Skip to content

Un album cu triluri de pasari pe cale de disparitie a intrecut colindele si melodiile cu tematica de Craciun ale lui Michael Buble si Mariah Carey in topurile australiene.

Unul dintre cele mai spectaculoase albume muzicale ale anului este „Songs of Disappearance”, un album care are inregistrate sunetele a 53 de specii de pasari pe cale de disparitie din Australia. Presa internationala mentioneaza ca melodiile pasarilor australiene au depasit in topurile muzicale colindele si melodiile clasice de Craciun cantate deMariah Carey si Michael Bublé.

Potrivit Ecowatch, citati de publicatia The Independent, sunetele au fost inregistrate in decurs de 40 de ani. „Piesa din titlu celebreaza diversitatea incredibila a peisajului sonor australian si evidentiaza ceea ce avem de pierdut daca nu luam masuri”, spune descrierea albumului.

Corul de pasarica catoos, bazaitul pasarilor bower, o simfonie de pasari marine si sunetele ca o chemare a unuia dintre ultimii papagali de noapte fac parte din „artistii” albumului.

Proiectul este o colaborare intre inginerul de sunet australian preocupat de viata salbatica David Stewart, colectivul Bowerbird, BirdLife Australia, Universitatea Charles Darwin si Mervyn Street of Mangkaja Arts.

Initiativa are la baza o campanie de constientizare a faptului ca una din sase pasari din Australia este amenintata cu disparitia, afirmatia avand la baza un studiu realizat de Universitatea Charles Darwin. Studiul a constatat ca schimbarile climatice accelereaza speciile de pasari mai aproape de extinctie.

Din pacate, Australia a fost in 2019 si 2020 scena unor masive incendii de vegetatie care a distrus habitatul a multe viețuitoare iar BirdLife Australia estimeaza ca numarul speciilor amenintate a crescut cu 25%.

Sunetele pasarilor au fost inregistratede Stewart, un colectionar de astfel de inregistrari si pasionat de muzica, ale carui colectii cu sunetele naturii au fost gazduite in British Library, National Sound Archive si Macaulay Laboratory of Ornithology din Ithaca, New York.

In acest moment, „Songs of Dispearance” isi are locul printre primele cinci albume alaturi de Ed Sheeran, Adele,Taylor Swiftsi Paul Kelly.

Veniturile din vanzarea albumului vor finanta proiectele ecologiste ale organizatiei BirdLife Australia. Pana acum, s-au vandut 3000 de albume, jumatate dintre ele in campania de pre-sale.

Citește în continuare