Skip to content

Un yacht mai lung decat Titanicul va fi lansat la apa pentru a gasi solutii la criza climatica. Va include roboti, inteligenta artificiala si va costa 700 milioane de dolari.

Supranumit „micul oras al stiintei”, Earth 300 va fi unul dintre cele mai mare yachturi construite vreodata. Proiectat de arhitectul naval Ivan Salas Jefferson, nava de 300 metri lungime are un aspect aerodinamic futurist si va fosta 700 de milioane de dolari.

Superyachtul va fi mai lung decat Titanicul, va avea 13 etaje pe care isi vor desfasura activitatea 22 de laboratoare care vor cerceta incalzirea globala si vor incerca sa gaseasca solutii pentru criza climatica. 

Desi ar putea parea ca o destinatie de vacanta a viitorului si va avea si locuri pentru VIP, Earth 300 este dedicat in special oamenilor de stiinta. A fost gandit ca o „platforma extrema a tehnologiei” care va include robotica, inteligenta artificiala si va fi operat prin computerizare cuantica pentru a atrage cele mai stralucite minti din domeniu sa lucreze in proiect.

Earth 300 are o multime de finantatori, pe lista lor sunt inclusi IBM, Submarinele Triton, Expeditiile EYOS  si RINA, expertul international in siguranta maritima. Lista investitorilor este completata de TerraPower, o companie inovatoare in domeniul energiei nucleare care a fost fondata de Bill Gates si care a conceput tehnologia pentru reactorul de sare topita de la bordul yachtului, reusind sa livreze energie cu emisii zero.

Va fi lansat in 2025 si va gazdui 160 de oameni de stiinta din diverse arii de interes dar si 165 de membri ai echipajului alaturi de locuri dedicate pentru studenti eminenti. Lor li se vor alatura 40 de oaspeti VIP, fiecare dintre ei va plati 3 milioane de dolari pentru un loc pe nava SF. Pretul este de 10 ori mai mare decat un zbor pe Virgin Galactic, prima companie aeriana care va trimite turisti in spatiu.

Earth 300 va asigura toate serviciile pe care le poate oferi o nava: vacanta, expeditie, cercetare si transport. Aaron Olivera, CEO-ul proiectului, a declarat ca si-au dorit sa realizeze o torta Olimpica a stiintei care sa lucreze constant pentru a cunoaste mai bine universul si a gasi solutii pentru problemele sale.

Yachtul va fi construit de compania poloneza NED, specializata in arhitectura navala. Sfera care marcheaza aspectul spectaculos al navei este menita sa imite forma planetei Pamant si va fi un spatiu dedicat exclusiv oamenilor de stiinta. Pe langa aceste functii, va avea o punte de observatie, un heliport pentru transportul pasagerilor catre si de la nava si numeroase vehicule avansate pentru expeditii subacvatice in adancime.

Arhitectul Salas Jefferson a declarat pentru publicatia Architectural Digest ca „vrem ca atunci cand oamenii se uita la sfera sa se gandeasca la ideea ca trebuie sa protejeze Pamantul. Vrem sa inspire o intreaga generatie de oameni sa devina alchimisti pentru solutii globale.”

Proiectului Earth 300 se adauga listei de proiecte ecologice inceputa in acest an de „Al optulea continent”, o statie plutitoare care va curata oceanele de plastic, castigator al „2020 Grand Pix Award” pentru arhitectura.

Citește în continuare