Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 15-17 iulie: premiera la teatrul Bulandra cu Dana Dogaru si Mariana Mihut, KISS la festivalul Rock the City, Piratii din Caraibe la Gradina cu Filme, deschiderea Palatului Elisabeta si numeroase expozitii

Pentru acest weekend, proiectul Strazi Deschise continua, de la Calea Victoriei la Piata Unirii, in intervalul 11-23, sambata si duminica, pentru a reda orasul pietonilor. Atractia weekend-ului va fi Expozitia „Masinile Bucurestilor (IV) – Frantuzoaicele Orasului”, organizata de Retromobil Club Romania, care poate fi vizitata sambata, intre orele 12,00 – 16,00, pe Soseaua Kiseleff.

urban.ro recomanda cateva dintre evenimentele weekend-ului.

Teatrul Bulandra prezinta in acest weekend premiera spectacolului „Baietii de zinc”, cu Mariana Mihut, Dana Dogaru, Rodica Lazar, Ana Ioana Macaria, Profira Serafim, Mirela Gorea si Camelia Maxim in rolurile principale.

Piesa „Baietii de zinc” aduce in prim plan o tema nefiresc de actuala pentru anul 2022 si pentru realitatea cu care ne confruntam la granitele noastre. Spectacolul reprezinta o dramatizare a tulburatoarelor confesiuni despre razboi care stau la baza romanului “Soldatii de zinc” al laureatei Premiului Nobel Svetlana Aleksievici.

Mesajul din spatele acestor povești este ca, subminand intreaga ordine existenta, purtarea in sine a razboiului nu mai poate avea o afectare exclusiv masculina. In realitate, orice razboi este un adevarat malaxor de vieti si destine – exista si frontul de acasa si frontul soldatilor din transee, de ambele legandu-se deopotriva sperante si temeri care schimba constiinte. Spectacolul se joaca vineri si sambata, in sala Toma Caragiu. Detalii aici.

Trupa americana Kiss va concerta in premiera la Bucuresti, sambata, in cadrul festivalului Rock the City 2022.

Cei patru membrii ai trupei, Gene Simmons, Paul Stanley, Eric Singer si Tommy Thayer, vor concerta la Romexpo in cadrul turneului lor de adio – „End Of The Road World Tour”.

Dintre melodiile care vor putea fi auzite la Bucuresti nu vor lipsi hit-uri precum „Detroit Rock City”, „Shout It Out Loud”, „Heaven’s on Fire”, „War Machine”, „Calling Dr. Love”, „100,000 Years”, „God of Thunder”, „Let Me Go, Rock ‘n’ Roll”, „Black Diamond”, „Rock and Roll All Nite” sau „God Gave Rock ‘n’ Roll to You II”. Inca mai sunt bilete disponibile, aici.

Tot sambata, pe 16 iulie, are loc si concertul trio-ului italian Il Volo, la Sala Palatului, in cadrul turneului mondial „Il Volo Sings Morricone and More”.

Pe scena Salii Palatului din Capitala, trupa Il Volo va concerta alaturi de Orchestra Metropolitana Bucuresti condusa de dirijorul si orchestratorul Daniel Jinga. Bilete disponibile aici.

La Gradina cu Filme, spatiul boem din Piata Lahovari, in acest weekend are loc concert Tumbe (vineri, 15 iulie), si proiectia filmelor “„Piratii din Caraibe 5: Razbunarea lui Salazar”/„ Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales” (2017),” (sambata, 16 iulie) si “„Chemarea strabunilor”/„The Call of the Wild” (duminica, 17 iulie).

Biletele pentru toate aceste evenimente de la Gradina cu Filme se pot procura de aici.

Palatul Elisabeta va fi redeschis publicului din 15 iulie, iar vizitatorii vor avea acces in Salonul Mihai I, Galeria de Arta Contemporana, Salonul Carol I si Elisabeta, Salonul Alb, Biroul Majestatii Sale, Sala Regilor, Holul de Marmura si Sufrageria Mare, a anuntat Casa Regala a Romaniei.

Expozitia cuprinde uniformele militare ale regelui Mihai I, colectia de costume populare a reginei Elena, decoratii si ordine regale, Colectia Regala de Arta Contemporana, portretele regilor si reginelor Romaniei din toate generatiile, precum si masa din Sufrageria Mare, pregatita pentru dineurile oficiale.

Pana pe 15 august, la Galeria Galateca din centrul Bucurestiului este deschisa expozitia Ancai Boeriu.

Expozitia Ancai Boeriu de la Galateca se numeste „Personal Mood Board” si este un exercitiu de introspectie si sinceritate sub forma unui „Mood Board” foarte personal.

Proiectul este gandit ca un colaj de lucrari de dimensiuni variabile, de gravuri, desene si obiecte ceramice, in care artista ii aduce pe cei din jur alaturi de un amalgam de idei, ganduri si sentimente.

Prima expozitie personala a lui Felipe Cohen la Galeria Gaep graviteaza in jurul unor picturi noi din seria Eyelids, nascuta din interesul lui profund fata de manifestarile luminii in natura.

Expozitia lui Felipe Cohen, artist brazilian multi-premiat la nivel international, la Galeria Gaep propune o serie de 13 picturi care exploreaza ideea luminii si abilitatile ei de a crea culori si adancimi si de a evidentia forme. Poate fi vizitata pana pe 13 august.

Pana pe 30 iulie, Galeria Sector 1 prezinta expozitia artistului Dan Mihaltianu: „In the Skin of an Artist”.

In cadrul galeriei de pe str. Baiculesti nr. 29, (in cadrul Combinatului Fondului Plastic) este expus un proiect artistic in dezvoltare ce analizeaza precaritatea si privilegiile vietii de artist intr-o lume imprevizibila, marcata de schimbari sociale, climatice, crize politice, militare, economice si sanitare la nivel local si global. Cercetarea realizata de artist are in vedere doua componente complementare, expozitionala si editoriala.

Expozitia este o sinteza a realizarilor si experientelor artistice din diverse etape de creatie din ultimii 40 de ani, de la viata in socialism, la tranzitie, iar mai apoi, la confuzia prelungita, la confruntarea cu realitatile sociale si conditia artistului in context international.

Ghid de vizitare al festivalului Art Safari 2022. Este deschis pana pe 7 august cu gravuri de Picasso si Dali, cea mai spectaculoasa expunere Theodor Aman, constructiile moderniste ale lui Marcel Iancu din Bucurestiul interbelic, fotografiile Barbarei Klemm si pop-art de Irina Dragomir.

Ajuns la a noua editie, cel mai mare festival de arta vizuala din Romania si-a deschis portile aseara intr-un eveniment de previzualizare a celor 5 pavilioane care vor putea fi vizitate in urmatoarele 2 luni si jumatate, incepand de astazi 12 mai si pana pe 7 august 2022. Art Safari 2022 se desfasoara in zeci de sali din spatiul Palatului Dacia-Romania, amplasat in centrul Bucurestiului, in zona pietonala de pe strada Lipscani.

Cea mai spectaculoasa expunere din Art Safari 2022 este pavilionul muzeal „Theodor Aman. Primul artist roman modern” curatoriat de Elena Olariu. Expozitia dedicata primului mare maestru al picturii romanesti include peste 100 de lucrari de pictura si arta grafica imprumutate de la Muzeul Theodor Aman, de la muzee din tara – Prahova sau Craiova – dar si din colectii private. In timp ce o parte din lucrari ar putea fi vazute in mod obisnuit in muzee, comorile acestei expuneri sunt operele din colectii private, o parte dintre ele nu au mai fost expuse in spatiul public de zeci de ani, altele niciodata.

Librariile Carturesti au pregatit un raft dedicat artei si povestilor care au legatura cu arta. Initiativa este parte din Art Safari, dar poate fi accesata online de oriunde din tara.

Pe langa prezenta fizica in cadrul evenimentului Art Safari, Carturesti a deschis si online un raft dedicat Art Safari, accesibil oriunde in tara si in afara Romaniei, pe carturesti.ro. Selectia este alcatuita in ton cu expozitiile aduse de cele noua editii de pana acum ale Art Safari.

Muzeul Municipiului Bucuresti face o invitatie in gradinile si parcurile pictate de Theodor Aman in casa memoriala si muzeul dedicat artistului.

Intitulata „Aman in plen-air. Invitatie in gradinile si parcurile lui Theodor Aman”, noua expozitie de la Muzul Theodor Aman din strada C.A. Rosetti la numarul 8 va putea fi vizitata in perioada 7 aprilie – 31 martie 2023.

Sunt expuse lucrari realizate de pictor in ultimele doua decenii din viata, cand ajunsese in perioada sa de maturitate artistica.

O noua editie a Targului de Sfantul Ilie este organizata, timp de trei zile, incepand de vineri, la Muzeul National al Taranului Roman.

Pe langa mestesugari, anticari si artizani, nu vor lipsi prajiturile de casa, cozonacii, turta dulce, mierea de albine ori ierburile de leac, dar nici traditionala tuica.

Programul de vizitare este 10,00 – 18,00, iar pretul biletului de intrare este pentru adulti de 12 lei; pensionari – 6 lei si studenti – 3 lei. Biletele pot fi achizitionate si online de pe www.booktes.com

Ghidul cafenelelor si restaurantelor de pe Calea Victoriei. Povestile celor mai importante cladiri de vizitat in weekend-uri cand Calea Victoriei e pietonala.

De mai bine de 300 de ani Calea Victoriei a fost locul de plimbare al celor mai bogati si mai influenti oameni ai fiecarei epoci. Scriitori, fete regale, sotiile politicienilor importanti, dar si tinerele fete care ieseau in societate in vederea unui mariaj cat mai bun, se plimbau sambata seara „la sosea”.

Inainte de a fi inaugurata de Constantin Brancoveanu, strada nu facea parte din Bucuresti. Partea dintre Natiunile Unite si intersectia cu Bd. Elisabeta unde acum este Grand Hotel Du Bulevard avea numele Ulita Mare spre Sarindar, iar partea de la Cercul Militar (era o biserica acolo, la vremea respectiva ) si pana la actuala Piata Victoriei se numea drumul Brasovului.

Strada a aparut 1702 la solicitarea lui Brancoveanu, fiind pavata cu trunchiuri de copaci. 100 de ani mai tarziu a fost pavata cu piatra de rau, iar in 1824 a fost adusa piatra cubica din Scotia pentru un drum modern. Abia in 1878 a fost numita Calea Victoriei si putin dupa aceea au aparut si primele instalatii electrice.

In explorarea centrului Bucurestiului dupa locuri retrase unde sa putem lucra sau adaposti de caldura zilei, urban.ro a facut o lista cu gradini din oras, astfel incat zilele de vara sa fie mai putin toride.

Contego The Coffee Factory, Gradina Olari, terasa Casei Monteoru, Gradina Sticlarilor, Curtea Scoalei sau Casa Assan sunt cateva dintre recomandarile noastre.

Citește în continuare