Skip to content

Fotoreporterul roman Vadim Ghirda, laureat la Premiile Pulitzer alaturi de echipa Associated Press pentru imagini cu razboiul din Ucraina. Vadim a realizat printre primele imagini cu civilii ucisi de rusi.

Associated Press a primit premiul Pulitzer pentru fotografie de stiri de ultima ora, pentru o selectie de 15 imagini care au redat in timp real bilantul uman devastator al razboiului din Ucraina.

Din echipa castigatoare a facut parte fotograful roman Vadim Ghirda care a fost recompensat cu cel mai prestigios in jurnalism pentru munca depusa in Ucraina. Pulitzer este o onoare destinata strict americanilor insa Ghirda a fost eligibil deoarece Associated Press, agentia de stiri pentru care a realizat imaginile laureate, are sediul in New York.

Premiul a fost decernat echipei formate din Ghirda, Evgeniy Maloletka, Emilio Morenatti, Rodrigo Abd, Felipe Dana, Nariman El-Mofty si Bernat Armangue.

Imaginile lui Vadim Ghirda au reusit sa surprinda cu o acuratete incredibila emotiile si haosul lasate in urma razboiului.

O parte dintre aceste fotografii le puteti urmari pe contul de Facebook al fotografului, cu mentiunea ca multe dintre acestea va pot afecta emotional. 

Vadim Ghirda a mai castigat in 2017 premiul al doilea la categoria ”Contemporary Issues/ Singles” cu o imagine a imigrantilor care traversau un rau pentru a ajunge in Macedonia din Grecia. Imaginea infatisa o femeie care este sustinuta de doi barbati in timp ce traversau raul, pe 14 martie 2016. 

Nu este primul roman laureat la Pulitzer. In 2020, Monica Ulmanu de la Washington Post a castigat premiul pentru reportaj explicativ pentru „2C: Beyond the Limit”, o serie de articole care au documentat efectele dezastruoase ale temperaturilor extreme asupra planetei. Ulmanu s-a alaturat Washington Post in 2018, scrierile ei  despre clima si probleme de mediu fiind multi-premiate la nivel international in ultimul deceniu. Anterior a lucrat la biroul de grafica pentru The Guardian, agentia de stiri Reuters, Boston Globe si a fost stagiara la The New York Times.

Vadim Ghirda colaboreaza cu Associated Press inca din 1989, cand avea 18 ani, documentand in imagini prabusirea comunismului in Romania si in alte tari din zona.

De-a lungul carierei sale, Ghirda a acoperit numeroase evenimente, printre care mineriadele din Romania, destramarea Iugoslaviei, finalul razboiului din Bosnia, bombardamentele din Iugoslavia, conflictul din Kosovo, Macedonia sau conflictul israeliano-palestinian, lucrand inclusiv in Irak si Turcia – la frontiera siriana.

Intr-un interviu acordat in toamna anului trecut RFI, fotograful a povestit cum au fost cele 10 saptamani petrecute in Ucraina: 

„Am avut sansa, ori nesansa, sufleteste vorbind, sa fim primii care am descoperit corpuri ale civililor executati de fortele ruse. 

Un grup mai mare de oameni, de vreo 10 persoane, care au fost prizonieri initial iar apoi impuscati iar trupurile lor aruncate intr-o curte interioara a unei cladiri administrative care fusese folosita de fortele ruse ca un fel de cartier general si orasul in sine, unde, gaseai trupuri de civili, lasate pe strazi, in descompunere, intr-o situatie incredibila.

Apoi am mers cu autoritatile locale si am asistat la recuperarea cadavrelor oamenilor care fie au murit in casele lor fie, de pilda,  5 / 6 poate 10 persoane, nu vreau sa gresesc, care murisera intr-o casa de batrani care nu a mai fost alimentata, nu a mai avut cine sa se ocupe de batrani si au murit acolo.”

Pe langa nenumarate imagini sfasietoare cu scene de razboi ingrozitoare, fotografii au fost, de asemenea, martori la acte de curaj ale soldatilor si ale oamenilor obisnuiti.

In selectia de fotografii castigatoare la Pulitzer se numara o imagine a echipelor de salvare care transporta o femeie insarcinata – care mai tarziu a murit – prin terenurile distruse ale unei maternitati din orasul ucrainean Mariupol, in urma haoticului atac rusesc. 

Dintre fotografiile realizate de Vadim a fost inclusa una dintre cele mai brutale radiografii ale razboiului cu sase cadavre intinse pe jos din Bucha, sase barbati morti si semi-dezbracati, cu mainile legate la spate. Rusii au ocupat timp de o luna orasul Bucha, lasand in urma scene infioratoare – o alta imagine premiata la Pulitzer prezinta un caine care sta langa cadavrul unei femei in varsta care a fost ucisa.

Imaginile pot fi urmarite aici (va aducem la cunostinta ca sunt imagini cu puternic impact emotional).

Pe langa premiul pentru fotografie de ultima ora, Associated Press a fost recompensata si cu trofeul pentru jurnalismul de serviciu public pentru reportajele exclusive realizate la Mariupol, oras aflat sub asediu.

Potrivit viceprimarului orasului ucrainean Mariupol, reportajul realizat de fotografii Associated Press a atras atentia lumii asupra devastarii de acolo si, in cele din urma, i-a determinat pe rusi sa deschida o ruta de evacuare, salvand mii de vieti ale civililor.

Pentru premiul pentru serviciu public, juriul Pulitzer a recunoscut AP – care a avut singurii jurnalisti internationali in Mariupol timp de aproape trei saptamani – pentru ca a surprins imagini notabile. Echipa a fost formata din videojurnalistul Mstyslav Chernov, fotograful Evgeniy Maloletka si producatorul video Vasilisa Stepanenko, aflati la fata locului in orasul asediat, si reporterul Lori Hinnant din Paris.

Alti castigatori la editia premiilor Pulitzer din acest an au fost Los Angeles Times pentru un reportaj despre acoperirea crimelor comise de rusi in orasul ucrainean Bucha, The New York Times si The Washington Post pentru „reportajul fara menajamente” despre consecintele deciziei Curtii Supreme a SUA privind avorturile.

Premiile Pulitzer i-au onorat pe cei mai buni in jurnalism la 15 categorii, precum si in opt categorii artistice concentrate pe carti, muzica si teatru. Castigatorul serviciului public primeste o medalie de aur. Toti ceilalti castigatori primesc 15.000 de dolari.

Citește în continuare