Skip to content

Vara e bine sa mancam si mancaruri calde pe langa multe salate si cruditati. Medicina indiana straveche spune ca astfel reducem alergiile si ajutam digestia.

Suntem obisnuiti sa mancam alimente calde mai ales toamna si iarna, dar ele ajuta foarte mult organismul si in perioadele calde.

Natural, cum vine vara avem tendinta de a manca cat mai multe alimente crude sau reci si  avem impresia ca asta ne ajuta mai bine pentru reglaarea temperaturii. In fapt, daca nu mancam din cand in cand si alimente calde, ingreunam digestia si sistetizarea nutrientilor din alimente.

Medicina ayurvedica a semnalat asta inca din cele mai vechi timpuri si a remarcat o crestere a alergiilor sezoniere – in special in cazul celor care se dedica verdeturilor crude si amestecurilor reci. Acest lucru ajunge la un adevar fundamental din practici stravechi precum Ayurveda: indiferent de anotimp, mesele noastre ar trebui sa fie calde si gatite, nu crude si racite.

Iata de ce alimentele calde sunt cele mai bune pentru a mentine climatul ideal al intestinului tau, indiferent de sezon, conform Ayurveda.

In practica ayurvedica, procesul de digestie este numit agni, care inseamna foc.

Nu este deloc surprinzator faptul ca cercetarile medicale continua sa faca in ultima vreme descoperiri care leaga puternic imunitatea si sanatatea noastra de intestin, mai precis de microbiomul nostru intestinal. Ca orice ecosistem, locuitorii microscopici ai microbiomului nostru intestinal au nevoie de un habitat cald si umed pentru a inflori. Astfel, in Ayurveda, mentinerea mediului intestinal cald si umed este cruciala.

Atunci cand se consuma alimente, bauturi si apa reci, acestea sting in mod semnificativ Agni, lipsind intestinul de caldura sa si ingreunand semnificativ digestia.In loc sa actioneze ca o soba eficienta, intestinul nostru se transforma intr-un frigider, blocand descompunerea substantelor nutritive.Dupa aceasta logica, un smoothie rece de dimineata face un deserviciu sanatatii intestinului si vitalitatii generale, cerand un plus de energie din partea corpului nostru pentru a compensa raceala.

Poate nu intamplator chinezii isi incep ziua cu apa calda si lamaie, pentru a ajuta hidratarea corpului care si-a consumat resursele peste noapte. Si unii dintre cei mai mari sportive ai lumii isi incep ziua cu o bautura calda, aapa sau ceai.

Gatitul, pe de alta parte, inmoaie alimentele si le face umede, precum si calde. Ayurveda considera, de asemenea, ca gatitul activeaza agni-ul prezent in alimente, facilitand si mai mult procesul de descompunere.

Acesta este motivul pentru care fiecare reteta ayurvedica traditionala incepe cu condimentele care sunt temperate in uleiul ghee.

Condimentele pot fi folosite si pentru a spori caldura. Adesea, retetele ayurvedice cer sa se arunce un baton de scortisoara, o frunza de dafin, cuisoare sau o pastaie de cardamom in alimente precum orezul, legumele si supa care necesita fierbere.

In timp ce se soteaza, condimentele intregi pot fi, de asemenea, temperate in ulei. Folosirea condimentelor sub forma de pudra, cum ar fi piperul negru, scortisoara etc., in timpul gatitului, de asemenea, functioneaza.

Medicii ayurvedici cred ca atunci cand optam pentru alimente crude, reci, ne suprasolicitam microbiomul si ne amortim vitalitatea intestinului. Gatitul simplifica descompunerea si absorbtia nutrientilor, aliniindu-se la nevoile organismului nostru.

Cu toate acestea sunt bune si cateva alimente reci de sezon care daca sunt bine asezonata cu condiment vor avea o digestive buna pentru corpul nostru.

Fructele, de exemplu, pot fi consumate crude, deoarece sunt „precoapte” de soare si vin gata de consum.Anumite alte legume, cum ar fi castravetii, avocado, rosiile si morcovii, pot fi consumate crude, dar e mai bine sa adaugati un condiment cald, cum ar fi piperul negru sau chimenul, pentru a sustine descompunerea lor. In timpul lunilor de vara, o garnitura de salata poate fi savurata la pranz, din nou cu suc de lamaie sau otet si ulei de masline pentru un plus de caldura si hidratare.

Citește în continuare