Skip to content

Cineastul canadian Xavier Dolan va conduce juriul secțiunii Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes. Filmul lui, „Mommy”, a primit Premiul Juriului la Cannes in 2014

Cineastul canadian Xavier Dolan va conduce juriul secțiunii Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes.

„Ma simt smerit si incantat sa ma intorc la Cannes in calitate de presedinte al juriului Un Certain Regard”, a declarat acesta intr-un comunicat. „Chiar mai mult decat sa fac eu insumi filme, descoperirea operei unor cineasti talentați a fost intotdeauna in centrul calatoriei mele personale si profesionale. Vad, in aceasta responsabilitate care mi-a fost incredințata, oportunitatea de a ma concentra, impreuna cu membrii juriului Un Certain Regard, asupra unui aspect esențial al artei cinematografice: povestile spuse cu sinceritate.”

Dolan a scris, regizat, produs si jucat in primul sau lungmetraj, „I Killed My Mother”, la varsta de 19 ani. Cel de-al doilea film al sau, „Heartbeats”, a rulat in Un Certain Regard cand avea 21 de ani, urmat de „Laurence Anyways”, care a rulat in Un Certain Regard doi ani mai tarziu, fiind premiat pentru cea mai buna actrița – Suzanne Clement.

„Mommy” a fost primul sau film prezentat in competiția  mare la Cannes. A facut parte din juriul prezidat de frații Coen la cea de-a 68-a ediție a Festivalului de la Cannes.

Dolan a continuat sa realizeze „It’s Only the End of the World”, care a castigat Marele Premiu de la Cannes, urmat de „The Death and Life of John F. Donovan” si „Matthias & Maxime”, care a fost in competiție in 2019.

Juriul competiției principale de la Cannes va fi condus de Greta Gerwig. Cea de-a 77-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes se desfasoara intre 14 si 25 mai. Selecția oficiala va fi anunțata la 11 aprilie, in acest moment sunt ultimele zile in care regizorii si producatorii isi pot inscrie filmele pentru diferite sectiuni.

Citește în continuare