Skip to content

Postul intermittent, fastingul, da energie si o stare de spirit imbunatatita, arata un studiu recent. Aveti insa grija ce mancati in fasting si cat faceti pauza intre mese

Cele mai recente studii confirma o tendinta alimentara a ultimului an: postul intermitent este asociat cu o energie mai mare si o stare de spirit imbunatatita, a confirmat un studiu amplu realizat de cercetatori din Marea Britanie.

Cercetatori de la King’s College din Londra au prezentat rezultatele studiului in cadrul Conferintei Europene de Nutritie aratand ca limitarea consumului de alimente la o fereastra de 10 ore si postul pentru restul de 14 ore a avut beneficii pozitive pentru sanatate.

Ceea ce este cu adevarat interesant este ca rezultatele arata ca nu trebuie sa fii foarte restrictiv pentru a vedea rezultate pozitive. O fereastra de masa de 10 ore, care este accesibila si usor de urmat pentru majoritatea oamenilor, si imbunatatirea starii de spirit, a nivelului de energie si a foamei.

Studiul a inclus 37.545 de persoane, cu aproximativ 78% dintre participantii foarte implicati au fost femei, cu o varsta medie de 60 de ani, un indice mediu de masa corporala de 25,6 si o fereastra de masa de referinta de 11,3 ore.

Participantii au folosit o aplicatie si au fost rugati sa manance asa cum o fac in mod normal in prima saptamana si apoi sa isi restranga alimentatia la o fereastra de 10 ore in urmatoarele doua saptamani. Ei si-au marcat zilnic fereastra de alimentatie, energia, starea de spirit si foamea. Cei care au fost consecventi cu rutina lor de post intermitent au prezentat cele mai bune rezultate, in timp ce inconsecventa in ceea ce priveste ferestrele de alimentatie a fost asociata cu o energie si o dispozitie mai scazute si cu o senzatie de foame mai mare.

In randul participantilor foarte implicati, 51% au raportat o mica reducere a greutatii pe parcursul a doua pana la 16 saptamani.

„Acest studiu se adauga la numarul tot mai mare de dovezi care arata importanta modului in care mancati”, a declarat cercetatoarea Kate Bermingham, de la King’s College London, in comunicatul de presa.

„Impactul alimentelor asupra sanatatii nu tine doar de ceea ce mancati, ci si de momentul in care alegeti sa va consumati mesele, iar mancatul cu o pauza mare intre mese este un comportament alimentar important care poate fi benefic pentru sanatate”.

Cercetarile anterioare au constatat ca postul intermitent poate fi eficient pentru pierderea in greutate.

I

Intentia postului intermitent ar trebui sa fie de a permite organismului dvs sa se concentreze pe intretinere si recuperare, mai degraba decat pe digestie

.Multe modele de post incorporeaza perioade regulate de 12 pana la 16 ore de post in fiecare zi, in timp ce altele includ postul de 24 sau 48 de ore o data sau de doua ori pe saptamana. Atunci cand postiti, corpul dumneavoastra sufera o serie de modificari metabolice. Dupa o anumita perioada de timp, postul face ca organismul dumneavoastra sa intre in cetoza, o stare in care grasimea este folosita ca sursa de energie atunci cand carbohidratii nu sunt disponibili.

In plus, postul determina scaderea nivelului de insulina. De asemenea, acesta promoveaza autofagia, procesul prin care organismul dumneavoastra se debaraseaza de celulele inutile, deteriorate sau daunatoare.

Ca orice lucru pe care-l facem pentru sanatatea noastra e importanta moderatia si in acest caz, precum si sa fim atenti la nevoile corpului nostru. Unii experti spun ca, atata timp cat va mentineti aportul de carbohidrati sub 50 de grame pe zi in timpul postului, puteti mentine cetoza.

 Iata alimente care ajuta organismul daca le consumati in timpul postului.

Apa. Apa plata sau carbogazoasa nu contine calorii si va va mentine hidratat in timpul postului.

Cafea si ceai. Acestea ar trebui sa fie consumate mai ales fara adaos de zahar sau lapte. Cu toate acestea, unii oameni considera ca adaugarea unor cantitati mici de lapte sau grasime poate reduce foamea.

Otet de cidru de mere diluat. Unii oameni considera ca consumul a 1-2 lingurite (5-10 ml) de otet de cidru de mere amestecat in apa ii poate ajuta sa ramana hidratati si sa previna poftele in timpul unui post.

Grasimi sanatoase. Unii oameni beau cafea care contine ulei ghee, ulei de nuca de cocos sau unt in timpul postului. Uleiul intrerupe un post, dar nu va intrerupe cetoza si va poate tine senzatia de foame in control intre mese.

Supa de oase sau piftie. Aceasta sursa bogata de nutrienti poate ajuta la refacerea electrolitilor pierduti in timpul perioadelor lungi in care ati baut doar apa.

Citește în continuare