12 beneficii ale consumului de rodie. Are proprietati antiinflamatorii, incurajeaza longevitatea, regleaza metabolismul, sustine digestia, mentine sanatatea cardiovasculara, protejeaza neuronii si imbunatateste calitatea pielii.

Cultivata de mii de ani in regiunile aride din Asia Centrala si Orientul Mijlociu, rodia ramane unul dintre cele mai complexe si valoroase fructe din lume din punct de vedere nutritional si medicinal.
Cu un aspect aparent modest – o sfera rosie cu un caliciu stelat, asemanatoare unui granat –, rodia ascunde in interior sute de seminte suculente inconjurate de arili dulci si acrisori, bogati in substante bioactive cu efecte puternice asupra organismului uman. Studiile moderne confirma ceea ce culturile antice intuisera instinctiv: acest fruct este capabil sa sustina procese vitale, sa reduca inflamatia, sa protejeze inima, sa incetineasca imbatranirea celulara si sa contribuie la prevenirea mai multor forme de cancer.
O singura ceasca de arili (aproximativ 174 de grame) contine 7 grame de fibre, 3 grame de proteine, 30% din doza zilnica recomandata de vitamina C, 36% din cea de vitamina K, 16% de folat si 12% de potasiu. Cu 144 de calorii si 24 de grame de zahar natural, rodia nu impresioneaza doar prin continutul sau nutritiv, ci si prin prezenta unor compusi rari, cu roluri biologice esentiale.
Compusii specifici ai rodiei influenteaza metabolismul si functiile celulare.
Doua substante active unice – punicalaginele si acidul punicic – explica in mare parte efectele terapeutice ale rodiei. Punicalaginele, antioxidanti cu o activitate de trei ori mai mare decat cea a vinului rosu sau a ceaiului verde, se gasesc in coaja si in sucul fructului. Acestea neutralizeaza radicalii liberi si reduc procesele inflamatorii, protejand celulele impotriva deteriorarii oxidative. Acidul punicic, principalul acid gras din semintele rodiei, apartine clasei de acizi linoleici conjugati si contribuie la reglarea metabolismului lipidic si la protectia cardiovasculara.
Odata consumata, rodia sufera transformari biochimice complexe. Polifenolii din fruct sunt descompusi in intestin in molecule mai mici care trec in circulatia sanguina, unde actioneaza asupra mai multor organe si procese fiziologice. Acesti compusi sunt metabolizati ulterior in urolitine – substante capabile sa reduca declinul asociat varstei, sa combata inflamatia cronica si sa previna disfunctiile cardiace.
Proprietatile antiinflamatorii ale rodiei combat afectiunile cronice.
Inflamatia persistenta reprezinta un factor major in aparitia unor boli grave precum cancerul, diabetul de tip 2, Alzheimer sau obezitatea. Datorita concentratiei mari de antioxidanti, rodia are un efect antiinflamator puternic, confirmat in studii clinice. Administrarea zilnica a 250 ml de suc timp de 12 saptamani a redus nivelul markerilor inflamatori CRP si interleukina-6 cu 32%, respectiv 30%, la pacienti cu diabet.
Alte cercetari au aratat ca extractele din rodie reduc inflamatia la nivelul sistemului digestiv si inhiba proliferarea celulelor canceroase mamare si colorectale.
Efectele benefice se extind si asupra articulatiilor. In cazul osteoartritei, rodia poate bloca enzimele care degradeaza cartilajul articular, iar studiile pe animale au aratat ca extractul din fruct atenueaza simptomele artritei.
Rodia are un potential dovedit in preventia si tratamentul cancerului.
Efectele antitumorale ale rodiei sunt intens studiate in cazul cancerului de prostata si de san. In celulele canceroase prostatice, extractele din fruct incetinesc proliferarea si pot induce apoptoza (moartea programata a celulelor). Un studiu clinic a aratat ca administrarea zilnica a 237 ml de suc a extins perioada de dublare a nivelului PSA (marker tumoral) de la 15 la 54 de luni. Rezultate similare au fost observate si cu extractul concentrat POMx.
In cazul cancerului mamar, extractele de rodie reduc capacitatea celulelor tumorale de a se multiplica si pot determina moartea acestora. Desi aceste rezultate provin in mare parte din cercetari in vitro, ele indica un potential semnificativ pentru dezvoltarea de terapii complementare.


Efectele cardiovasculare ale rodiei se manifesta la mai multe niveluri.
Hipertensiunea arteriala este unul dintre cei mai importanti factori de risc pentru infarct si accident vascular cerebral. Consumul zilnic a 150 ml de suc de rodie timp de doua saptamani a determinat o scadere semnificativa a tensiunii arteriale sistolice. Mai mult, acidul punicic contribuie la imbunatatirea profilului lipidic, reducand trigliceridele si raportul trigliceride-HDL.
Sucul de rodie protejeaza particulele de LDL-colesterol impotriva oxidarii – un pas esential in formarea placilor de aterom – si poate reduce nivelul colesterolului total la pacientii cu diabet si dislipidemii. Totodata, consumul regulat contribuie la reducerea stresului oxidativ din sistemul cardiovascular si limiteaza depunerea de grasimi pe peretii arteriali.
Rodia sustine sanatatea vaselor de sange si functia sexuala masculina.
Efectele antioxidante ale rodiei se extind si asupra sistemului vascular. Prin imbunatatirea fluxului sanguin si reducerea stresului oxidativ, compusii sai activi pot ameliora disfunctia erectila. Desi rezultatele clinice sunt inca preliminare, studiile pe animale au aratat o crestere a raspunsului erectil si o circulatie imbunatatita in tesuturile peniene.
Nitritii alimentari din rodie contribuie la productia de oxid nitric, un mediator esential pentru dilatarea vaselor de sange si transportul eficient al oxigenului si nutrientilor. Acest mecanism explica inclusiv efectele benefice asupra rezistentei fizice si performantei atletice.
Echilibrul microbiomului intestinal este influentat direct de compusii rodiei.
Intestinul uman gazduieste peste 100 de trilioane de bacterii, iar echilibrul dintre cele benefice si cele patogene este esential pentru sanatate. Polifenolii si urolitinele din rodie actioneaza ca prebiotice, stimuland cresterea bacteriilor „bune” si inhiband proliferarea microorganismelor daunatoare.
Un studiu realizat la UCLA in 2017 a demonstrat ca soarecii hraniti cu extract de rodie au prezentat o incidenta mai redusa a bolilor inflamatorii intestinale. Compusii activi previn dezvoltarea unor bacterii responsabile pentru afectiuni precum colita sau boala Crohn si contribuie la reducerea simptomelor digestive precum greata, durerile abdominale sau diareea.
Consumul regulat de rodie sustine functia cognitiva si previne deteriorarea memoriei.
Imbatranirea este asociata frecvent cu declin cognitiv si pierderi de memorie, procese accelerate de stresul oxidativ cerebral. Antioxidantii din rodie pot contracara aceste efecte si pot sustine functiile cognitive pe termen lung. Un studiu realizat pe 28 de adulti cu tulburari de memorie a aratat ca 237 ml de suc consumati zilnic au imbunatatit semnificativ memoria verbala si vizuala.
Alte cercetari sugereaza ca rodia poate incetini progresia bolii Alzheimer prin reducerea inflamatiei neuronale si a oxidarii celulare. Prin cresterea nivelului unor metaboliti implicati in activitatea sinaptica, fructul poate imbunatati atat memoria pe termen scurt, cat si pe cea pe termen lung.


Proprietatile antioxidante ale rodiei contribuie la mentinerea sanatatii pielii.
Oxidarea cauzata de expunerea la radiatiile ultraviolete este una dintre principalele cauze ale imbatranirii premature a pielii. Consumul de suc de rodie actioneaza ca un „filtru solar intern”, reducand inflamatia cutanata si protejand colagenul impotriva degradarii. Intr-un studiu clinic, femeile care au consumat zilnic suc timp de 12 saptamani au avut nevoie de o doza mai mare de radiatii UV pentru a dezvolta semne de oxidare comparativ cu cele care au primit un placebo.
Aceasta protectie antioxidanta este relevanta nu doar pentru estetica pielii, ci si pentru prevenirea unor afectiuni grave precum cancerul cutanat. Polifenolii stimuleaza sinteza de colagen, reduc formarea radicalilor liberi si mentin integritatea celulara a epidermei.
Rodia combate infectiile si sustine imunitatea naturala a organismului.
Compusii activi din rodie prezinta proprietati antimicrobiene eficiente impotriva mai multor bacterii si ciuperci patogene, inclusiv Candida albicans. Aceasta actiune protectoare se extinde si asupra cavitatii bucale, unde fructul contribuie la prevenirea gingivitei, parodontitei si stomatitei. In plus, continutul ridicat de vitamina C si alti antioxidanti sustine activitatea celulelor imunitare si ajuta organismul sa faca fata mai eficient infectiilor.