Skip to content

Palatul Elisabeta se redeschide publicului pe 15 iulie. Printre exponate se afla colectia de costume populare a reginei Elena

Palatul Elisabeta va fi redeschis publicului pe 15 iulie, iar vizitatorii vor avea acces in Salonul Mihai I, Galeria de Arta Contemporana, Salonul Carol I si Elisabeta, Salonul Alb, Biroul Majestatii Sale, Sala Regilor, Holul de Marmura si Sufrageria Mare, a anuntat Casa Regala a Romaniei.

Expozitia cuprinde uniformele militare ale regelui Mihai I, colectia de costume populare a reginei Elena, decoratii si ordine regale, Colectia Regala de Arta Contemporana, portretele regilor si reginelor Romaniei din toate generatiile, precum si masa din Sufrageria Mare, pregatita pentru dineurile oficiale.

De asemenea, vizitatorii vor avea acces pe Platforma cu Lei si în gradina Palatului, acolo unde are loc în fiecare an „Garden Party” si unde se afla „Memorialul Copacilor”, care cuprinde arbori plantati de personalitatile regale si sefii de Stat care au vizitat palatul începand cu anul 2001.

Din expozitie face parte si colectia de costume a reginei Elena, despre care Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, povestea: „Stiam de existenta colectiei de costume si obiecte traditionale a bunicii mele Regina Elena. Ea se afla in podul casei de la Versoix, in cufere inchise de mai multe zeci de ani. In vara anului 2004, cand am luat hotararea sa le aduc la Palatul Elisabeta descopeream cu incantarea unui copil o comoara. Curiozitatea si bucuria descoperirii nu m-au parasit pana la ultimul cufar deschis.

Am vrut sa ating si sa admir fiecare costum sau piesa in parte. Din felul in care aceste costume fusesera pastrate si asezate in cufere se simtea pretuirea pe care Regina Elena a avut-o pentru aceasta colectie. In acele clipe am inteles ca aceasta bucurie a descoperirii trebuie sa o impartasesc si cu altii. Bunica mea ca si celelalte Regine si Principese ale Romaniei au purtat cu mare eleganta aceste costume, care nu mai aveau vreun motiv sa ramana inchise.”

Arhitectura Palatului Elisabeta imbina stilul maur cu cel brancovenesc, fiind un monument unic intre palatele Bucurestiului. Tanarul arhitect Corneliu Marcu a reusit sa ridice Palatul in doar un an, pe un teren al Parcului Herastrau, unde se afla si astazi.

Construit initial ca resedinta particulara pentru Principesa Elisabeta a Romaniei, fiica cea mai mare a Regelui Ferdinand si a Reginei Maria, Palatul Elisabeta nu a avut aceasta destinatie decat intre anii 1937-1944. Dupa 23 august 1944, Regele Mihai a folosit palatul pana in decembrie 1947, pentru a reveni apoi in 2001 in aceasta cladire.

In fiecare saptamana, zilele pentru vizitare sunt vineri, sambata si duminica, iar intervalele orare, 10.00 – 13.00 si 14.00 – 17.00, pe perioada lunii iulie, urmand ca reprezentantii Casei Regale sa anunte programul de vizitare si pentru luna august. Vizitatorii se pot prezenta direct la poarta de intrare a palatului, din soseaua Kiseleff, fara rezervare prealabila. Biletele costa 20 de lei (elevi, studenti, pensionari) si 40 de lei (adulti). Sumele rezultate din vanzarea biletelor vor fi folosite de Asociatia Casa Majestatii Sale exclusiv pentru proiecte cu caracter social si de educatie.

Palatul se afla pe Soseaua Kiseleff nr.28, Sector 1, cu intrarea de langa Muzeul Satului, iar in palat este deschis magazinul de suveniruri pentru vizitatori.

Citește în continuare