Skip to content

Un vanzator de antichitati din Manhattan a recunoscut ca vindea de ani de zile falsuri produse in masa drept obiecte antice de mare valoare.

Proprietarul unei galerii din Manhattan, New York a fost arestat zilele trecute de catre procurorii americani pe baza unor acuzatii de furt calificat si alte infractiuni care sustin ca vindea obiecte produse in masa drept antichitati rare.

Clientii care erau interesati de obiecte cu o vechime considerabila, de la monede antice la fosile preisorice, treceau de ani buni pe la galeria lui Mehrdad Sadigh din apropierea Empire State Building. Fiecare obiect era vandut alaturi de un certificat de autenticitate, iar site-ul galeriei era plin de comentarii pozitive ale clientilor care apreciau efortul lui Sadigh pentru a vinde antichitati de calitate. 

Niciunul dintre obiectele pe care le vindea nu erau vechi de secole si nici nu erau aduse de peste ocean, spun investigatorii care au descoperit ca falsurile erau produse chiar in birourile din spatele galeriei. 

Sadigh a recunoscut in timpul ultimelor audieri de la Curtea Suprema de Justitie din Manhattan ca o mare parte din antichitatile pe care le vindea erau niste falsuri prin care insela clientii. ”In decursul a 30 de ani am vandut mii de antichitati false catre multi clienti. Tot ce pot sa spun este ca am fost manat de lacomie.”

Sadigh a pledat vinovat la cele 7 infractiuni pentru care a fost pus sub acuzare, printre care furt calificat si frauda, primind o pedeapsa de 5 ani de inchisoare si interzicerea dreptului de a se mai implica in vanzarile de antichitati vreodata. El a mai sustinut ca pentru a ascunde comentariile si recenziile unor clienti care pretindeau neautenticitatea obiectelor a recurs la angajarea unei firme care sa stearga rezultatele negative la cautarea pe Google. Tot prin aceasta firma a creat profiluri false care sa lase recomandari pozitive care apreciaza obiectele achizitionate de la galerie.

Compania lui Sadigh a fost infiintata in 1978 cu scopul de curierat. In 1982 a fost mutata la etajul superior al unei cladiri de la intersectia dintre Fifth Avenue si 31st Street. Din locul respectiv a inceput sa vanda obiecte antice de origine babiloniana, anatoliana, bizantina, greco-romana, mesopotamiana sau sumeriana care au ajuns in casele oamenilor pasionati de antichitati. 

Pentru a-l prinde in fapt, investigatorii federali au cumparat un colier de aur care avea o masca funerala de-a lui Tutankhamon si un portret din marmura cu figura unei femei din Roma Antica, fiecare in valoare de 4.000 de dolari. 

Au urmat mai multe vizite la galerie pentru a cumpara alte antichitati care sa fie investigate. In urma cercetarii s-a dovedit ca sunt obiecte false care erau tratate chimic, pictate si aruncate prin praf si mizerie pentru a fi cat mai apropiate de imaginea unor comori antice. Zeci de exemplare de acest gen au fost expuse in galerie si asteptau sa fie vandute fraudulos, iar in birourile de productie din spatele galeriei investigatorii au gasit sute de obiecte aflate in diferite stadii de pregatire.

Citește în continuare