Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 8-10 octombrie: Diploma Festival, Festivalul Animest, Cinema sub clar de luna, Duelul Viorilor si evenimente gastronomice

Din cauza cresterii numarului de persoane infectate cu noul coronavirus, evenimentele organizate in spatii închise, precum cinematografele, institutiile de spectacole si/sau concerte, pot avea loc cu participarea publicului pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului si cu purtarea mastii de protectie, iar prezenta se face doar cu certificat de vaccinare sau test anti-gen.

Va recomandam cateva dintre evenimentele week end-ului si va rugam sa le vizitati si experimentati purtand masca si respectand distantarea sociala.

Realitatile distopice, personajele stranii si experimentele muzicale animate se intorc la cea de-a 16-a editie a Festivalului International de Film de Animatie Animest, care se va desfasura in perioada 8-17 octombrie, in Bucuresti si online.

Inspirate din povestile unor personaje legendare sau ilustrand universuri imaginare, lungmetrajele din selectia oficiala abordeaza intr-o maniera unica subiecte care ne preocupa la nivel individual, dar si tematici sensibile pentru societatea actuala. Programul complet este disponibil aici.

Cinema sub clar de luna continua in gradina Muzeului Literaturii Romane, cu „Dupa 40 de zile” r. Andrei Gruzsniczki (vineri, 8 octombrie, ora 19.00), „DAU. Natasha” r. Ilya Khrzhanovskiy, Jekaterina Oertel, Rusia (sambata, 9 octombrie, ora 19.00) si „Scara”, r. Vlad Paunescu (duminica, 10 octombrie).

Proiectul „Cinema sub clar de luna“ a revenit la Bucuresti, de aceasta data in Gradina Muzeului National al Literaturii Romane (str. Nicolae Cretulescu, nr. 8), in zona Piata Romana/ Calea Victoriei.

Spectatorii vor avea ocazia sa vada filmele intens dezbatute si premiate la marile festivaluri,  productiile care au deschis si inchis oficial TIFF 2021, cele recompensate cu Premiul Publicului si cateva dintre cele mai asteptate premiere romanesti. Detalii despre cele trei proiectii aici.

Turneul Duelul Viorilor revine in 2021 la Bucuresti, dupa o serie itineranta prin tara, de aceasta data la Sala Radio, sambata, 9 octombrie, incepand cu ora 19.00.

Pe scena vor urca Liviu Prunaru – concertmaestrul orchestrei Concertgebouw Amsterdam, care canta pe vioara Stradivarius Pachoud si Gabriel Croitoru – solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio, Filarmonicilor din Cluj-Napoca si Ploiesti, care canta pe vioara Guarneri del Gesu Catedrala (pusa la dispozitie de Muzeul National „George Enescu”, in al carui patrimoniu se afla), acompaniati de pianistul Horia Mihail. Detalii despre eveniment aici.

Expozitia DIPLOMA va avea loc intre 08 si 17 octombrie la Combinatul Fondului Plastic din Bucuresti, unde vizitatorii pot descoperi 92 de lucrari din 16 specializari diferite – de la arhitectura, pictura sau fotografie, la scenografie, moda sau lucrari de metal, sticla si ceramica.

Festivalul are 1,500 mp de expozitie in spatii atent alese – UNAgaleria, SENAT, The Institute, IOMO Gallery, Art Safe, iar  intrarea la expozitia DIPLOMA este gratuita, cu prezentarea certificatului verde, respectand toate reglementarile în vigoare. DIPLOMA 2021 poate fi explorata si virtual, pe platforma digital.diplomafestival.ro.

Artistul Dumitru Gorzo isi relocheaza atelierul la Spatiul de Arta Contemporana Malmaison pana pe 9 octombrie. Lucrarile pe care le creeaza in fata publicului vor fi expuse pana pe 23 octombrie.

Dumitru Gorzo va ocupa nou-deschisele Ateliere Malmaison pentru o mare parte a lunii octombrie intr-un proiect care are 2 etape – cea de creatie si cea de expunere. 

Muzeul National de Arta al Romaniei deschide expozitia de pictura  „Noi si ele – o privire asupra lumii animalelor” a artistului Felix Aftene, la Muzeul Colectiilor de Arta, din 1 octombrie 2021.

Prin aceasta expozitie, MNAR isi propune sa se alature unui demers mai larg, national si international, de sensibilizare a opiniei publice cu privire la relatia problematica a omului contemporan cu lumea animalelor. 

Proiectul Vitrine Imposibile este o instalatie performativa produsa de Vanner Collective, in regia Iuliei Grigoriu care va putea fi vazuta pe 2, 3, 9 si 10 octombrie in pe Calea Victoriei.

Proiectul aduce in vazul lumii „Supra Fetele”, creaturi care prind contur in spatiile a trei galerii din centrul capitalei, aflate pe Calea Victoriei, in datele de 2, 3, 9 si 10 octombrie. Vor fi 3 momente artistice de cate 15 minute ale unor fiinte improbabile: copilul nenascut, diavolul si omul fericit. Cele trei performance-uri aduc in discutie complexitatea umanitatii si goana dupa adevar si fericire.

Spectatorilor li se propune un itinerariu intre trei galerii de pe Calea Victoriei: Galeriile Galateea, Nemtoi si 1001 Arte. 

La Muzeul National de Arta Contemporana puteti vizita „Based on a true story: a collective investigation”, expozitie deschisa in cadrul Bucharest Fashion Film Festival 2021.

Expozitia care a fost vernisata pe 23 septembrie va fi deschisa pana pe 14 noiembrie 2021 in spatiul Auditorium de la etajul 4 al MNAC si va include lucrari create de Apparatus 22, Anca Adina Cojocaru, Maria Guta & Lauren Hauret, Giulia Cretulescu, Lucian Varvaroi si Robert Antoniac. Curatorul este Madalina Cozmeanu. 

Nadia Lichtig, artista invitata la Galeria Anca Poterasu, expune alaturi de nume cunoscute ale artei contemporane si regizori romani premiati international precum Radu Jude sau Alexandru Solomon.

Pana pe 18 octombrie 2021, la Galeria Anca Poterasu puteti vizita „Image fantome”, parte a unor expozitii gemene care au avut loc si la Institutul Goethe din Bucuresti. Expozitiile exploreaza ceea ce ne este familiar, dar in acelasi timp si dificil de exprimat, un spatiu in care frica, memoria, uitarea sunt parte a istoriilor personale si culturale interdependente.

S-a deschis expozitia „Corneliu Baba – Atelier”, care recreeaza atmosfera din atelierul lui. O pagina din jurnalul pictorului care a fost arestat si inchis de comunisti, fiind premiat ulterior de ei si numit „Artistul poporului”.

Expozitia va putea fi vizitata pana pe 17 octombrie 2021 si va prezenta pictura, arta grafica si obiecte din atelierul unuia dintre cei mai apreciati si bine cotati artisti romani. Conceptul este de a integra obiectele personale in scenografia de expunere pentru a reconstitui atmosfera din spatiul in care lucra Corneliu Baba. 

Tema atelierului de creatie a fost aleasa pentru a ilustra procesul elaborarii unei opere de arta care presupune, deseori, multa munca, contemplare, apelul la alti mari maestri, stapanirea tehnicilor si o latura experimentala.

Parcul Natural Vacaresti devine o scena pentru un grup de muzicieni si performeri pentru o luna.

O comunitate artistica coagulata in jurul colectivului TechnoFields, initiat de coregrafa Andreea David, isi asteapta publicul timp o luna in Parcul Natural Vacaresti, pentru o serie de interventii culturale si dezbateri pe teme post si trans umaniste, pornind de la ideea hibridizarii umanului cu tehnologia si natura.

Evenimentul se intituleaza BECOMING LANDSCAPE si se va desfasura in perioada 24 septembrie – 16 octombrie 2021, in Parcul National Vacaresti.

Pentru a sarbatori Ziua Gastronomiei si Vinului Romanesc, mai multe restaurante din Bucuresti si intreaga tara celebreaza aceasta zi cu un meniu special, disponibil pana pe 10 octombrie 2021.

Pentru a sustine acest demers, initiatorii proiectului Zilei Gastronomiei si Vinului Romanesc, Cezar Ioan (vinul.ro) si Cosmin Dragomir (gastroart.ro), alaturi de aplicatia ialoc.ro organizeaza Festivalul CulinaRO, unde peste 25 de restaurante au creat un meniu special cu mancaruri romanesti interpretate de bucatari si pairing de vin. Evenimentul se desfasoara in perioada 2-10 octombrie 2021, iar detaliile le gasiti aici.

Tot din seria evenimentelor culinare, la Mosia Corbeanca se celebreaza Oktoberfest, cu ciolane, carnati, sauerkraut, multe alte bunatati si, bineinteles, bere autentica nemteasca. Detalii aici.

Va reamintim ca normele in vigoare permit iesirea la restaurant doar cu certificat de vaccinare sau dovada imbolnavirii.

Citește în continuare