Skip to content

Haruki Murakami va avea o biblioteca dedicata la Tokyo. Cladirea va gazdui cartile si colectia de discuri ale scriitorului

Biblioteca pe care statul nipol a construit-o pentru cel mai cunscut scriitor japonez contemporan se numeste „Casa internationala a literaturii de la Universitatea Waseda”, fiind locul unde scriitorul si-a efectuat studiile. Cladirea din campus a fost reorganizata de arhitectul japonez Kengo Kuma, cunoscut publicului larg pentru cladirea Muzeului de Arta Suntroy din Tokyo, Fondului regional de arta contemporana (FRAC) din Marsilia sau Stadionul Olimpic de la Jocurile Tokyo 2020. 

Spatiul dispune de o cafenea, biblioteca propriu-zisa, o replica a biroului scriitorului si un studio de radio, fiind un spatiu de studiu dar si unul dedicat fanilor acestuia. Cladirea are si cinci tuneluri, pe care arhitectul Kuma si le-a creat ca fiind imaginea sa despre povestile lui Murakami, in care protagonistii calatoresc adesea intre real si suprarealist.

In prezent, biblioteca cuprinde aproximativ 3.000 de carti, manuscrise si alte materiale ale lui Murakami, inclusiv traduceri ale operei sale in zeci de limbi si o parte din colectia sa imensa de discuri, printre placi regasindu-se Billie Holiday, Sonny Rollins, John Coltrane si Miles Davis.

Proiectul de arhivare a lucrurilor scriitorului a aparut in 2018, cand Murakami s-a oferit sa doneze colectia sa de materiale, care a crescut atat de mult in ultimii 40 de ani, incat a ramas fara spatiu de depozitare la domiciliu si la birou.

Tadashi Yanai, fondatorul companiei Uniqlo si absolvent al Universitatii Waseda la fel ca Murakami, a donat 11 milioane de dolari  pentru costul bibliotecii. De altfel, chiar la inceputul anului Murakami a avut o colectie de tricouri Uniqlo dedicata.

Haruki Murakami este unul dintre cei mai cunoscuti scriitori contemporani, recunoscut international inca din anii 1980.

Din 2018, Murakami a gazduit o emisiune radio preinregistrata de o ora la Tokyo FM unde a difuzat unele dintre singleurile din cele peste 10.000 de discuri din colectia personala – o varietate muzicala care ii include pe Beach Boys, Joey Ramone, Hall si Oates – ale caror piese le-a si cantat in clubul sau de jazz.

Murakami a inceput sa scrie in timp ce conducea un bar de jazz in Tokyo dupa ce a absolvit universitatea. Cunoscator si colectionar de muzica, Murakami povesteste des in interviuri despre pasiunea sa pentru muzica, mai ales ca aparitiile sale publice sunt inca foarte rare. Publicul il poate asculta la Murakami Radio – Run & Songs, iar playlistul sau se gaseste pe Spotify.

In Romania scrierile lui Haruki Murakami sunt traduse la editura Poliron si le gasiti aici. Despre barul sau de jazz a scris in 1992 in romanul “La sud de granita”.

Citește în continuare