Skip to content

Haruki Murakami lanseaza o noua carte despre relatia sa cu tricourile. Autorul are o colectie de peste 200 de tricouri

Intr-o noua colectie de eseuri, scriitorul Haruki Murakami exploreaza relatia sa cu hainele dobandite de-a lungul unei calatorii care ii cuprinde toate viata. Colectia sa de tricouri este subiectul unei noi carti, „Murakami T: The T-Shirts I Love”, care a fost deja publicata pe 23 noiembrie de Knopf.

Noua carte ii face pe cititori sa-l insoteasca pe Murakami intr-o calatorie vestimentara, impartasind amintiri si momente personale prin prisma hainelor pe care le-a acumulat de-a lungul anilor.

„Poate ca cititorii vor face o descoperire neasteptata, cum ar fi faptul ca romancierii cumpara si din magazine de second-hand si cumpara tricouri folosite cu 3 dolari”, spune Murakami, citat de New York Times. Lansarea cartii va fi insotita de o linie de tricouri si accesorii cu tema Murakami de la Out of Print.

Despre stilul vestimentar, Murakami mentioneaza pentru New York Times ca „Cel mai grozav lucru despre a fi un scriitor profesionist – impreuna cu faptul ca nu trebuie sa faci naveta sau sa participi la intalniri – este sa fii liber sa port ce vreau. In timpul verii, tinuta mea preferata este un tricou, pantaloni scurți si adidasi, iar cand vremea se raceste, voi purta o camasa sau o jacheta cu guler peste un tricou si pantaloni lungi in loc de pantaloni scurti. Si nu am niciun plan sa renunt la acest stil de viata confortabil si liber. In acest sens, presupun ca tricourile simbolizeaza libertatea pentru mine”.

Totodata, intrebat cum imbracamintea poate ajuta la dezvoltarea unui personaj, scriitorul a raspuns ca „Tipul de haine pe care le poarta oamenii si felul in care le poarta, exprima ceva – mult de fapt – despre pozitia individuala a unei persoane. Iti place sau nu. Deci, descrierea cu ce poarta personajele dintr-un roman este o sarcina importanta pentru scriitor. La fel de mult ca sa descrie ce alimente le place acestor personaje sa manance, ce muzica le place sa asculte. Imi place sa descriu haine”.

Haruki Murakami nu este la prima colaborare pentru a creea tricouri. In martie 2021, compania janponeza Uniqlo a avut o colectie speciala cu desenele preferate ale autorului, pisicile, pasarile, discurile, barbatii care stau in baruri fiind o parte dintre vizualurile prezente pe obiectele vestimentare.

In interviul acordat pentru lansarea colectiei pe platforma Uniqlo, scriitorul explica cum si-a definit stilul de-a lungul timpului astfel: “De cand am crescut in perioada de glorie a Van Jacket si a aspectului Ivy League, am luat o multime de idei din filmele americane. S-ar putea sa-l fi copiat pe George Peppard din “Micul dejun la Tiffany” sau pe Paul Newman in “Harper”, purtand o jacheta de tweed cu o camasa si cravata. In aceste zile, nu copiez pe nimeni”.

De curand, statul nipon a construit o biblioteca pentru Murakami, care se numeste „Casa internationala a literaturii de la Universitatea Waseda”, fiind locul unde scriitorul si-a efectuat studiile.

Cladirea din campus a fost reorganizata de arhitectul japonez Kengo Kuma, cunoscut publicului larg pentru cladirea Muzeului de Arta Suntroy din Tokyo, Fondului regional de arta contemporana (FRAC) din Marsilia sau Stadionul Olimpic de la Jocurile Tokyo 2020. 

Spatiul dispune de o cafenea, biblioteca propriu-zisa, o replica a biroului scriitorului si un studio de radio, fiind un spatiu de studiu dar si unul dedicat fanilor acestuia. Cladirea are si cinci tuneluri, pe care arhitectul Kuma si le-a creat ca fiind imaginea sa despre povestile lui Murakami, in care protagonistii calatoresc adesea intre real si suprarealist.

In prezent, biblioteca cuprinde aproximativ 3.000 de carti, manuscrise si alte materiale ale lui Murakami, inclusiv traduceri ale operei sale in zeci de limbi si o parte din colectia sa imensa de discuri, printre placi regasindu-se Billie Holiday, Sonny Rollins, John Coltrane si Miles Davis.

Citește în continuare