Skip to content

O pictura de Warhol si Basquiat ar putea stabili un nou record de licitatie al celor doi artisti. Lucrarea este estimata la 18 milioane de dolari si a fost realizata de Warhol intr-o perioada in care incerca sa se reinventeze.

O lucrare rezultata din colaborarea dintre Andy Warhol si Jean-Michel Basquiat va fi oferita spre licitatie la Sotheby’s in luna mai, cu un pret estimat la aproximativ 18 milioane de dolari. 

Pictura “Fara nume” va fi expusa in saptamanile urmatoare in Hong Kong, Londra si Los Angeles, urmand sa revina la New York pentru vanzarea din luna mai, considerata cea mai importanta licitatie a primaverii. Anul trecut, a fost prezentata la Fondation Louis Vuitton din Paris si la Brant Foundation din New York.

In ciuda stilurilor contrastante, cei doi artisti s-au bucurat de un parteneriat fructuos la inceputul anilor 1980.

Este o panza monumentala de 3 metri pe 4,25 metri care prezinta iconografia celebra atat a lui Warhol, cat si a lui Basquiat, intr-un moment in care artistii — la o diferenta de varsta de peste 30 de ani, Warhol fiind mai batran — se aflau in etape foarte diferite ale carierei lor. 

Warhol, nascut in 1928, a fost o prezenta influenta in lumea artei insa isi pierduse o parte din verva care i-a definit cariera in anii 1960. Pentru a-l ajuta sa se reinventeze, galeristul elvetian Bruno Bischofberger l-a incurajat sa lucreze cu Basquiat, nascuta in 1960, artist emergent la vremea respectiva.

S-au cunoscut in 1982 si au lucrat impreuna in perioada 1983-85, lucrarea scoasa la licitatie provenind din 1984. In total, au creat peste 160 de lucrari.

“Fara nume” (Untitled) are momentan o estimare de 18 milioane de dolari. Se asteapta sa depaseasca actualul record de licitatie pentru colaborarile dintre Basquiat si Warhol, stabilit in 2014, odata cu vanzarea in valoare de 11,4 milioane de dolari a tabloului lor Zenith (1985).

Atat Warhol, cat si Basquiat au devenit nume grele ale licitatiilor in deceniile care au trecut de la moartea lor, in 1987 si 1988. 

Recordul de licitatie al lui Warhol a fost stabilit in 2022, cu vanzarea de 195 de milioane de dolari a tabloului “Shot Sage Blue Marilyn” la Christie’s, in timp ce recordul lui Basquiat a fost stabilit in 2017, cand lucrarea “Fara nume” din 1982 a ajuns la 110,5 milioane de dolari la Sotheby’s.

In timpul colaborarii lor, Basquiat s-a bucurat de atentia pe care a primit-o din partea publicului larg care nu ii cunostea picturile sale inspirate de arta graffiti. Warhol l-a ajutat pe tanarul artist sa intre in contact cu figuri proeminente din cercul lui social, in timp ce Basquiat l-a inspirat pe Warhol sa exploreze tehnici noi. Dupa cum scria Warhol intr-o insemnare de jurnal din 1984, „Jean-Michel m-a facut sa pictez diferit, asta este un lucru bun.”

In privinta lucrarilor comune, nu au lucrat in paralel, au lucrat pe rand. Pentru “Fara nume”, vedeta licitatiei Sotheby’s din aceasta primavara, Warhol a acoperit mai intai panza cu grafica reprezentand o manusa de baseball, o racheta de tenis, adidasi, numere si logo-ul pentru Zenith Electronics. Ulterior, Basquiat a stratificat panza cu tuse colorate de vopsea si cu motivul sau devenit semnatura — capul uman. 

Lucrarile comune ale lui Warhol si Basquiat au fost dezvaluite in 1985, in cadrul unei expozitii la Galeria Tony Shafrazi, unde picturile lor au fost in mare parte criticate negativ. 

O recenzie publicata la vremea respectiva in New York Times a descris lucrarile ca fiind „mari, luminoase, dezordonate, pline de glume personale si neconcludente”, rezumand expozitia ca fiind „una dintre manipularile lui Warhol”.

In ciuda primelor critici, colaborarile lor au castigat teren in ultimii ani cand a explodat piata pentru Basquiat, in urma mai multor expozitii si controverse legate de aparitia falsurilor dupa lucrarile sale.

De altfel prietenia Warhol-Basquiat a inspirat piesa de teatru „The Collaboration” din 2022, care a debutat pe West End din Londra si la Young Vic, anul trecut fiind jucata pe Broadway la New York. Spectacolul a fost transformat intr-un lungmetraj care va fi lansat in curand.

Grégoire Billault, presedintele departamentului de arta contemporana al Sotheby’s, a declarat ca recenziile negative ale expozitiei din 1985 “nu au reusit sa vada adevarata viziune artistica a ceea ce este, fara indoiala, cea mai importanta colaborare artistica a secolului XX. Aproape 40 de ani mai tarziu, lucrarile realizate in colaborare sunt acum, pe buna dreptate, considerate un punct de reper si o parte integranta a operei ambilor artisti, sintetizand stilurile si viziunile lor contrastante cu un iconoclasm total.”

Viata lui Warhol a fost documentata in mai multe productii de televiziune, inclusiv pe Netflix.

Pe Netflix puteti urmari un portret in sase parti al lui Andy Warhol, semnat de producatorul executiv Ryan Murphy si de regizorul Andrew Rossi. Mini-seria „Jurnalul lui Andy Warhol” prezinta viata celui mai cunoscut artist american al secolului trecut dintr-o perspectiva intima, oferita de jurnalele publicate postum. 

Incepand de la copilaria petrecuta in Pittsburgh, serialul reconstituie drumul de o complexitate aproape incredibila parcurs de Warhol prin medii si epoci diferite ca artist artist adorat, dar si detestat, regizor, editor, producator TV si vedeta. 

Citește în continuare