Skip to content

Comemorarea a 43 de ani de la moartea lui John Lennon: amintirile celui care a fost publicistul care a comunicat presei asasinatul

Unul dintre cei mai cunoscuti jurnalisti din domeniul muzical, veteranul Elliot Mintz, a povestit pentru revista Variety ce a insemnat pentru el prietenia cu John Lennon si Yoko Ono, ca parte a comemorarii celor 43 de ani de cand artistul britanic s-a stins din viata.

Elliot Mintz a intervievat de-a lungul carierei sale o serie de artisti celebri, ca Groucho Marx sau Salvador Dali si a fost purtatorul de cuvant pentru superstaruri ca Bob Dylan sau Paris Hilton. Insa o relatie speciala a pastrat cu familia lui John Lennon, chiar si astazi, 40 de ani mai tarziu de cand a fost asasinat.

O parte dintre materialele despre lucrul alaturi de muzician sunt disponibile in articole si video-uri pe care acesta le-a facut publice pe website-ul lui si pe canalul de Youtube.

Prietenia celor doi a inceput prin Yoko, dupa un interviu pentru un radio din Los Angeles, in 1970, unde acestia au discutat despre melodia “Yoko Ono/Plastic Ono Band”, arta sa si politica. Yoko a simtit interviul ca fiind original, ceva prin care nu a mai trecut, fiind obisnuita ca majoritatea interviurilor sa fie despre sotul ei, John Lennon, nu despre ea.

A doua zi, pentru ca ea s-a simtit foarte bine in interviul facut cu acesta, l-a sunat pe numarul de acasa sa-i multumeasca, un gest pe care jurnalistul nu il mai intalnise din partea niciunui invitat pana la acel moment. Asa au inceput sa vorbeasca mai des la telefon.

 In acest timp, John pregatea “Imagine” si era curios despre persoana cu care sotia sa vorbeste atat de mult si atat de des, la diferite ore din zi si din noapte, asadar Elliot a aranjat un interviu live cu artistul. La fel ca si in cazul lui Yoko, Lennon a apreciat ca intrebarile pe care le-a primit erau din alta sfera, astfel creandu-se un trio telefonic intre cei trei. Mai tarziu, cand artistii au ajuns in California, Lennon i-a propus o intalnire, dar si prim-auditia la radio a albumului “Some Time in New York City”.

Albumul, unul cu mesaje puternice politice, a fost live la radio, motiv pentru care intr-o formulare foarte eleganta, Elliot si-a pierdut serviciul. Asa a ajuns sa “lucreze” cu cei doi, plecand la San Francisco, insa nefiind angajatul lor, ci doar o persoana apropiata anturajului. Jurnalistul isi aminteste ca la inceput, cei trei vorbeau despre orice, mai putin despre muzica. Astfel s-a consolidat o prietenie care mai tarziu s-a transformat in zile de vizita in care acestia pur si simplu stateau in casa si povesteau despre religie, filosofie, istorie, carti, stiri si poezie.

Ultima intalnire a lui Elliot cu John Lennon a fost in noiembrie 1980, cand a fost la inregistrarile pentru “Double fantasy”. Desi nimeni nu-i spusese nimic, jurnalistul a simtit ca ceva s-a intamplat si instinctiv a plecat spre New York – ulterior a aflat de la stewardesa din avion ca John Lennon a murit.

La momentul mortii lui John Lennon, acesta nu avea niciun manager, agent, publicist sau purtator de cuvant, doar cateva persoane care se ocupau de lucruri administrative marunte. Elliot isi aminteste sutele de telefoane primite si, desi nu era in niciun fel angajatul lor, a decis sa raspunda el presei despre tragedie.

Jurnalistul isi aminteste ca Yoko si-a dorit ca toata povestea mortii lui Lennon sa fie spusa adevarat, insa fara a-l transforma pe acesta intr-un sfant sau intr-un martir, mai ales ca era pentru prima data cand in America o persoana publica a fost omorata pentru arta pe care o promova.

Un gest frumos din partea lui Yoko a fost ca anul acesta, la 80 de ani de la nasterea lui John Lennon, sa curatorieze o colectie speciala dintr-un album aniversar.

36 de piese alese de Yoko Ono, vaduva lui John Lennon si de fiul acestora, Sean Lennon, vor fi pe albumul „Gimme Some Truth: The Ultimate Mixes”, un cadou aniversar pentru fanii artistului. Editia deluxe a celebrarii aniversarii lui John Lennon va cuprinde doua CD-uri, o carte de 124 de pagini si varianta Blu-Ray, dar si un poster monocrom cu artistul si doua carti postale. De asemenea, pe una dintre cartile postale este scrisoarea trimisa de John Lennon catre Regina Marii Britanii in 1969, scrisoarea-protest impotriva implicarii Regatului Unit in conflictul nigerian si a alierii cu SUA in razboiul din Vietnam. De-a lungul vietii, John Lennon a fost unul dintre cei mai vocali activisti.

Piesele pentru acest album au fost remixate complet, fiind prezentate intr-o forma inedita, de la primul single solo al lui Lennon, „Give Peace a Chance” (1968), pana la ultimul, „Just Like (Starting Over)” (1980),  dar avand si piesele „Imagine”, „Instant Karma! (We All Shine On)” si „Working Class Hero”.

Citește în continuare