Skip to content

Muzeul Van Gogh din Amsterdam a lansat o noua colectie de pantofi sport ecologici, cu lucrari ale artistului olandez. Pentru fiecare pereche vanduta, vor fi plantati 2 copaci in padurea braziliana.

Muzeul Van Gogh din Amsterdam a lansat zilele trecute o colectie de adidasi  sustenabili in editie limitata cu lucrari si elemente vizuale create de Vincent van Gogh. Institutia a incheiat un parteneriat cu Cariuma, un producator de incaltaminte ecologica din Brazilia, pentru a crea pantofi sport fara a produce emisii de carbon. 

Au fost produse patru modele diferite de adidasi decorati cu elemente din cele mai cunoscute si apreciate picturi ale lui Van Gogh. Printre operele care au inspirat noua colectie se numara „Lanul de grau cu corbi” din 1890 si „Floarea soarelui” din 1889, dar si o lucrare speciala cu flori dezvaluita anul acesta de muzeu, cu ocazia jubileului de 50 de ani de la infiintarea institutiei. 

Adidasii ecologici au fost lansati pentru a celebra dragostea si aprecierea lui Van Gogh pentru natura din jurul sau, adesea reprezentata prin numeroasele sale schite si picturi cu flori, copaci, pasari si insecte. 

In incercarea de a le aminti oamenilor sa priveasca in jur si sa ia decizii zilnice bazate pe protejarea naturii si a Pamantului, Muzeul Van Gogh celebreaza, potrivit unui comunicat de presa, „frumusetea imensa a planetei noastre”.

Exprimarea este imprumutata dintr-o scrisoare din 1874 a lui Van Gogh adresata fratelui sau, Theo in care isi declara iubirea fata de flora si fauna inconjuratoare: „Daca cineva iubeste cu adevarat natura, atunci gaseste frumusete peste tot”.

Noile perechi de pantofi sunt bazate pe modelul OCA Low al brandului Cariuma si reprezinta un tip de incaltaminte vegana, realizata din bumbac organic si cauciuc natural, biodegradabil si antiderapant. De asemenea, sireturile sunt din plastic reciclat si bumbac organic. Talpa pantofilor este tratata cu un ulei special si cu insertii de pluta. Pe lateralul fiecarei talpi apare textul „Vincent”, semnatura binecunoscuta a lui Van Gogh.  

Cariuma a creat pentru Muzeul Van Gogh trei modele de adidasi din panza de bumbac si un model special din piele ecologica care reprezinta o alta reinterpretare a picturii „Floarea Soarelui”. 

Pentru modelul din piele, Cariuma a colaborat cu tabacarii artizanale, certificate, care prelucreaza piele ecologica. Fiecare pereche de adidasi este creata fara a produce emisii de carbon, iar pantofii sunt ambalati in cutii  din hartie reciclata. Totodata, pentru fiecare pereche de incaltaminte vanduta, brandul s-a angajat sa planteze o pereche de copaci in padurea tropicala braziliana. 

Adidasii pot fi cumparati de pe pagina web Cariuma si sunt disponibili atat pentru femei, cat si pentru barbati. Pretul pentru modelele din panza este de 98 de euro, iar pentru modelul din piele este de 149 de euro.

Pantofii Cariuma sunt confectionati manual si fac parte din cele mai populare modele de incaltaminte ecologica, acestia fiind purtati adesea de celebritati precum Helen Mirren, Ashton Kutcher si Pete Davidson. 

Compania a fost fondata de catre Fernando Porto si David Python, fosti corporatisti in industria de incaltaminte si sportivi, originari din Brazilia. Cei doi isi doreau un model de incaltaminte care sa fie ecologic, confortabil si care sa ofere ceva inapoi catre natura, pe care industria modei o exploateza constant. Astfel, in 2018 au creat primul model Cariuma, dedicat activitatilor sportive, ulterior au lansat si adidasi pentru skateboarding si surfing. 

Brandul brazilian este de asemenea si partenerul oficial al Pantone pentru pantofi sport si a lansat in ultimii ani adidasi vopsiti in nuantele alese de compania americana pentru culoarea anului. Printre altele, Cariuma a realizat adidasi impreuna cu canalul de televiziune National Geographic, filmul Avatar, si surferul american Gerry Lopez.

Recent, pe platforma online a Muzeului Van Gogh din Amsterdam au fost publicate 1515 de picturi si desenele ale lui Vincent Van Gogh. Printre acestea se afla si cele mai cunoscute opere ale sale, dar si o serie de scrisori, notite si obiecte personale. 

Acestea au fost publicate dupa finalizarea unui proiect important de digitalizare si cercetare a lucrarilor din patrimoniul muzeului care a inceput in 2018 si care a avut ca scop facilitarea accesului la opera maestrului olandez. 

Pe langa picturile realizate de artist, se pot vedea si schite, studii de anatomie si vegetatie, peisaje, portrete, autoportrete si naturi statice. 

Muzeul Van Gogh gazduieste cea mai mare colectie de lucrari ale artistului, cat si un numar impresionant de obiecte personale si scrisori. Printre cele mai importante opere detinute de muzeu se numara seria de picturi cu flori, autoportretele artistului si celebra panza cu dormitorul sau.

In colectia online a muzeului fiecare pictura este insotita de cateva date esentiale si o mica descriere despre tehnica, contextul in care a fost realizata si relevanta ei pentru parcursul artistic al lui Van Gogh. De asemenea, sunt afisate detalii cu privire la expozitiile in care a aparut lucrarea respectiva si surse bibliografice despre aceasta. Este una dintre cele mai complexe si de incredere surse despre Van Gogh existente online in acest moment.

Mai jos va lasam sa va bucurati de tururile virtuale si mai multe despre impactul lucrarilor lui Van Gogh in lumea contemporana.

Citește în continuare