Skip to content

Ce informatii transmite parul despre sanatatea noastra

Starea de sanatate a parului si a scalpului poate oferi indicii importante despre diverse conditii sau afectiuni, urmate de cateva semnale de alarma in urma carora trebuie sa acordati mai multa atentie parului vostru si in mod special si sanatatii, la nivel general. Acestea nu trebuie sa devina din prima clipa un motiv de ingrijorare, insa este bine sa le tineti sub observatie, pentru ca parul la randul lui se hraneste prin intermediul organismului vostru.

Stresul poate declansa incaruntirea parului

Parul carunt este in primul rand influentat de mostenirea genetica. Totusi, in ultimii ani, in urma cercetarilor s-a constatat ca stresul poate declansa o reactie in lant care interfera cu modalitatea de transmitere a melaninei de catre foliculi. In cadrul acestui proces, un rol important il au radicalii liberi care sunt hormoni produsi cand sunteti stresati si care pot bloca semnalul care le transmite foliculilor de par sa absoarba pigmentul melanina.

Parul fragil ar putea fi un semn al sindromului Cushing

Fragilitatea firului de par poate fi determinata de utilizarea diverselor substante aplicate, ori de folosire a diverselor dispozitive electrice care emana caldura. Totusi, exista si diverse afectiuni care pot conduce la deteriorarea parului, printre acestea fiind si sindromul Cushing. Nivelurile scazute ale hormonilor glandei paratiroide declanseaza cresterea valorilor calciului si a fosforului, ceea ce duce la par uscat si fragil, descuamarea pielii dar si simptome mai grave cum ar fi crampe musculare si chiar convulsii. De asemenea, parul excesiv de uscat poate inseamna faptul ca din dieta voastra lipsesc acizii grasi omega-3 care se gasesc in somon si ulei de peste, nuci si seminte, in mod special seminte de in.

Subtierea parului ar putea fi un semn al bolii tiroidiene

Persoanele care sufera de hipotiroidism, afectiune care apare atunci cand glanda tiroida nu produce suficient hormoni tiroidieni, ar putea observa o cadere abundenta a parului si o schimbare a texturii parului. Subtierea firelor de par poate fi cauzata insa si de alte simptome precum oboseala, intoleranta la frig, dureri articulare, dureri musculare si crestere in greutate. tiroidiene.In plus fata de subtierea parului, anumite afectiuni tiroidiene pot determina si o afectiune autoimuna de cadere a parului numita alopecia areata. Acest tip de cadere a parului provoaca pete rotunde, cauzate de caderea brusca a parului si este cauzat de sistemul imunitar scazut, care ataca foliculii de par.

Pierderea parului ar putea indica o deficienta de proteine

Proteina este esentiala pentru sanatatea si cresterea parului (lipsa acesteia poate duce si la subtierea si pierderea parului). Majoritatea adultilor au nevoie de 0,8 grame de proteine ​​pe kilogramul de greutate corporala. Surse bune de proteine pot fi regasite in iaurt grecesc, naut sau piept de pui.

Citește în continuare