Skip to content

Povestea celor mai cunoscute buline din lume devine roman grafic. Artista japoneza Yayoi Kusama isi lanseaza biografia.

Yayoi Kusama este unul dintre artistii care au ales ca punct central bulinele pentru a reprezenta lucrari de arta. Artista de origine japoneza este cunoscuta in intreaga lume pentru vernisajele extrem de colorate, colectia de carti de copii pe care le-a ilustrat, iar de curand o serie de podcasturi au ca tema tipul de arta pe care Kusama il face. 

Biografia artistei este un roman grafic scris si ilustrat de Elisa Macellari, si povesteste viata lui Kusama si lupta ei cu halucinatiile si comportamentul obsesiv. Desi lucrarile artistei japoneze sunt foarte colorate si transmit o stare de bine, ea este internata intr-un senatoriu pentru boli mintale inca din 1970. La cei 91 de ani ai sai, Yayoi Kusama inca lucreaza si creeaza lumi colorate pentru public.

In roman grafic, Elisa Macellari a surprins fricile si anxietatile lui Kusama, dar a si portretizat familia acesteia, pe tatal adulter si mama aroganta, motiv pentru care artista a inceput sa se refugieze in arta.

Romanul grafic evidentiaza aceasta descoperire, dar si anii pentrecuti de artista la New York, unde a ajuns fara ca parintii sa fie de acord, si unde i-a gasit pe Andy Warhol, Donald Judd, Joseph Cornell, siSalvador Dali, iar datorita lor, desenele sale au devenit instalatii, performances, materiale textile pentru designeri si multe altele.

De altfel, unul dintre modelele lui Kusama a fost Georgia O’Keeffe, care s-a transformat intr-o pusnica dupa moartea sotului ei, pictand doar desertul New Mexico. Fara sa o cunoasca, Georgia O’Keeffea ajutat-o sa se lanseze pe piata americana, Kusama mentionand in mai multe randuri ca artista americana a ajutat-o sa ia decizia mutarii din Japonia.

Desi este o biografie neoficiala, romanul grafic este bazat pe Kusama’s Infinity Net: My Autobiography (Tate Publishing, 2013) si pe documentarul din 2018 Kusama: Infinity, al carui regizor este Heather Lenz. 

“Lumea lui Kusama este excentrica, captivanta si inclusiva,” a descris Macellari demersul sau. “Am vrut sa fac un pas mic in lumea ei si densitatea vietii artistei m-a vrajit”, a explicat aceasta. Rosul electric folosit de Kusama este o constanta, subliniind atat viata artistica, cat si viata personala a artistei, in special halucinatiile pe care le-a avut incat din copilarie. 

Yayoi Kusama prezinta o viata colorata si creativa publicului, insa trairile sale interioare sunt mult mai puternice si sumbre.

Documentarul Kusama – Infinity, regizat de Heather Lenz, prezinta de asemenea viata artistei, prezentand si lucruri mai putin stiute despre Kusama, cum ar fi momentul cand s-a aruncat de la etajul apartamentul acesteia din New York. Chiar daca documentarul surprinde lucruri aproape socante despre viata artistei, se termina intr-o nota pozitiva, Kusama spunand ca “As vrea sa traiesc vesnic”.

Artista japonesa prezinta o excentricitate colorata in lucrari intens dezbatute de public, dar care ating teme de interes pentru orice societate moderna 

Artista japoneza a intrat in atentia publicului international cu lucrarea Narcissus Garden, prezentata la Bienala de la Venetia in 1966, ca mai tarziu sa inceapa sa picteze nudurile din Central Park, si apoi sa prezinte faimoasele Infinity Mirror Rooms. 

Citește în continuare