Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 19-21 februarie: evenimente dedicate aniversarii lui Brancusi, premiera “Berliner”, premiera „Tradarea lui Einstein”, dupa un text de Eric Emmanuel Schmitt, cateva idei pentru a ajuta pe cei nevoiasi.

Desi situatia epidemiologica a inchis din nou teatrele si salile de spectacole din tara, la Bucuresti mai multe teatre si-au reluat activitatea in interior, iar la cinematograf sunt deja premiere.

urban.ro va recomanda cateva dintre evenimentele week-end-ului si va rugam sa le vizitati si experimentati purtand masca si respectand distantarea sociala. Chiar daca masurile s-au relaxat, in continuare exista un program online de evenimente pentru toate gusturile.

Cinematografele deschise publicului sunt Elvira Popesco, Cinema Eforie, Happy Cinema, Cinemateca Union si Cinema Muzeul Taranului Roman. Premiera saptamanii este “Berliner”, filmul regizorului Marian Crisan.

Marian Crisan, autorul filmelor “Morgen”, “Rocker” si “Orizont” s-a intors acasa la Salonta si pentru cel de-al patrulea lung metraj al sau, “Berliner”. Filmul este  povestea unui politician in plina campanie pentru un loc in Parlamentul European, care ramane blocat la Salonta. El este gazduit de Viorel, un cetaţean obişnuit, tractorist de meserie, iar politicianul işi va continua campania electorala din casa acestuia, intr-un demres la limita ridicolului.

„Ce m-a interesat atunci când am inceput dezvoltarea acestui film au fost mecanismele de manipulare folosite de politicieni atunci când se apropie alegerile. Aceste cicluri (sau circuri) electorale, in care cetaţenii sunt atrasi, manipulati si apoi uitati din nou pâna la urmatoarele alegeri. Se intâmpla pretutindeni, desigur, dar pe mine m-a interesat sa observ alegerile intr-un oraşel de provincie, departe de Bucuresti sau de Bruxelles. Unul dintre locurile unde dupa cum ne amintim si «mortii pot sa voteze». «Berliner» este si filmul unui oras, orasul meu natal, Salonta”, a explicat demersul lui, Marian  Crisan.

La Teatrul Evreiesc de Stat, in acest weekend are loc premiera spectacolului “Tradarea lui Einstein”, dupa un text de Eric Emmanuel Schmitt, si la Teatrul in Culise, spectacolul “Aeroport”.

Spectacolul are ca tema inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial, unde pe malul unui lac din New Jersey, doi excentrici se intalnesc si se simpatizeaza. Intre ei se naste o prietenie, iar protagonistii sunt Albert Einstein, savantul german de origine evreiasca, care a emigrat in America si preda la Princeton si vagabondul,  un tata care si-a pierdut fiul in razboi. Din distributie fac parte Andrei Finti / Mircea Dragoman (Einstein), Veaceslav Grosu / Neculai Predica (vagabondul), Mihai Nitu / Andrei Miercure / George Remes (O’Neill) si Rodica Doija (violonista). Premiera se joaca vineri si sambata, de la ora 19.00, iar detalii despre bilete sunt disponibile aici.

La Teatrul in Culise, “Aeroport” spune povestea unui el, scriitor experimentat care nu mai face niciun efort sa-si vandapropria istoriesi o ea, o business woman cu toate calitatile unei femei tinere si de succes, captiva intr-o relatie nociva care o plaseaza mereu pe locul 2. Personajele sunt Alex Vlad si Ioana Nichita, iar premiera se joaca duminica de la ora 16.00 si 19.00. Detalii despre spectacol aici.

Teatrul Nottara are Campania “Vocile de altadata ale iubirii” in cadrul careia au fost inregistrate, in format audio, scrisori de dragoste trimise de personalitati precum: Honoré de Balzac, Frida Kahlo, Napoleon Bonaparte, Franz Kafka, Ludwig van Beethoven sau Virginia Woolf. Actorii care au citit scrisorile sunt Alexandra Aga, Laura Anghel, Dan Bordeianu, Victoria Cocias, Sorin Cociș, Corina Dragomir, Luminita Erga, Crenguța Hariton, Ada Navrot, Cristian Nicolaie, Gabriel Rauta, Claudiu Romila, Mihaela Subțirica, Mircea Teodorescu.

Scrisorile selectate fac parte din volumul “Cele mai frumoase 50 de scrisori de dragoste”, coordonat de David H. Lowenherz și publicat de editura Nemira, unul dintre partenerii campaniei. Inregistrarile vor fi distribuite pe pagina de Facebook a Teatrului Nottara.

Tot in cadrul campaniei, actorii Razvan Banica, Ioana Calota-Philippide, Filip Ristovski si Sorina Stefanescu au interpretat fragmente din cele 10 scrisori selectate, iar momentele artistice, care au fost filmate, vor fi difuzate pe canalele de Instagram si de TikTok ale Teatrului Nottara.

Pentru copii, Teatrul EXCELSIOR are noi productii in stagiunea online: Vrajitorul tie tot, Dictionarul Urban de Teatru, Improvizatie.

Excelsior, teatrul specializat in productii pentru copii si adolescenti, lanseaza o noua stagiune online cu proiecte educative in care, sub rama unui spectacol amuzant de teatru, cei mici sunt provocati sa se intalneasca cu informatii noi care le sunt de ajutor la scoala sau le dezvolta aptitudinile de invatare si increderea in sine.

Pasionatii de teatru au o serie de platforme online puse la dispozitie de Teatrul Radu Stanca din Sibiu, Teatrul Avangardia, Teatrul Andrei Muresan din Sfantu Gheorghe, Unteatru si Teatrul Mic. De asemenea, Teatrul din Constanta are in acest weekend o premiera online.

Chiar daca o mare parte dintre teatre s-au redeschis, daca nu vreti sa iesiti, urban.ro a facut o selectie a spectacolelor online disponibila aici.

Un proiect teatral care a inceput pe 15 ianuarie este “Hektometronul”, prin care 100 regizori din 100 de tari in 100 de zile la Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova.

Proiectul are la baza scrierea lui Giovanni Boccaccio, “Decameronul” si va prezenta in fiecare zi cate o poveste similara cu cele din scrierea italiana, iar acestea vor fi disponbile gratuit pe website-ul www.hektomeron.com  in regim de live streaming din Sala Mare “Amza Pellea” a teatrului. Fiecare poveste va fi regizata de catre un alt artist si reuneste100 de regizori din 100 de tari. Primele zece episoade poarta semnatura unor regizori din Italia, Ucraina, Botswana, Ungaria, Brazilia, Spania, Albania, Rwanda, Croatia si SUA. 

La 145 de ani de la nasterea sculptorului Constantin Brancusi, Romania incearca sa recupereze din greselile trecutului. Fara amploarea pe care o merita Brancusi, in tara avem evenimente care sunt blocate in timp.

Teatrul National „I.L.Caragiale”, Muzeul National George Enescu, Centrul de Cultura „George Apostu”, Teatrul National „Marin Sorescu”, Ateneul Roman din Iasi si Muzeul National de Istorie a Romaniei vor proiecta, pe 19 februarie, de la ora 19:00, pe fatadele cladirilor sau vor rula in interior un documentar despre Constantin Brancusi, pe tot parcursul zilei. De asemenea, filmul va fi distribuit si pe paginile oficiale de Facebook ale acestor institutii.

La Bucuresti, sculptorul Constantin Brancusi este celebrat pe 19 februarie cu un concert sustinut de Orchestra Romana de Tineret. Vor fi interpretate si melodii din repertoriul Mariei Tanase, o apropiata a sculptorului.

Orchestra Romana de Tineret va sustine un concert intitulat “145 de ani de la nasterea lui Constantin Brancusi”, sub bagheta lui Cristian Mandeal, cu soliste Monica Bejenaru – voce si Simina Croitoru – vioara. Programul va fi ilustrat cu imagini ale operelor lui Brancusi din Muzeul National de Arta al Romaniei.

Qreator by IQOS, impreuna cu Art Street Walk Romania marcheaza momentul aniversar al lui Brancusi printr-o expozitie dedicata la cea de-a 6-a editie Brancusi he[ART]beat: Infinite Connections.

Vernisajul va fi transmis live pe Facebook Qreator by IQOS, ocazie cu care veti putea sa vedeti si cele 19 lucrari de arta expuse. Gazda evenimentului, Gojira, va introduce momentele de live performances semnate de Obie Platon și Linotip – Centru Independent Coregrafic. Expozitia va fi deschisa publicului larg intre 20 si 26 februarie, la Qreator by IQOS, pe Aviatorilor 8. Detalii aici.

La Muzeul Literaturii Romane este disponibila o expozitie de stampe japoneze, intitulata „Celebritati din Lumea Plutitoare”.

Stampele fac parte din colectia privata Ukiyo-e George Serban si reprezinta un record pentru Romania, prin numarul de lucrari expuse, 200 de stampe japoneze create de cei mai importanti artisti ukiyo-e, in perioada 1603 – 1868, cunoscută sub numele de epoca Edo.

Expozitia prezinta lucrari care acopera marile teme ale acestei arte: istorie, teatrul kabuki, bijin-ga sau portrete ale unor femei frumoase – gheise sau curtezane, shunga sau arta erotica si peisajul. Mai multe detalii despre expozitie aici.

Andrei Gamart are la Galeria Mobius o expozitie solo cu lucrari create in ultimii trei ani.

Vernisajul expozitiei “Eclipsa” a artistului Andrei Gamart va avea loc pe 29 ianuarie la Galeria Mobius, o expozitie solo care reuneste peste 35 de lucrari create in perioada 2017-2020. 

Gamart exploreaza si alte domenii creative, ca poezia si literatura, in timp ce lucrarile sale, fie picturi, desene sau lucrari de grafica prezinta fractii ale lumii care pare suspendata intre timp si spatiu. Temele majore alese ofera o „contra-realitate” obscura si uneori suprarealista care abordeaza relatia dintre memorie si materie, inocenta si eroare.

Pentru pasinatii de arta, 7 expozitii sunt  deschise la Muzeul National de Arta Contemporana pana pe 28 martie.

In programul MNAC sunt sapte expozitii care includ atat artisti cu renume precum Peter Jacobi si Ciprian Paleologu dar si tinere talente din seria operelor achizitionate la finalul anului trecut, lucrari in valoare de 2 milioane de lei.

Muzeul National de Arta Contemporana est deschis miercuri pana vineri intre 11:00 si 18:00 si sambata si duminica in intervalul 10:00-18:00.  Luni si marti este inchis. Accesul se face pe baza biletelor care pot fi achitizionate la parterul cladirii sau online – aici.

Saptamana aceasta am sarbatorit Ziua Bunatatii Spontane, ziua in care daruiesti, fara sa astepti ceva in schimb. O fapta buna pe care o puteti face, spontan, sa lasati o cafea in asteptare. Restaurante care inca au in derulare conceptul.

Chiar daca trecem cu totii prin vremuri grele, din cauza pandemiei, inca mai sunt restaurante care sustin miscarea “cafea in asteptare”. Ce inseamna – atunci cand mergeti sa cumparati o cafea, puteti plati doua cafele, iar una ramane in asteptare pentru un om care are nevoie de ea, dar nu-si poate permite sa si-o cumpere. De multe ori, restaurantele participante adauga la randul lor sume de bani, pe langa cele stranse de la clienti, pentru a putea sustine diverse cauze.

In Romania, inainte de pandemie, multe restaurante din intreaga tara s-au alaturat miscarii. In continuare o parte dintre ele sustin miscarea. Bacania Veche, Paninaro si Cofferino Hub din Bucuresti sunt astfel de locuri.

Citește în continuare