Skip to content

Povesti de la Sinaia: Vila Luminis, refugiul ales de George Enescu pentru a-si gasi inspiratia. Programul din aceste zile dedicat aniversarii maestrului

George Enescu a inceput sa indrageasca Sinaia inca din 1898 cand, dupa succesul avut la Paris cu Poema Romana, Casa Regala a Romaniei l-a sprijinit oficial, bucurandu-se de invitatiile si sustinerea Reginei Elisabeta. Regina Elisabeta i-a oferit artistului sedere permanenta la Castelul Peles, unde artistul sa-si gaseasca inspiratia pentru a compune, dar si pentru a repeta.

Dupa primul turneu in America, desi avea in continuare camera din interiorul Castelului Peles, George Enescu a decis sa isi construiasca din banii primiti o casa, Vila Luminis. Constructia a durat trei ani, intre 1923-1926, si a fost ridicata cu ajutorul arhitectului Radu Dudescu. Pana a parasit Romania definitiv, Vila Luminis i-a fost refugiu artistului, care revenea la Sinaia de fiecare data intre turneele din Europa si America de Nord. Desi recunoscut national si international, artistul George Enescu traia o viata mai degraba modesta, cu putine elemente, insa cu foarte mult rafinament.

Incaperile de la etaj din Vila  Luminis sunt spatioase, iar casa are inca elementele ornamentale originale, precum si mobilierul in stilurile romanesc, oriental si Biedermayer. Numeroase piese de valoare din cristal, portelan, metal sau ceramica completeaza atmosfera din Vila Luminis.

Pana de curand, in salon se pastra pianul maestrului, un Ibach facut la Lausanne, instrument de care Enescu s-a folosit pentru a compune si pentru a oferi concerte celor apropiati, salonul nefiind foarte mare. Din cauza greutatii pianului, aceasta a fost mutat intr-una dintre incaperile de la parter, astfel incat sa nu se degradeze si mai mult podeaua salonului prinicipal.  In 1942, la acest pian Enescu a interpretat, in serile de 23 si 27 august, opera Oedip. Acum, pe pian se regaseste un facsimil al partiturii operei Oedip pentru ca de original Enescu nu s-a putut desparti. Yehudi Menunhin spune ca opera Oedip se afla permanent pe noptiera autorului care o citea si recitea.

Unul dintre elementele centrale ale Vilei Luminis este scara in spirala, care permite accesul spre capatul turnului Belvedere si in mansarda sau “bageaga” (cum ii spunea Enescu). Dormitoarele se gasesc in prelungirea salonului, fiind foarte diferite ca decoratiuni si design. Cel al sotiei, Maria Cantacuzino sau Maruca, cum ii spunea Enescu, este decorat eclectic, in timp ce dormitorul artistului este o chilie in adevaratul sens al cuvantului, decorat in stil autentic romanesc cu un pat ingust, un dulap simplu si un cufar, cu un geam foarte mic prin care patrunde lumina.

“Simplitatea in viata este adevarata libertate”, spunea George Enescu, iar citatul il gasiti in dormitor. Dupa ce s-a stabilit definitiv la Paris, George Enescu a donat Vila Luminis statului roman, spre a fi folosita ca loc de creatie pentru artisti.

Aniversarea lui George Enescu este astazi celebrata cu evenimente special dedicate maestrului. Concursul international George Enescu urmeaza sa isi desfasoare activitatea incepand cu 29 august, insa astazi, chiar de ziua artistului, organizatorii lanseaza provocarea „Salveaza Frumusetea in viata”, ca raspuns la pandemia care i-a confruntat brutal pe oameni si a dat peste cap viata artistica si culturala, atat in Romania, cat si in intreaga lume.

Campania propusa incepe la ora 11.00 cu un eveniment online, transmis pe www.festivalenescu.ro si pe Pagina de Facebook a Festivalului Enescu, cu participarea unor artisti si oameni de cultura reprezentativi si apreciati din diverse domenii artistice: actrita Maia Morgenstern, poetul si dramaturgul Matei Visniec, compozitorul Dan Dediu, artistul plastic Mircea Cantor, producatoarea de film Ada Solomon, violonistul Alexandru Tomescu, actrita Medeea Marinescu, dirijorul Tiberiu Soare, pianistul Mihai Ritivoiu, dansatorul si coregraful Gigi Caciuleanu, criticul de film Irina Margareta Nistor,  actorul Marius Manole.

Zilele Enescu se desfasoara si prin Raiffeisen Art Proiect, cu o sesiune dedicata stagiunii virtuale, care se organizeaza in perioada 19-22 august. Evenimente online, documentarul “Acasa la George Enescu” realizat de Cronicarii Digitali, un tur virtual online “Pe urmele lui Enescu prin Bucuresti” cu Interesting Timesc Bureau si un tur pietonal prin Bucuresti disponibil alaturi de ghidul Anita Sterea sunt pregatite pentru evenimentul Zilele Enescu: trei zile si trei nopți, o aniversare cu poveste, dedicat zilei de nastere a marelui compozitor George Enescu (19 august 1881).

Citește în continuare