Companiile aeriene low-cost vor sa introduca locuri in picioare din 2026, biletele ar putea costa 1 euro.

In curand, calatoriile ieftine cu avionul vor avea o noua forma – una la care, pana acum, putini s-ar fi gandit: zboruri la clasa „in picioare”. Mai exact, unele companii aeriene low-cost din Europa iau in calcul sa instaleze, incepand de anul viitor, asa-numitele scaune „Skyrider 2.0” – suporturi minimaliste, asemanatoare unei sei de bicicleta, concepute pentru zboruri de scurta durata, sub doua ore.
Conform declaratiilor reprezentantilor Aviointeriors — producatorul italian care dezvolta scaunele din 2012 —, Skyrider 2.0 a trecut toate testele de siguranta impuse in aviatie, inclusiv cele pentru evacuare rapida. In plus, intretinerea acestor scaune este mai simpla, necesitand mai putin timp de curatare intre zboruri. Acest lucru inseamna mai putine opriri si o utilizare mai eficienta a aeronavelor.
Noile “scaune” ocupa mai putin spatiu, cantaresc jumatate fata de cele clasice si ar permite instalarea unui numar cu pana la 20% mai mare de pasageri.

In loc sa stai asezat confortabil, vei ramane sprijinit pe o sa, intr-o pozitie inclinata, cu greutatea distribuita pe picioare si muschii trunchiului. Desigur, centura de siguranta este obligatorie si in acest caz.
Conceptul nu e gandit pentru zboruri lungi, ci pentru curse rapide – de tip Madrid–Lisabona sau Roma–Milano.
Desi nu a fost confirmata nicio companie care sa fi semnat deja pentru aceasta configuratie, se stie ca operatori low-cost din Spania si Europa de Est sunt interesati. Michael O’Leary, CEO Ryanair, si-a exprimat intentia de a introduce o astfel de configuratie inca din 2012. El visa la zece randuri de locuri „in picioare” in fata avionului, vandute la preturi de 1–5 euro.
Avantajul principal este, fara indoiala, pretul. Zboruri la 1 euro sau 5 euro suna aproape incredibil in contextul economic actual. Insa operatorii de zbor vor avea si alte beneficii: spatiu mai mare pentru mai multi pasageri, costuri mai mici de carburant si timpi redusi la sol. Per total, este vorba despre profituri mai mari pentru companiile aeriene.
Chiar daca Skyrider 2.0 va deveni realitate, pasagerii nu vor fi obligati sa accepte aceasta varianta.
Cei care doresc sa zboare pe scaune normale vor putea in continuare sa rezerve locuri clasice – dar, fireste, la un tarif mai ridicat. Insa Skyrider este o solutie a industriei low-cost care se afla in criza de cativa ani, diferentele dintre companiile low-cost si cele obisnuite fiind tot mai nesemnificative in ultima vreme, in special pentru cei care opteaza pentru bagaj de cala.
Expertii sustin ca daca publicul va accepta acest compromis de confort in schimbul unui bilet simbolic, ne putem astepta ca zborurile „in picioare” sa devina noua normalitate pentru distante scurte.