Skip to content

O expozitie cu obiecte personale ale Printului Philip urmeaza sa fie expusa la Castelul Windsor, apoi la Palatul Holyroodhouse

Familia Regala si Royal Collection Trust, cei care administreaza colectia privata de arta a familiei regale britanice, au anuntat ca vor avea loc o serie de expozitii speciale dedicate Printului Philip, mai ales ca acum si in Marea Britanie s-au mai relaxat masurile pentru combaterea coronavirusului, mai ales ca inmormantarea acestuia in luna aprilie 2021 nu a putut avea public, la eveniment fiind prezenta doar familia. Prima expozitie va avea loc chiar la Castelul Windsor, iar apoi una similara la Palatul Holyroodhouse, care comemoreaza viata ducelui de Edinburgh.

Conform informatiilor aparute in presa, peste 150 de obiecte din viata ducelui vor fi parte din expozitie, rememorand elementele cele mai importante din viata familiei regale, ca de exemplu

incoronarea Reginei Elisabeta din 1953. Roba regala si coroana purtate de Printul Philip vor putea fi vazute, precum si scaunul sau de stat, inscriptionat cu un P, care in mod normal se regaseste in Palatul Buckingham.

De asemenea, vor fi expuse articole din arhivele regale, inclusiv invitatia, ordinea serviciului si meniul pentru micul dejun de la nunta Printului Philip cu regina Elisabeta. Aceste articole vor fi amenajate la Palatul Holyroodhouse din Edinburgh, iar publicul le va putea vedea prin intermediul unui ecran.

Exponatele contin numeroase articole daruite Printului Philip pe tot parcursul vietii sale dintr-o varietate de calatorii in strainatate. Prima expozitie are loc la Castelul Windsor pe 24 iunie, iar cea din Holyroodhouse va incepe din 23 iulie.

Ducele de Edinburgh a avut de-a lungul vietii pasiuni precum pictura, observarea pasarilor, scrisul sau sportul. A fost extrem de pasionat de condusul trasurilor, pasiune pe care a descoperit-o in 1971, dupa ce a renuntat sa mai practice polo, la varsta de 50 de ani.

La scurt timp, a devenit o figura extrem de cunoscuta in randul iubitorilor de cai. De altfel, intre anii 1964 si 1986 a fost presedintele Federatiei Ecvestre din Marea Britanie si a participat activ in stabilirea unor noi reguli pentru competitiile de trasuri trase de cai. Vreme de 30 de ani, a participat la cele mai cunoscute competitii ale acestui sport.

Philip a fost si pictor, acesta iubind pictura in ulei. In plus, a apreciat si partea amuzanta a artei, acesta fiind un colectionar de benzi desenate, unele dintre ele avand legatura cu viata regala din Marea Britanie.

De asemenea, a creat designul unor bijuterii pentru sotia sa, Regina Elisabeta. Un alt hobby al regretatului print a fost observarea pasarilor. A devenit interesat de ornitologie in timpul lungilor calatorii pe mare cu yachtul regal Britannia. Interiorul vasului l-a creat printul Philip, in anii 1950.

Iar in timpul vacantelor de vara petrecute la Balmoral, ii placeau partidele de pescuit in raul Dee.

Printul Philip a scris si 14 carti despre mediu, tehnologie si ingrijirea cailor.

Numele complet al printului consort al Marii Britanii este Philip, duce de Edinburgh, conte de Merioneth si baron de Greenwich, cunoscut si sub numele Philip Mountbatten. Acesta s-a nascut pe 10 iunie 1921 in Corfu, Grecia, fiind si print al Greciei si Danemarcei.

Cei doi monarhi, Regina Elisabeta si Printul Philip, au trait o adevarata poveste de dragoste. Ei s-au cunoscut oficial in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand Printesa Elisabeta era izolata de razboi la Castelul Windsor, impreuna cu sora ei, iar intr-o zi, dupa o piesa de teatru pusa in scena de cele doua, Printul Philip si-a facut aparitia.

Acestia se mai intalnisera in trecut, prima intalnire fiind la nunta Ducelui de Kent, cand Philip avea 13 ani, iar Elisabeta, 8 ani. Dupa intalnirea de la Castelul Windsor, cei doi au continuat sa corespondeze prin scrisori, iar atunci cand Printesa Elisabeta a implinit varsta de 21 de ani, si-au anuntat logodna.

Printul Philip si-a continuat serviciul in cadrul Marinei Regale, in fruntea fregatei Magpie, pana cand printesa Elisabeta a devenit Regina Elisabeta a II-a, pe 6 februarie 1952. Din acest moment, printul a insotit-o pe suverana in activitatile sale oficiale si publice, acestia avand in medie 350 de angajamente oficiale pe an in numele Casei Regale, dupa cum mentioneaza Agerpres. Printul s-a retras din viata publica in 2017, oficialii Casei Regale mentionand ca Printul Philip a participat la peste 22.000 de evenimente in intreaga sa activitate publica.

Citește în continuare