Skip to content

Lucrari din tineretea artistei Yayoi Kusama vor fi vandute la licitatie, valoarea totala pleaca de la 8.8 milioane. Kusama i le daruise in anii 1960 unui medic care a acceptat sa o trateze chiar daca nu avea bani sa il plateasca

Piesele de arta vor fi scoase la licitatie in luna mai, este vorba despre trei picturi si opt desene pe hartie.

Inainte de licitatie, vor fi expuse in galerii in Hong Kong si New York.

In anii 1960, Yayoi Kusama avea nevoie de un doctor, insa nu-si putea permite sa plateasca unul. Medicul chirurg Teruo Hirose a acceptat sa o trateze fara a astepta nimic in schimb de la tanara artista. In semn de multumire, Yayoi Kusama i-a daruit doctorului cele 11 piese de arta.

Cei doi au ramas buni prieteni, pana la moartea doctorului. Acesta s-a stins din viata in 2019, la varsta de 93 de ani. Valoarea totala a operelor de arta este estimata intre 8,8 si 14 milioane de dolari.

Atat Yayoi Kusama, cat si doctorul Teruo Hirose au ajuns in Statele Unite in anii 1950. Medicul Hirose era un medic care trata pacienti in cartierul Bronx. Tot el a fost printre primii doctori care au realizat operatii pe cord deschis. Doctorul Hirose era unul dintre cei doi doctori care vorbeau japoneze in Manhattan in acei ani, si era cunoscut pentru faptul ca oferea servicii medicale la preturi decente pacientilor sai japonezi, in afara programului de lucru. Era incredibil de generos atunci cand artisti veneau la el pentru a-i cere ajutorul. Kusama ajunsese in SUA cu foarte putini bani, dar avea o impresionanta cantitate de opera de arta cu ea, 2000 de desene pe hartie si 60 de kimono-uri din matase, pe care planuise sa le foloseasca pentru a se descurca in noua viata. Medicul a acceptat sa o trateze, iar artista i-a oferit cele 11 opere de arta.

In copilarie, Kusama nu a fost deloc incurajata sa se indrepte spre arta. Dimpotriva, mama sa chiar i-a luat cateva picturi si le-a distrus, oblingandu-si fiica sa aleaga statutul de femeie casnica. Insa, artista a continuat in secret sa creeze, iar intr-un final a reusit sa emigreze in Statele Unite, in New York.

Yayoi Kusama este unul dintre artistii care au ales ca punct central bulinele pentru a reprezenta lucrari de arta.

Artista de origine japoneza este cunoscuta in intreaga lume pentru vernisajele extrem de colorate, colectia de carti de copii pe care le-a ilustrat, iar de curand o serie de podcasturi au ca tema tipul de arta pe care Kusama il face.

Desi Yayoi Kusama prezinta o viata colorata si creativa publicului, trairile sale interioare sunt mult mai puternice si sumbre.

Documentarul Kusama – Infinity, regizat de Heather Lenz, prezinta de asemenea viata artistei, prezentand si lucruri mai putin stiute despre Kusama, cum ar fi momentul cand s-a aruncat de la etajul apartamentul acesteia din New York. Chiar daca documentarul surprinde lucruri aproape socante despre viata artistei, se termina intr-o nota pozitiva, Kusama spunand ca “As vrea sa traiesc vesnic”.

Artista japoneza Yayoi Kusama urmeaza sa creeze o instalatie de arta in Gradina Botanica din New York care va fi vernisata pe 10 aprilie, intreaga expozitie fiind un tribut adus de artista naturii. Mai multe despre expozitie puteti citi aici.

Citește în continuare