Skip to content

13 parfumuri inspirate din cocktailuri. Baruri care s-au specializat in cocktailuri care au la baza aceleasi arome din parfumuri celebre

Numeroase parfumerii au lansat pe piata diverse produse inspirate din notele unor bauturi celebre, aromate si imbietoare, iar optiunile sunt irezistibile.

Cele doua industrii – cea a parfumurilor si cea a cocktailurilor – au, in mod bizar, destul de multe elemente comune, iar in ultimul deceniu au inceput sa se intersecteze vizibil. Unele baruri celebre s-au specializat in servirea unor bauturi inspirate din parfumuri de renume, in timp ce parfumierii din intreaga lume cauta si in prezent solutii astfel incat produsele lor sa includa miresmele unor cocktailuri indragite. 

In incinta celebrului hotel Ritz-Carlton din Berlin a fost deschis un bar unde clientii pot comanda exclusiv bauturi inspirate din aromele unor parfumuri clasice.

Denumit sugestiv „Fragrances”, barul este locul ideal pentru cei care vor sa se rasfete cu un cocktail care-i va duce cu gandul la parfumuri semnate Yves Saint Laurent sau Giorgio Armani, iar meniul variat include atat bauturi alcoolice cat si fara alcool. 

Aflat in Potsdamer Platz, barul ofera o aventura prin aromele parfumate ale lumii, prezentand un concept diferit de oricare altul. Condus de Peggy Knuth, barul din Berlin experimenteaza diferite simturi prin decorul si cocktailurile sale.

Ideala pentru cele mai calduroase zile, apa de parfum Moscow Mule combina toate aromele seducatoare si indraznete ale faimosului cocktailului cu acelasi nume.

Creata de Romano Ricci, numele colectiei „Juliette has a gun” din care face parte si acest parfum, se refera la eroina lui Shakespeare, Juliette, iar arma reflecta puterea acestuia, considerat o adevarata arma a seductiei. 

Romano Ricci a realizat o compozitie eleganta si in acelasi timp misterioasa, in care bergamota, ghimbirul, lime-ul si iasomia sunt completate de note de lemn de santal, mar si ambra, amintind de faimosul cocktail Moscow Mule cu „aroma” de votca, ghimbir, suc de lamaie, garnisit cu frunze de menta, de tei si gheata zdrobita dintr-un recipient de cupru. 

Legenda spune ca aceasta bautura ar fi aparut pentru prima oara in 1940, in Statele Unite, pentru a promova atat berea cu ghimbir cat si votca, „renascand” mai tarziu in 2007, cu aproape aceeasi poveste.

Kilian Hennesy, fondatorul casei de parfumuri Kilian, care este si un descendent al unei familii de producatori de coniac de mare renume, a dorit sa poarte mai departe traditia familiei atunci cand a ales notele de inspiratie pentru cele mai multe dintre parfumurile pe care avea sa le lanseze. 

Parfumul Vodka on the Rocks by Kilian, creat de Sidonie Lancesseur si lansat in 2014, are ca note de varf cardamomul si coriandrul, ca note de mijloc – lacramioarele si trandafirii, iar ca note de baza lemnul de santal si lichenii. Parfumul ofera pielii o aroma usoara, racoritoare si tonica de votca cu gheata.

Un alt parfum al celebrului brand, inspirat de aceasta data de mirosul cald si luxuriant al coniacului este Angels’ Share by Kilian, creat de parfumierul Benoist Lapouza.

Acesta a marturisit ca s-a inspirat de mirosul whisky-ului care se evapora din butoi in tot procersul de invechire si realizare a coniacului. Se remarca note de scortisoara, lemn de stejar si nu in ultimul rand, esenta de coniac.

Parfumul Roses on Ice by Kilian realizat de Frank Voelkl este inspirat de notele cocktailurilor pe baza de gin, cuburi de gheata, castraveti si nu in ultimul rand, trandafiri. Roses on Ice contine note de santal si mosc, note de mijloc de trandafir Centifolia si note de varf de castravete, lime si boabe de ienupar.

Demeter Fragrance este o casa de parfumuri din Pennsylvania, care produce parfumuri cu arome si mirosuri cum ar fi solul, florile, fructele, prajiturile sau bauturile.

Numele este inspirat de zeita greaca Demeter, iar motto-ul in crearea parfumurilor a fondatorilor Christopher Brosius si Christopher Gable este sa reinvie amintirile prin arome care aduc zambetul pe buze datorita notelor cunoscute si semnificative pentru fiecare in parte.  

Demeter Pina Colada reprezinta un amestec imbietor de arome de crema de cocos, ananas proaspat si rom, amestecat cu un iz de note dulci, caracteristici ale celebrului cocktail care face senzatie pe plajele din intreaga lume. 

Demeter Frangance a lansat in 2016 un parfum al carui miros este strans corelat cu al faimosului cocktail Caipirinha, devenit o adevarata bautura traditionala in Brazilia si realizat din cachaça, zahar si in cele mai multe dintre cazuri, lime. Parfumul Demeter Caipirinha prezinta note de lime, lichior si trestie de zahar.

Brandul de imbracaminte Zara a lansat o colectie de parfumuri cu note reprezentative din bauturi precum Margarita, Gin Sling si Daiquiri.

Un cocktail realizat dintr-un amestec de gin si suc de cirese, parfumul Cherry Sling are o aroma intens fructata, cu note de varf de pere, note de mijoc de bujor si note de baza de piersica. Peach Margarita este un reprezant al celebrului Margarita, parfumul are aroma de pepene, care continua cu note de trandafir si mosc. 

Bautura originala Sweet Daiquiri este realizata din rom alb combinat cu zahar, gheata si lime, iar parfumul creat de Zara prezinta note de para, bambus si lotus, insa reuseste sa imite aproape perfect aroma celebrului cocktail.

Un alt parfum inspirat din clasicele bauturi alcoolice este Penhaligon’s Juniper Sling, un parfum atat pentru femei cat si pentru barbati, cu o aroma lemnoasa si condimentata, care a fost creat de Olivier Cresp in 2011.

Parfumul duce cu gandul la indragitele bauturi pe baza de gin, iar printre aromele sale se numara scortisoara, boabele de ienupar si portocala, note de piper si radacina de stanjenel combinate cu arome de cirese si zahar. 

Pentru iubitorii cocktailurilor clasice pe baza de rom, Beaufort Coeur de Noir este un parfum unisex, lansat in 2015, cu note de baza de mesteacan, tutun si cedru, urmate de notele mijlocii de pielarie si vanilie si notele de varf de rom si ghimbir.

Aparut in 2019, Tom Ford Costa Azzurra Acqua este corelat cu mirosul discret insa fascinant al unui cocktail pe baza de Martini. Este un parfum unisex, cu aroma imbietoare de lamaie si boabe de ienupar, care se amesteca apoi cu note de stejar si ace de pin.

Nasomatto Baraonda, un alt parfum pentru barbati si femei, lansat in 2016 si creat de Alessandro Gualtieri, pare sa fie alegerea perfecta pentru iubitorii de whisky sau de cocktailuri care au la baza aceasta bautura fina. Parfumul oriental-lemnos, recomandat in special pentru vremea rece, combina perfect note de mosc, lemn, trandafir si nu in ultimul rand aroma de whisky.

Citește în continuare