon extrasa dintr-un demo de la sfarsitul anilor ’70, inainte de moartea sa in 1980. 

Jackson a facut parte din echipa care a folosit un software asistat de Inteligenta Artificiala pentru a izola vocea lui Lennon din inregistrarea demo, dupa ce folosise deja aceasta tehnologie in timpul realizarii filmului “Get Back” pentru a izola diferite parti din piesele care au aparut pe ultimele albume The Beatles, Let It Be si Abbey Road.

Jackson a declarat ca perspectiva realizarii acestui proiect i-a produs o “colectie de anxietati aproape prea coplesitoare pentru a le face fata”.

Intr-o declaratie generoasa oferita presei britanice, Jackson a explicat ca dragostea lui de o viata pentru The Beatles s-a lovit de frica gandului ca ar putea dezamagi lumea intreaga.

“Mi-a creat o nesiguranta intensa, deoarece nu mai realizasem niciodata un videoclip si nu eram in stare sa-mi imaginez cum as putea incepe sa creez unul pentru o trupa care s-a destramat in urma cu mai bine de 50 de ani, care nu a cantat niciodata piesa si din care jumatate din membrii sai nu mai sunt printre noi. Parea mai simplu sa alerg la un maraton. Aveam nevoie de putin timp pentru a gasi un motiv bun pentru a-i refuza pe Beatles.”, a explicat cineastul care are in palmares trei premii Oscar pentru “Stapanul Inelelor”. 

Desi a scris istorie in Hollywood — este pe locul al patrulea in clasamentul regizorilor cu cele mai mari incasari din box-office din toate timpurile, cu peste 6,5 miliarde de dolari — Jackson a incercat sa refuze proiectul spunand ca nu are indeajuns de mult material video. Dupa ce si-a marturisit grijile celor de la Apple — compania care l-a insarcinat sa creeze aceste proiect —, cineastul a primit o serie de inregistrari din arhive care nu au mai fost vazute in public pana acum.

Mai jos puteti urmari un scurt teaser care promoveaza videoclipul.

Printre imaginile pe care le veti vedea vineri (va recomandam sa reveniti la acest articol in decursul zilei respective, le veti gasi aici) se numara o serie de inregistrari din 1995 cand Harrison, Paul McCartney si Ringo Starr au incercat sa lucreze la o versiune a piesei Now and Then care nu a fost niciodata finalizata.

Fiul lui Lennon, Sean, si vaduva lui Harrison, Olivia, au furnizat „cateva imagini nemaivazute”, in timp ce Pete Best, tobosarul original al trupei The Beatles, a venit cu filmarile spectacolului in care purtau costumele de piele.

Anuntand versiunea finalizata saptamana trecuta, Olivia Harrison a declarat ca „in 1995, dupa mai multe zile de lucru in studio la aceasta piesa, George a simtit ca problemele tehnice ale demo-ului erau insurmontabile si a ajuns la concluzia ca nu era posibil sa termine piesa la un standard suficient de ridicat. Daca ar fi fost aici astazi, eu si cu fiul nostru Dhani stim ca s-ar fi alaturat din toata inima lui Paul si Ringo pentru a finaliza inregistrarea piesei Now and Then.”

Jackson incheie spunand ca este „cu adevarat mandru de videoclipul final si voi pretui asta pentru anii care vor urma”.

Fanii The Beatles au presupus ca Now and Then nu va fi niciodata finalizata. Harrison a devenit frustrat de dificultatile intampinate, iar incercarile de a termina proiectul au fost abandonate.

In schimb, sesiunile de lucru din 1995 au produs doua cantece ale membrilor ramasi in viata la vremea respectiva: Free As a Bird si Real Love – ambele au ajuns in Top 10 in Marea Britanie la lansare si au fost incluse in seria de compilatii Anthology.

Versiunea finala “Now and Then” va fi inclusa si pe o reeditare a compilatiei “The Beatles 1967-1970” (cunoscut sub numele de The Blue Album) care va fi lansata pe 10 noiembrie. In aceeasi zi va aparea si noua varianta a compilatiei “The Beatles 1962-1966” (cunoscuta sub numele The Red Album).

La randul lui Paul McCartney a oferit un interviu despre aceasta melodie, va invitam sa descoperiti mai jos.

Citește în continuare