Skip to content

Unul dintre cele mai asteptate filme ale anului, despre viata lui Michelangelo, a avut prima sa proiectie

Regizat de Andrei Konchalovsky, regizorul rus care la 82 de ani si-a dorit sa lase inca o urma importanta in cinematografie, filmul „Il Pecatto” (Pacatul) a fost proiectat in premiera sambata seara, in inchiderea Festivalului de Film de la Roma.

Filmul il are in centru pe Michelangelo Buonarotti, renumitul pictor si sculptor Italian din secolul 16, dar regizorul spune ca nu este o biografie clasica.

Konchalovsky spune ca nu are o poveste de dragoste si ca o sa-l vedem foarte putin la lucru pe Michelangelo in filmul lui, pentru ca miza lui a fost sa creeze o poveste emotionanta, profunda, despre viata interioara a unui mare artist.

“Il Peccato” se concentreaza pe perioada in care Michelangelo este strivit sub cantitatea de munca pe care si-o asumase, dar pe care nu putea sa o duca la bun sfarsit. E portretul furiei unui artist care iubeste viata si vrea sa-si duca la capat ideile in forma pe care el le-a gandit, fara niciun compromis.

Transformare spectaculoasa pentru actorul care ia chipul lui Michelangelo

“Il Pecatto” a fost realizat integral in Italia, filmat in limba italiana, iar decorurile sunt absolut spectaculoase; designerul Maurizio Sabati a creat la scara 1 la 1 Capela Sixitina.

Rolul lui Michelangelo este jucat de actorul Italian Alberti Testone, care vine din teatru si care a fost ales dupa ce Konchalovsky a vazut sute de barbati care nu aveau nicio legatura cu actoria dar aveau structura corpului si a fetei asemanatoare cu cea a pictorului.

Konchalovsky spune ca a vrut sa reecreze o epoca foarte dificila din istorie, dominata de cenzura si de falsificarea adevarului in functie de beneficiarii informatiei. In film il vom vedea pe Michelangelo cu dilemele si contradictiile sale – ii placeau banii, dar voia sa-si faca lucrarile in felul lui, nu cum ii cereau beneficiarii, era timid, dar cand avea ceva de spus o facea vehement. Titlul filmului – Pacatul – se refera mai degraba la felul in care vor judeca spectatorii viata lui Michelangelo dupa vizionare, decat la ceea  ce credea si traia artistul in acele vremuri.

Productia a costat putin peste 18 milioane de euro, iar Koncealovsky care are multe filme de succes ( “Homer and Eddie”, “Tango&Cash”, “The Nutcracker”), recunoaste ca i-a fost foarte greu sa stranga banii pentru a face filmul. “Azi poti sa faci film si cu telefonul mobil, dar cand ai bani faci un film ca Il Peccato” a spus sambata seara Koncealovsky la proiectia de gala de la Festivalul de film de la Roma.

Michelangelo Buonarroti este recunoscut ca unul dintre cei mai mari artisti ai tuturor timpurilor.

Este autorul sculpturilor Pieta (aflata la Vatican) si David (aflata la Florenta), dar si pictorul Capelei Sixitine, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din lume cu peste 25.000 de vizitatori zilnic.

Desi a fost pe parcursul vietii sale un om cu o stare materiala buna, Michelangelo a continuat sa traiasca intr-un atelier mizerabil, sa se imbrace foarte prost si sa-i deranjeze pe cei din jurul sau pentru ca nu prea se spala.

Capela Sixitina nu a fost in plan sa fie pictata de el. Initial Rafael a fost cel ales, dar acesta – pentru ca avea prea multe comenzi si nu voia sa-si blocheze foarte mult timp cu un asemenea proiect – l-a recomandat lui Papa Julius II pe Michelangelo, care era un tanar in proaspata ascensiune si care se exprima atat ca pictor cat si ca sculptor. Rafael voia sa arate lumii artistice ca Michelangelo nu poate picta, ca sa-l puna – din rivalitate – pe linie moarta cand era vorba de comenzile marilor mecena in arta ai vremii.

Daca vreti sa cititi mai mult despre viata lui Michelangelo, avem in librarii doua carti foarte bune  “Agonie si extaz”, aparuta la Polirom, o gasiti aici si “Scrisorile lui Michelangelo”, aparute la Editura Art, pe care o gasiti aici

Citește în continuare