Skip to content

La aniversarea a 100 de ani The Walt Disney Company, la TIFF e o proiectie speciala cu scurt metraje animate. Floyd Norman, animator al lui Mickey Mouse pentru urban.ro “Mickey este campionul Disney pentru ca Mickey este chiar Walt”

Pentru a marca cea de-a 100-a aniversare a The Walt Disney Company, Walt Disney Animation Studios sunt reprezentate anul acesta la Festivalul de Film Transilvania printr-o proiectie speciala a 100 Years of Disney Animation – a Shorts Celebration (100 de ani de animatii Disney – omagiu adus scurt-metrajelor).

Sursa de inspiratie in acesti 100 de ani au fost fanii si familiile care au indragit Disney. Pentru a celebra acest eveniment, Walt Disney Animation Studios prezinta o serie de lucrari care aduc in prim-plan aceasta inspiratie si creaza amintiri minunate.

Walt Disney a declarat la vremea respectiva ca spera ca aceasta companie sa „nu piarda niciodata din vedere faptul ca totul a inceput de la un soricel”. Chiar si inainte de lansarea lui Mickey Mouse, totul a inceput, de fapt, cu un scurt-metraj.

Publicul va putea vedea secvente rare de la inceputurile animatiei, pana la introducerea sunetului in film si lansarea lui Mickey Mouse, urmarind o retrospectiva a deceniilor trecute pana la cateva dintre cele mai cunoscute scurt-metraje din prezent. Traditia inovatiei in formatul de scurt-metraj continua si azi in studioul care ii poarta numele, un loc in care Walt Disney si artistii sai au experimentat cu noile tehnologii si tehnici in materie de animatie.

Proiectiile au loc sambata, 17 iunie, la ora 12:00, si duminica, 18 iunie, la ora 12:30, la cinema Victoria.

Veti putea vedea cateva fragmente din primele scurt-metraje realizate de Walt Disney: CINDERELLA (Laugh-O-gram; 1922) – Realizat in Kansas City, Missouri, in 1922, in regia lui Walt Disney insusi, ALICE’S WONDERLAND (1923), film care a fost episodul pilot pentru seria de comedii mute despre Alice, PROBLEME CU TRAMVAIUL / TROLLEY TROUBLES (1927) scurt metrajul cate a marcat debutul lui Oswald, Iepurele norocos.

Vedeta selectiei de scurt metraje este VAPORASUL WILLIE / STEAMBOAT WILLIE (1928) – Sub regia lui Walt Disney, acest film a fost primul desen cu Mickey Mouse difuzat, fiind rampa de lansare a soricelului emblematic intr-o cariera in filme, televiziune si parcuri tematice care continua pana in prezent. Este considerat a fi unul dintre primele filme de animatie care a folosit sunetul sincronizat si o coloana sonora complet post-produsa. Ub Iwerks a condus o echipa de pionieri in domeniul animatiei pentru a da viata acestui personaj adorabil.

Urban.ro a intervievat unul dintre animatorii lui Mickey Mouse, legendarul animator Floyd Norman. In interviul realizat anul trecut ne-a spus: “Mickey este campionul Disney pentru ca Mickey este chiar Walt. Iar Walt este Mickey”.  Il puteti citi mai jos

Citește în continuare