Skip to content

Venetia: Catherine Deneuve il sustine neconditionat pe Roman Polanski in fata celor care cer sa fie exclus din cinematografie si sa nu-i mai fie difuzate filmele

Cel mai recent film al lui Roman Polanski, “J’ Acusse”, imparte lumea filmului in doua – pe de o parte sunt cei care ii apreciaza munca, declarand ca pelicula este una dintre favorite la premiile din Festivalul de film de la Venetia, pe de alta parte sunt cei care spun ca Polanski este un violator dovedit si condamnat care ar fi trebuit exclus demult din comunitatea filmului.

Disputa a luat amploare la Venetia cand presedinta juriului, Lucrecia Martel, a refuzat sa mearga la cina de gala dupa proiectia oficiala a filmului lui Polanski spunand ca nu poate separa omul de regizor si ca nu poate uita ca in 1977 acesta a fost condamnat in Statele Unite pentru agresiune sexuala asupra unei minore.

Polanski, care are acum 86 de ani, a fugit din America in timpul procesului pentru a nu fi arestat (un proces in care el a pledat vinovat), dar exilul nu l-a impiedicat sa obtina un Oscar in 2003 pentru Pianistul, desi erau foarte multi protestatari care spuneau ca ar trebui exclus din Academia Americana de Film. Excluderea s-a realizat la 40 de ani de la incident, abia in 2018, sub impactul miscarii #metoo.

O viata ca un film: un evreu care creste in orfelinate ajunge sa castige Oscarul, iubita ii e omorata de cel mai celebru criminal in serie, iar el violeaza copile.

Viata lui tumultuoasa ar putea la fel de bine sa fie un film, insusi regizorul facand aluzii – imorale pe alocuri – ca eroul din filmul lui de acum s-a intalnit cu o justitie nedreapta, asa cum i s-a intamplat si lui.

Nascut la Paris din parinti polonezi, Polanski si-a pierdut intreaga familie in vremea Holocaustului, a crescut in centre de plasament sub identitati false, dar a reusit ca inca de la primul sau film –“ Knife in the water”– sa fie nominalizat la Oscar (pentru cel mai bun film strain). De atunci a mai avut alte 5 nominalizari la Oscar, dar si premii in toate marile festivaluri ale lumii.

Unul dintre cele mai dramatice momente din viata sa a fost uciderea actritei Sharon Tate (care ii era sotie si mama al copilului nenascut inca). Povestea uciderii lui Tate apare in filmul „Once upon a time in Hollywood”, regizat de Quentin Tarantino.

In 1977 cand a fost acuzat ca a drogat si violat o fata de 13 ani, Polanski s-a declarat vinovat, a facut multe evaluari psihologice si i-a pacalit pe anchetatori cu o zi inaintea procesului, fugind din tara cu sprijinul prietenilor lui influenti din cinematografie. A plecat la Paris, unde a continuat sa faca filme foarte bune pentru care a luat, in serie, toate premiile mari din industrie.

In anii 90 a semnat o intelegere cu fata pe care o violase (acum devenita adult), iar aceasta a declarat public ca si-ar dori ca regizorul sa nu mai fie pedepsit pentru ceea ce a facut, dar pentru ca Polanki a fugit din tara in timpul procesului, cauza este inca pe rol intr-un tribunal din Statele Unite si poate fi arestat in orice moment ajunge pe teritoriul american.

Catherine Deneuve e unul dintre cei mai vehementi avocati al lui Polanski

Legendara actrita franceza Catherine Deneuve, aflata si ea la Venetia pentru a promova filmul „The Truth” al japonezului Hirokazu Kore-Eda, i-a luat inca o data apararea lui Polanski. “E o violenta verbal inutila, timpul a trecut si oamenii nu stiu cu exactitate ce a fost acolo, acum multi ani”, a spus Deneuve care a lucrat cu regizorul polonez in 1965 pentru filmul “Repulsion” si care, cu cateva luni in urma, a avut o reactive similara si fata de Woody Allen si el acuzat de agresiune sexuala si cu un film care nu a mai ajuns in cinematografe ca urmare a miscarii #metoo.

Deneuve a socat intreaga lume la inceputul anului trecut cand a semnat alaturi de alte 100 de femei o scrisoare in care spuneau ca miscarea #metoo s-a transformat intr-o vanatoare de vrajitoare si ca pe americani i-a lovit valul de “puritanism”. Cand unele dintre semnatarele scrisorii au devenit vulgare si agresive in sustinerea ideilor lor, Deneuve a mai trimis o scrisoare presei in care a facut noi precizari vorbind despre acuzatiile de agresiune sexuala ca nefiind relatate “cu precizie si adevar”.

Polanski n-a venit la Venetia, iar unul dintre producatorii filmului, Luca Barbareschi, a anuntat ca ia in calcul sa retraga filmul din competitia pentru Leul de Aur, pentru ca oricum nu va avea o jurizare corecta date fiind reactiile presedintei juriului.

19 pelicule se afla in lupta pentru marele premiu in acest an la Venetia printre ele unele regizate de Olivier Assayas, Steven Soderbergh sau Roy Andersson.

Citește în continuare