Skip to content

10 beneficii pentru sanatate cand renuntati la lactate. 65% din populatia lumii are dificultati in digerarea laptelui.

Cei mai multi nutritionisti nu recomanda renuntarea la un intreg grup de alimente cu exceptia motivelor bine intemeiate pentru a face acest lucru, precum o alergie sau optiunea unei diete vegane. Fiecare grupa de alimente furnizeaza diferite substante nutritive vitale si energie pentru a permite organismului nostru sa functioneze corect.

In cazul in care nu aveti de ales sau ati decis sa treceti la o alimentatie fara lactate, este mai bine sa fiti informat despre cum ar putea reactiona organismul in situatia renuntarii la lactoza. Bineinteles, astfel de decizii trebuie luate dupa consultarea unui medic specialist.

Potrivit Bibliotecii Nationale de Medicina din SUA, 65% din populatia lumii are de fapt dificultati in digerarea laptelui.

Un prim pas de stiut este ca nu exista o abordare universala pentru a obtine o sanatate excelenta. 

Fiecare organism este construit in mod unic pentru a face fata unor alimente diferite in cantitati diferite si cu totii functionam cel mai bine cu diferite forme de activitate fizica. Adoptarea acestui concept de “bio-individualitate” este o cheie pentru a afla nu doar ce alimente functioneaza pentru corpul nostru, ci si ce alimente nu functioneaza.

Exista numeroase beneficii ale eliminarii lactatelor din dieta, incepand cu pierderea in greutate. Multe produse lactate contin cantitati mari de zahar si grasimi saturate — de exemplu inghetata, branza si iaurturile aromate. Cercetarile au demonstrat ca un consum excesiv de zahar poate contribui la un risc crescut de sindrom metabolic si obezitate. 

Desi consumul de grasimi este o componenta importanta pentru mentinerea unei sanatati corespunzatoare, tipul de grasimi este la fel de important, iar consumul de grasimi saturate ar trebui limitat din cauza contributiei la inflamatia din organism.

Se poate reduce expunerea la antibiotice si hormoni nedoriti.

Produsele lactate conventionale pot contine cantitati reziduale de antibiotice, folosite pentru a feri vacile de infectii, si de hormoni, utilizati pentru a se asigura ca vacile sunt capabile sa produca suficient lapte. Adesea, antibioticele sunt folosite in scop terapeutic, ceea ce inseamna ca vaca nu este acut bolnava, ci antibioticele sunt administrate ca masura preventiva pentru a asigura sanatatea intregului efectiv. Din pacate, acest lucru poate cauza bacterii rezistente la antibiotice, care pot ajunge in sistemul nostru alimentar.

Somatotropina bovina, sau hormonul de crestere recombinant al bovinelor, este frecvent utilizat pentru a creste productia de lapte. Din pacate, folosirea lui poate duce la o utilizare sporita a antibioticelor, ceea ce duce la cresterea numarului de reziduuri care se gasesc in produsele lactate.

Astfel, prin renuntarea la lactate veti reusi sa echilibrati nivelul hormonal si sa va feriti de alti hormoni continuti in astfel de produse in mod natural, precum estrogenul. 

O dieta fara lactate duce la ten mult mai curat.

Hormonii care se gasesc in lapte pot contribui, eventual, la o prevalenta crescuta a acneei, in special la femeile care se confrunta cu fluctuatii hormonale pe parcursul ciclului lor. Produsele lactate contin, de asemenea, zahar, care poate contribui la aparitia acneei.

Este posibil ca lactatele sa nu fie singurul motiv pentru care va confruntati cu acnee, asa ca, daca aceasta nu se amelioreaza odata cu eliminarea produselor lactate, este posibil sa doriti sa experimentati eliminarea altor grupuri de alimente, lucru care se face in mod obisnuit printr-o “dieta prin eliminare”. 

Un alt aspect benefic este imbunatatirea digestiei.

Problemele de digestie legate de consumul de lactate se datoreaza adesea intolerantei la lactoza, incapacitatea de a digera lactoza din cauza lipsei enzimei lactaza in tractul intestinal (care transforma lactoza in glucoza si galactoza). De fapt, aproximativ 70% din populatia globala are deficit de lactaza.

Pentru persoanele cu intoleranta la lactoza, intestinele nu sunt capabile sa o digere si sa o asimileze in mod corespunzator, ceea ce duce la gaze si balonare. La eliminarea produselor lactate din dieta, acesta este adesea unul dintre primele efecte vizibile.

Pentru cei mai multi oameni intoleranti la lactoza, reducerea inflamatiei este cel mai benefic aspect al unei diete fara lactate.

Sensibilitatea sau alergia la lactoza contribuie la inflamarea intestinului si a organismului. Alergia apare cand organismul ataca cazeina, proteina care se gaseste in produsele lactate, declansand un raspuns al sistemului imunitar, adica o inflamatie. Astfel, eliminarea lactatelor poate fi un pas spre imbunatatirea sanatatii intestinului.

Pentru persoanele care nu au aversiuni fata de produsele lactate, acestea pot fi de fapt antiinflamatorii, mai ales daca se consuma lactate fermentate, cum ar fi chefirul si iaurtul, pline de probiotice pentru a mentine sanatos microbiomul intestinal. 

Contrar credintei populare, va puteti asigura necesarul zilnic de calciu fara a consuma lactate. 

Eliminand produsele lactate din dieta, veti face mai mult loc pentru alimente care au nu numai calciu, ci si alte vitamine si minerale importante care va lipsesc. 

Spre exemplu, exista surse excelente de calciu precum broccoli, verdeturi cu frunze mai inchise la culoare, sardine, fasole, tofu si fructe precum papaya, smochine uscate si portocale.

Un alt beneficiu tine de imbunatatirea sanatatii oaselor. Desi calciul este necesar pentru sanatatea oaselor, cantitatea de care avem nevoie pentru a preveni osteoporoza, o boala in care oasele devin slabe si fragile, este un aspect controversat in randul oamenilor de stiinta. Cercetarile au aratat ca o crestere a aportului de calciu, fie ca provine din surse lactate sau din alte surse decat cele lactate, peste ceea ce este recomandat, nu a corespuns unei protectii sporite impotriva osteoporozei si a fracturilor care decurg din aceasta.

Exista numeroase studii care demonstreaza ca, pe langa calciu, exista si alti factori care contribuie la oase mai sanatoase, cum ar fi un consum adecvat de vitaminele D si K si o activitate fizica regulata. 

Unele cercetari — nu este o parere unanima — renuntarea la produsele lactate reduce simptomele de ceata cerebrala.

Daca sunteti sensibil la lactate, corpul genereaza un raspuns inflamator care se poate manifesta intr-o varietate de moduri, atat fizic, cat si emotional. 

Astfel, exista cercetari care asociaza consumul de lactate si efecte psihologice precum ceata cerebrala, anxietatea si depresia. Insa, revenind la conceptul de bio-individualitate, aceste simptome depind de fiecare organism in parte si trebuie verificate cu un medic specialist inainte de a lua orice decizie importanta legata de alimentatie.

Citește în continuare