Skip to content

De Ziua Mondiala a Animalelor, intrarea la Muzeul Antipa este gratuita pentru vizitatorii care poarta numele unei vietati din lumea necuvantatoarelor

Pe 4 octombrie este Ziua Mondiala a Animalelor, iar Muzeul de Istorie Naturala „Grigore Antipa” ofera acces gratuit in expozitia permanenta tuturor celor care au numele unei vietati.

In expozitia permanenta de la Muzeul Antipa, publicul poate descoperi cca. 2 milioane exemplare de nevertebrate si vertebrate (actuale si fosile) provenind din Romania si din diverse zone geografice, care fac din Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa”, reprezentand cea mai importanta sursa de documentare pentru cercetarea zoologica romaneasca.

Expozitia permanenta este structurata in principal in jurul ideii, dezvoltate de Antipa, a prezentarii ecosistemelor prin diorame, permitand astfel o „calatorie” prin diverse habitate naturale din tara si din lume, cu fauna lor caracteristica.

Muzeul a luat fiinta la 3 noiembrie 1834, la initiativa fratelui domnitorului Alexandru Ghica, Marele Ban Mihalache Ghica, care a donat colectii importante, incluzand monede grecesti, romane si bizantine, colectii de minerale, fosile, moluste, pesti, pasari si mamifere, precum si opere de arta.

Desi fusese conceput ca un cabinet de istorie naturala, muzeul a devenit o institutie mixta, adapostind antichitati, tablouri vechi si curiozitati naturale.

Sediul actual a fost proiectat si construit datorita lui Dr. Grigore Antipa, director in perioada 1893 – 1944. Muzeul realizat de marele savant era modern atat prin modul de expunere, cat si prin rolul si activitatea sa. De asemenea, prin eforturi sustinute Grigore Antipa a imbogatit substantial colectiile institutiei cu piese valoroase din toate colturile lumii. Tot lui Grigore Antipa i se datoreaza si realizarea in Bucuresti a primelor diorame biogeografice, model extins apoi la marile muzee ale lumii.

Ziua Mondiala a Animalelor a luat nastere in urma conventiei ecologistilor din Florenta, in anul 1931, si a avut drept scop atragerea atentiei asupra cresterii alarmante a numarului speciilor de animale pe cale de disparitie. In prezent, aceasta zi are menirea de a recunoaşte rolul important ocupat de animale atat in natura, cat si in viata oamenilor.

Programul de vizitare este de marti pana duminica, de la 10.00-20.00, iar ultimul vizitator intra la ora 19.00.

Citește în continuare