Skip to content

WORKSHOP: Istoria Parfumului: din Antichitate la extravagantele contemporane

Parfumul, deopotrivă sacru și efemer, a fascinat oamenii încă de la începuturile Istoriei. Povestea sa ne pune în fața a numeroase curiozități și paradoxuri, căci efluviile sale încântătoare ne plasează într-o lume a seducției. Considerat, în Orientului antic și la începuturile Creștinismului, dar al divinității și simbolul regalității sacre, parfumul devine și semn al desărtăciunii umane, atunci când era folosit în exces de cochetele din evul mediu și Renaștere. Elegantele veacului al XVIII-lea ne fascinează și astăzi cu mănușile lor parfumate și săculețele de iasomie ascunse în faldurile rochiilor.

Dezvoltarea conceptului de haute-couture a transformat capriciile unei împărătese în adevărate capodopere olfactive, casa Guerlaine intrând în istorie grație Eugeniei de Montijo (soția lui Napoleon III). Belle Époque și perioada interbelică au impus parfumurile asociate marilor case de modă, dar cea care a modificat definitiv istoria parfumului a fost domnișoara Chanel. Ea a propus, în anii “20, nu doar un parfum, ci un concept – cel al femeii libere și conștientă de farmecul său. Astăzi, nenumăratele miresme inventate de nasurile celebre din lumea artizanilor produc o fascinație mereu vie și ne pun în fața a diverse dileme legate de istoria încâtătoarelor miresme.

Vă invit, de-a lungul a trei ateliere, să descoperim istoria și semnificațiile parfumului, să îi aflăm secretele și să îi descoperim utilizările. În călătoria noastră înmiresmată, ne vom opri asupra unor imagini și reclame celebre, vom afla notele dominante din parfumurile faimoase, iar la final ne vom delecta cu câteva rețete și testere.

Temele celor trei întâlniri sunt:

1. Lumea Orientului Antic și utilizarea primelor parfumuri. Corintul și începuturile “industriei” parfumurilor. Miresmele romane și extravaganțele de la sfârșitul Antichității. Evul mediu și aromele orientale. Apariția alambicului și regulile distilării. Parfumul reginei Ungariei și utilizarea alcoolului în compoziție.

2. Aromat și pestilențial în epoca Renașterii și Barocului. Atunci când parfumurile, pudrele și pomezile înlocuiau apa… Mănușile parfumate și gloria orașului Grasse. O nouă profesie – creator de parfumuri. Epoca luminilor și întoarcerea spre natural. Cu ce se parfumau doamna de Pompadour și Maria Antoaneta? Eau de Cologne Originale 4711.

3. Începuturile parfumeriei moderne. Guerlain – emoție, atmosferă, personalitate. Creatorii de modă și parfumurile – Paule Poiret, Chanel, Jeanne Lanvin, Jean Patou. Câteva nasuri celebre. Importanța flaconului. Artizanii contemporani și invențiile lor fascinante – de la mure și mosc la parfumul hainelor uscate la soare.

La ateliere vor fi exemplificate (se vor mirosi) diverse tipuri de parfumuri pentru o mai buna intelegere a povestilor si informatiilor prezentate: condimente, plante, parfumuri, uleiuri aromate, sapunuri, pudre, etc.

Din impresiile cursantilor:

“Va multumesc mult si tin sa va felicit pentru aceasta initiativa, acest minunat curs. Lectorul a fost absolut incredibil si m-a facut sa privesc cu alti ochi parfumul si tot ce inseamna el. Cu siguranta voi mai veni la dvs. la fundatie pentru un alt curs sau pentru un nou curs ce tine de parfumerie, daca veti mai avea.” – V. E.

“La conferința susținută de Monica Neațu am învățat să privesc cu alți ochi parfumurile și poveștile din spatele lor. Am aflat cum putem distinge diferențele dintre apa de toaletă, apa de parfum și parfumul propriu-zis, cum ne putem parfuma, cum aflăm care este parfumul potrivit pentru noi și care sunt diferențele dintre parfumurile masculine și cele feminine. A fost fascinant să descoperim poveștile care au stat la baza creării unora dintre cele mai cunoscute parfumuri la nivel mondial, cum au apărut mostrele de parfum și istoria din spatele design-ului flacoanelor de parfum.” – S. B.

“Din nou pot afirma ca mi-a facut mare placere sa particip la un curs al Fundatiei Calea Victoriei, de data aceasta “Parfumul: din Antichitate la extravagantele contemporane”.

Am apreciat bogatia de cunostinte pe care doamna Monica Neatu le detine si pe care ni le impartasea in fiecare seara intr-o forma frumoasa “de poveste”.” – B. A.

“La o sueta despre parfumuri” – Oana Caloiu

Varsta Minima: 16 ani

Cost: 150 ron

Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 135 ron

 

Citește în continuare