Skip to content

10 feluri in care pauza de pranz in sistemul “munca de acasa” iti poate imbunatati sanatatea

Sistemul munca de acasa/“work from home” a devenit parte din rutina noastra zilnica, din ce in ce mai multe companii anuntand ca angajatii lor vor lucra in aceasta formula cel putin pana la finalul acestui an.

Dupa ce am depasit socul carantinarii si al fricii de necunoscut din prima perioada a masurilor de siguranta impuse de autoritatile din intreaga lume, studiile arata ca munca de acasa ajuta angajatii sa lucreze mai mult, dar si calitativ mai bine, principalul motiv fiind eliberarea de stresul deplasarii pana la locul de munca, care e si un timp castigat. Insa acest castig a devenit o capcana pentru multi dintre noi, pentru ca petrecem mult mai mult timp in fata calculatorului, suprasolicitandu-ne.

Daca timpul si spatiul va permite, urban.ro a facut o lista de 10 feluri in care pauza de pranz va poate transforma viata, aducand mici imbunatatiri care vor conta in timp.

Organizarea spatiilor din casa, curatenia generala in care elimini lucrurile care nu-ti mai trebuie sau orice alta activitate care implica folosirea mainilor pentru a face ordine

Chiar daca o ora nu vi se pare suficienta pentru ceea ce generic numim “a face curatenie”, puteti sa va impartiti saptamana in activitati de acest tip care sa cuprinda pe rand diferite spatii din casa: sertarul cu lenjerie, frigiderul, cutia cu medicamente, blatul bucatariei.

Odata cu organizarea spatiilor din casa veti vedea ca si mintea este mai limpede fiindca lucrurile aranjate si curate sporesc confortul mental. Activitatea fizica si folosirea mainilor in a face lucruri ajuta la o mai buna mobilitate, dar si la sporirea creativitatii, pentru ca mintii ii trebuie pauze ca sa fie creativa.

Mai ales pentru ca stam mai mult acasa, corpul are nevoie de miscare: stretching, yoga sau orice program de exercitii fizice care sa antreneze cat mai multi muschi ajuta corpul sa treaca peste aceasta perioada

Dat fiind faptul ca stam mai mult acasa si in special pe scaun, mobilitatea membrelor a scazut. Mersul pe jos, urcatul scarilor, mersul pana la birou si prin birou ne oferea un tip de miscare pe care nu il consideram important, insa cu sistemul munca de acasa, drumurile noastre s-au diminunat semnificativ, iar corpul isi poate pierde din mobilitate. Multi dintre dumneavoastra poate ca nu au facut sport niciodata intr-o sala specializata, dar compensau prin plimbari, prin urcatul scarilor la birou etc. Cum corpul nostru face foarte putina miscare acum, problemele fizice care pot aparea vor fi cu greu reparate dupa terminarea perioadei de izolare: probleme cu articulatiile, probleme de echilibru sau atrofierea musculara.

Un program zilnic de exercitii fizice va face minuni pentru corp, dar si pentru minte. Exista inca varianta orelor online cu antrenori de fitness sau puteti sa alegeti din programele disponibile pe youtube, important este sa va programati implicarea in activitate fizica si sa incepeti sa lucrati muschii corpului.

Conexiunea cu natura este la fel de importanta ca miscarea, beneficiile fiind sporite de expunerea la vitamina D: o plimbare in parc sau lucrul in gradina improvizata din balcon

Un balcon spatios poate oferi posibilitatea plantarii diverselor legume si plante aromatice si medicinale in ghivece, jardiniere si ladite. Avem parte de o toamna blanda, asadar nu-i timpul trecut pentru a cultiva balconul. O alta varianta ar fi plantele ornamentale, care necesita si ele timp si dedicare astfel incat sa se dezvolte armonios.

O plimbare in natura, prin parc, este terapeutica, considera din ce in ce mai multi specialisti. Daca aveti un parc in apropiere, incercati tipul acesta de deconectare.

Pregatirea mesei, un ritual care poate deveni un nou hobby

Un banal sandvis poate deveni o adevarata opera de arta in farfurie cu putina atentie si ingeniozitate, mai ales daca sunteti o persoana creativa. Desi nu mai iesim atat de des la restaurant, ne putem inspira din fotografiile de pe internet pentru a face o masa deosebita, chiar daca doar pentru noi si familia noastra. Ne plac lucrurile frumoase, asadar putina atentie la detalii ne va bucura vizual si ne va aduce buna dispozitie. Totodata, fiind acasa, puteti experimenta diverse retete, de la cele mai simple la cele mai sofisticate, care sa completeze experienta unei mese deosebite.

O ora investita in timp pentru dumneavoastra: aprofundarea unui nou hobby, un somn linistitor sau o activitate recreativa ca un episod dintr-un serial sau cititul dintr-o carte

In contextul unui echilibru intre munca si viata personala, activitatile care ne fac placere ar trebui sa ocupe un loc principal pe lista de prioritati, mai ales ca petrecem mai mult timp acasa. Poate acum este momentul potrivit pentru a invata o limba straina noua sau deprinde un nou hobby cu care cochetati de mult timp. Sau poate reusiti sa va odihniti corpul si mintea cu ceea ce englezii numesc “nap”, un somn scurt care sa incarce bateriile.

Un episod dintr-un serial preferat, un documentar despre un subiect de interes pentru dumneavoastra sau o ora dedicata cititului va vor ajuta sa va relaxati si sa lucrati mai cu spor pentru activitatile necesare serviciului.

Investirea timpului in consolidarea relatiilor personale astfel incat toata aceasta perioada sa treaca mai usor este un alt mod de a avea grija de dumneavoastra

Relatiile interpersonale au avut cel mai mult de suferit in aceasta perioada, dat fiind faptul ca socializarea s-a produs in special prin intermediul tehnologiei. Puteti folosi timpul pentru a vorbi cu un prieten sau cu un membru al familiei astfel incat sa consolidati relatia. Desi telefonic, conteaza foarte mult pentru psihic sa comunicati zilnic si sa descoperiti ca problemele prin care treceti sunt similare cu ale celorlalti.

Citește în continuare